Проруската политика в България вече не чака инструктаж

Страната ни е в напреднал стадий от овладяването, твърди анализ
4 сеп 2017 18:30, Мария Захариева
860
Проруската политика в България вече не чака инструктаж
Снимка: архив, Reuters

Там, където институциите са по-слаби, Русия може да се опита да овладее държавата. Такъв е примерът с България, където въпреки амбициите и силната съпротива на мнозина в страната, има опити от Москва за създаване на мощни мрежи от съюзници и клиенти. Така България ще бъде хем част от НАТО и ЕС, хем "Троянски кон" на Русия.

Това констатира анализаторът Марк Галеоти в изследване, посветено на това как Русия управлява "политическата си война" в Европа. То е публикувано от Европейския съвет за външна политика.

Въпреки че вероятно е незряло да се твърди, че България вече е в напреднал стадий от овладяването й, все пак е учудващо до каква степен политически, културните и икономическите интереси са съгласувани с руската петролна компания "Лукойл" и дъщерни дружества по места. Отбелязва се, че компанията е най-голямата в страната и най-големият данъкоплатец.

В изследването си Галеоти посочва като особено показателен начинът, по който медиите в България създават и разпространяват проруски истории. И то не заради натиск от Москва, а заради това, че има местен пазар за тях.  Това дава тласък на политическия процес, подсказвайки, че в България вече се върти някакъв порочен кръг, независимо от руските действия, пише в анализа.

В него България се споменава и в контекста на липсата на "мека сила" от страна на Русия. Става въпрос за капацитета на Москва да влияе чрез "чувства и положителен пример".

Като заключение Галеоти посочва, че Русия насърчава и осъществява активни мерки в Европа за дестабилизиране на правителства и общества. Но те често са опортюнистични и се оформят от местните условия. Целта - отслабване на ЕС и НАТО.

Инструментите за това са военни заплахи, бизнес и медийни лобита, шпионаж.

Без да се отказва от надеждата да убеди Москва да промени политиката си, Европа трябва да се заеме със собствените си слаби места - да "поправи покрива", а не просто да се надява, че дъждът ще спре.


860
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
712
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия == свобода
711
0
 
3
 
! Отговори
Курте преди 1 година
Като гледам колко коментари има,айде накой да каже че статитята не е вярна.
710
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Аз съм гей
Стани русофилче та да се успокоиш най-накрая.
709
11
 
6
 
! Отговори
Аз съм гей преди 1 година
Аз съм гей и искам твърдо в ЕС и НАТО и мразя чичо Путин, щот не е гей като нас
708
10
 
9
 
! Отговори
Сама говори преди 1 година
Статията сама говори за себе си. Тотална пропаганда и измишльотина. Всички знаят че сме губерния на Вашингтон и всички руски енергийни проекти бяха провалени и отиват в Турция. Защото Турция ги иска.
707
11
 
9
 
! Отговори
Плюйте преди 1 година
Колкото повече плюете, толкова по русофил ставам. Благодарен съм ви. Давай Путин, мачкай краварите.
706
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 770 Казал е, че няма да се бием с руснаците, а не че ще минем на тяхна страна.Комунистите преиначават истопията, както си искат, факт.
705
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия = робство!
704
0
 
3
 
! Отговори
Не! преди 1 година
О, колко ви, братя, жалея! О, как би желал, братя клети, Свобода и вам, и за нея, Кат нас да живейте и ***! Иван Вазов, 1916
703
5
 
6
 
! Отговори
Не! преди 1 година
О руси! Аз друг път ви славях За подвиг велик и чудесен, Високо ви ликът поставях Във мойта душа, в мойта песен! Вий някога знаме Христово Развяхте за благо човешко – Строшихте ни игото тежко, А днеска ни носите ново! И пак не ви мразим (не крия: Обича ви още народа); Но любим и свойта свобода, Стократно по любим я ния. За тоз кумир ния се бием И с чужд и със близък упорно И нема ний врат да превием Пред никакво иго позорно! О, колко ви, братя, жалея!
702
6
 
7
 
! Отговори
Не! преди 1 година
НА РУСКИТЕ ВОЙНИ
О руси, о братя славянски, Защо сте вий тука? Защо сте Дошле на полята балкански Немили, неканени гости? Желали би вас възхитени Да срещнем со сълзи и с китки… Но идете вий настървени, На грозни зовете ни битки! Желали би вас да прегърнем И тоз път сърдечно, горещо, Но взорът ви свети зловещо… Как ръце сега да разгърнем? Дошле сте да браните, клети, На хищник грабежа хайдушки, Та вместо любов и привети Вий срещате нашите пушки. О руси! Аз друг път ви славях ... ВАЗОВ!!!
701
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Принципно такива псевдоанализатори взимат луди пари за да пишат глупости, каквито се очаква да напишат. Ако имаше поне капка истина, отдавна да бяхме построили Белене и Южен Поток. Защото никой до сега не може да ми обясни как хем сме троянския кон на Русия, хем прекратихме една камара проекти, че дори се хвалехме на американците за това.
Такива сапунени статии са за стадото овце, които не се интересува от детайлите и го мързи да мисли.
700
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно що не са препечатали цялата статия а сама извадки от нея.Та да се види ,че наистина "Съществуват и така наричаните "полезни *** ",... и че Марк Галеоти е един от тях.Откъде накъде само неговата гледна точка е правилна.Според него всеки които има собствено мнение и не подкрепя безусловно опорните точки но НАТО и ЕС е враг.Това си е направо болшевишко мислене.Ако се сравни неговата статия с това което говориха партийните секретари на БКП само трябва да се смени НАТО с ВД и ЕС с Русия
699
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
:) естествено че тук е руска губерния от 140 г насам.
И сибирската империя отново ще цепи губернийката на парчета и ще я търгува с този и онзи . като преди 130 г и после преди 73 г.
Нищо ново под слънцето .
698
11
 
5
 
! Отговори
коко преди 1 година
Тези на снимката не ходят на митинги безплатно...Ако им платят аборигените и за тях ще крякат .
697
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха сега де. Уж всички на запад са гейове а пък гъмжи от руски проститутки. Странна раута..
696
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кат Рсия нямя втора,
тъй магъща на света,
тя е нашата опора
тя е наша висота !

Дядо Вазов
695
5
 
17
 
! Отговори
до 778 преди 1 година
Те сороските *** са само в София. В провинцията ако дойдат и спомен няма да остане от тях. Духът им ще витае вечно в провинциалните полета.....
694
3
 
2
 
! Отговори
до 777 преди 1 година
Много от рано сте се надрусал ! Може да не дочакаш новата година .....
693
0
 
23
 
! Отговори
popa преди 1 година
хаха, каква проруска бре, НЯМА АТОМНА ЦЕНТРАЛА, НЯмА ЮЖЕН ПОТОК,
тая статия е по-добрра и от ВИЦ!