Ядрената програма – залог за Пхенян, че ще оцелее

Руски издания: Пекин пострада най-силно от ядрения опит
4 сеп 2017 09:30, Елка Василева
31
Ядрената програма – залог за Пхенян, че ще оцелее
Снимка: Reuters

Шестият и най-мощен до момента ядрен опит на Северна Корея, извършен в неделя "след две успешни изстрелвания на междуконтинентални балистични ракети (МБР), показва, че Пхенян плътно се е доближил до статута на ядрена сила", констатира "Комерсант". Действията на Пхенян бяха осъдени дори от Москва и от Пекин, смятан за главен покровител на КНДР, отбелязва вестникът.

Южнокорейският Генерален щаб пресметна, че мощността на заряда е била 100 килотона, а японските власти - 70 килотона. Ако оценките бъдат потвърдени, това ще означава, че възможностите на Пхенян качествено са нараснали спрямо предишните изпитания със заряди с максимум до 30 килотона. Бомбата, хвърлена над Нагасаки през 1945 г., със заряд от 21 килотона уби около 150 000 души.

От вчерашния ядрен опит най-силно пострада Пекин. Взривът напомни на света, че Китай (приканвал неведнъж Ким Чен Ун да спре ракетно-ядрените си изпитания) не може да контролира дори изцяло зависещата от него (за близо 90 на сто от хуманитарната помощ и стокообмена) Северна Корея.

Още по темата

"Китай няма да използва срещу КНДР истински ефикасни мерки за натиск, защото евентуалният хаос и революция в Северна Корея го плашат повече от възможността там да се появи боеспособна балистична ракета с ядрен заряд", казва Андрей Ланков, професор от южнокорейския университет в Кунмин. Затова Пхенян е спокоен за позицията на Пекин, колкото и негативна да изглежда китайската реакция, добавя експертът.

Режимът в Пхенян заяви, че е извършил термоядрен взрив като част от разработката на водородна бомба, която да бъде пренасяна от МБР.

Според аналитици пред севернокорейските специалисти е поставена задача да създадат МБР, способна да удари САЩ. Това може сериозно да промени структурата на американските алианси в региона, смята ориенталистът Василий Кашин. "Сдобие ли се КНДР с такава ракета в работно състояние, властите на САЩ може да бъдат изправени пред избор - да защитят Лос Анджелис или Сеул", казва той. "И всеки схваща какъв ще бъде този избор. Защото, опрат ли нещата до физическо оцеляване, всички хартийки за съюзнически ангажименти обикновено отиват в коша", допълва Кашин.

Малко е вероятно Северна Корея да е взривила собствена термоядрена (водородна) бомба. За целта би трябвало да синтезира тритий - радиоактивен изотоп на водорода, чието производство крайно трудно би останало скрито от външни погледи, пише "Лента", като се позовава на сеизмичните данни, потвърждаващи този извод. Китайският сеизмологичен център регистрира две земетресения с магнитуд съответно 6,3 и 4,6, напомня той. Най-вероятно Пхенян е изпробвал подсилена версия на обикновена ядрена бомба, смята "Лента".

Притежавайки мощен термоядрен заряд, Пхенян ще може успешно да възпира САЩ, убедени са наблюдатели на "Ведомости", цитиран от Би Би Си. Според военния експерт Владимир Хрустальов тестваното от КНДР устройство може да наподобява пълноценен термоядрен заряд. Досега е потвърдено наличието на такива бойни заряди само в страните с официален статут на ядрени сили - САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай.

По думите на аналитика Павел Подвиг 100 килотона е доста голяма мощност, затова не е толкова важно дали става дума за термоядрен заряд. През 50-те години на миналия век САЩ са изпробвали дори по-мощни обикновени атомни заряди. А севернокорейската бомба е сравнима по мощност със зарядите на много от руските и американските ракети.

За да постигне целта си - реално да възпира САЩ, Пхенян едва ли има нужда от нови тестове, тъй като вече е демонстрирал какво може. Сега всички страни ще трябва да приемат, че севернокорейските заряди действат наистина, казва наблюдателят, но изразява надежда светът никога да не научи колко са ефикасни в истинска бойна обстановка.

В редакционен коментар "Ведомости" също цитира ориенталиста Кашин: "Ядрената програма е залог за Пхенян, че ще оцелее. Тя се гради върху колективния страх на севернокорейския елит - падне ли днешният режим, елитът там ще бъде не само политически, но вероятно и физически ликвидиран".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
18
 
9
 
! Отговори
Нещата са простички преди 6 години
Тръмп ще притисне Китай, като заплаши със забрана на достъпа на китайски стоки до американския пазар, а от своя страна Китай, който обхваща над 85% от търговския обмен на Северна Корея, ще отреже дажбите от ориз и суровини на Прасето и то накрая ще клекне.
9
4
 
7
 
! Отговори
200 ЕВРЕЙСКИ БОМБИ преди 6 години
защо не вълниват също света....Нали е забранено да се прави ядрено оръжие
8
0
 
9
 
! Отговори
КИМ ЧЕН УН преди 6 години
се крие зад КИТАЙ. Досега КИТАЙ все гледаше да е добре със САЩ и да краде технологии от цял свят и да сблъска РУСИЯ и САЩ, а той да се наслаждава като *** от дървото на биещите се тигри. Но тоя път няма да стане. СЕВ. КОРЕЯ си е китайски проект. Даже войната 1953 пак е почната от МАО, който след провала на атаката въвлича и СТАЛИН, не искащ американски войски до границата си. Така се стига до 2 КОРЕИ. Сега китайците да се оправят сами с УН
7
4
 
15
 
! Отговори
Неразбираемо преди 6 години
Напълно ми е неразбираемо, как Пхенян така има водородна бомба? Такава могат да направят Русия, САЩ, Великобретания и Франция. Върху термоядрения синтез-термоядрената (водородна) бомба са работили колоси на физиката като Ферми, Сахаров и Харитон, плюс златното поколение съветски физици. Това означава ли, че Северна Корея има учини-физици равни на Ферми и Сахаров?
6
12
 
18
 
! Отговори
ЗА преди 6 години
Като знаем какви агресии и кланета сътвориха САЩ за 28г.разбирам Северна Корея,тя трябва да се защити от един жесток и кървав агресор САЩ.
5
8
 
8
 
! Отговори
ХАЙДЕ ТРЪМПЕ преди 6 години
Ти си на ход. Голям шамар получи. Ще отскоча до пазара за пуканки
4
11
 
16
 
! Отговори
УСА НАД ВСИЧКО преди 6 години
ама в САЩ били по фашисти и от нацистите. Докато не им забият ЧЕРВЕНО ЗНАМЕ над КАПИТОЛИЯ
3
10
 
19
 
! Отговори
СМЕШЕН И ЛОШ преди 6 години
ама направи американските агресорори за смях. Както се оказа САЩ нападат само слабите, които не могат да отвърнат. Типично поведение на уличен бандит
2
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КИМ ЧЕН УН ПОБЕДИ!!ТРЪМП ОФИЦИАЛНО ОБЯВИ, ЧЕ Е ПОЗЬОР ПЪРВЕНЮ И ХВАЛИПРЪЦКО НАЙ-ОБИКНОВЕН МЕДИЕН ЦИРКАДЖИЯ!!!------------ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ВОЙНА НЯМА ДА ИМА ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО!
1
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КИМ ЧЕН УН ПОБЕДИ!!ТРЪМП ОФИЦИАЛНО ОБЯВИ, ЧЕ Е ПОЗЬОР ПЪРВЕНЮ И ХВАЛИПРЪЦКО НАЙ-ОБИКНОВЕН МЕДИЕН ЦИРКАДЖИЯ!!!------------ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ВОЙНА НЯМА ДА ИМА ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО!