Проруската политика в България вече не чака инструктаж

Страната ни е в напреднал стадий от овладяването, твърди анализ
4 сеп 2017 18:30,
860
Проруската политика в България вече не чака инструктаж
Снимка: архив, Reuters

Там, където институциите са по-слаби, Русия може да се опита да овладее държавата. Такъв е примерът с България, където въпреки амбициите и силната съпротива на мнозина в страната, има опити от Москва за създаване на мощни мрежи от съюзници и клиенти. Така България ще бъде хем част от НАТО и ЕС, хем "Троянски кон" на Русия.

Това констатира анализаторът Марк Галеоти в изследване, посветено на това как Русия управлява "политическата си война" в Европа. То е публикувано от Европейския съвет за външна политика.

Въпреки че вероятно е незряло да се твърди, че България вече е в напреднал стадий от овладяването й, все пак е учудващо до каква степен политически, културните и икономическите интереси са съгласувани с руската петролна компания "Лукойл" и дъщерни дружества по места. Отбелязва се, че компанията е най-голямата в страната и най-големият данъкоплатец.

В изследването си Галеоти посочва като особено показателен начинът, по който медиите в България създават и разпространяват проруски истории. И то не заради натиск от Москва, а заради това, че има местен пазар за тях.  Това дава тласък на политическия процес, подсказвайки, че в България вече се върти някакъв порочен кръг, независимо от руските действия, пише в анализа.

В него България се споменава и в контекста на липсата на "мека сила" от страна на Русия. Става въпрос за капацитета на Москва да влияе чрез "чувства и положителен пример".

Като заключение Галеоти посочва, че Русия насърчава и осъществява активни мерки в Европа за дестабилизиране на правителства и общества. Но те често са опортюнистични и се оформят от местните условия. Целта - отслабване на ЕС и НАТО.

Инструментите за това са военни заплахи, бизнес и медийни лобита, шпионаж.

Без да се отказва от надеждата да убеди Москва да промени политиката си, Европа трябва да се заеме със собствените си слаби места - да "поправи покрива", а не просто да се надява, че дъждът ще спре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


860
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
680
3
 
57
 
! Отговори
с хляб и сол преди 6 години
Ако днес руските войски пресекат Дунава и навлязат в България, да ни освободят от "патриотите" и от герб, от *** на Сорос, от игото на брюкселската хунта и на Нато, и да изпратят пожарникаря на заточение в Сибир, аз с удоволствие ще ги посрещам с хляб и сол!
679
28
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това зло което ни стори русия за 140г. Турция не можа да го направи за 500г. Гадна руска смрад.
678
5
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оставете статията днес цял ден и платените от НПО ще почнат да припадат.Цяла вечер не се спряха да ядат ла.й.н.а, но винаги има ден за възмездие за предателите.За сащ пък Господ си знае работата Харви, земетресения, наводнения, по големия брат на Харви.
677
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
772 много вода изтече от тогава и не е казал точно това.
676
22
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С подкрепата на братята американци и турци един ден ще отмъстим на миризливите руснаци за стореното и малкото които останат ще ги натирим в северния полюс в резерват с една много висока стена.
675
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 765 Те винаги са ни избивали зъбите, при първа възможност.Изхвърлят си *** в нашия двор, унижават ни, не признават територията исисторията ни, рекетират ни.Я се разкарай с твоите заплахи, вие само това можете.
674
1
 
52
 
! Отговори
Ala_Bala преди 6 години
Цар Борис Трети Обединител е казал:"Ако изпратя българска войска на Източния фронт, тя още на другия ден ще премине на другия бряг на Волга заедно с военния оркестър."
673
13
 
54
 
! Отговори
русофил преди 6 години
България е с Русия. Изключение прави само една малка група в софия съставена от морално пропаднали наркозависими същества с неустановен пол пишещи срещу заплащане от терористични антибългарски сороски организации.
672
13
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофилите и руснаците са против България
671
11
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е велика . Тя е нашата опора и ужас за платените наркозависими драскачи от сороските терористични организации.
670
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 767 АнонименА Аз ненавиждам софииски наркозависими протестари. В провинцията ги смазваме ...
669
18
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много мразя руснаци
668
29
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофилите винаги са били пета колона на Москва и са работели за руските интереси и против България. Няма русофил, който да е бил български патриот и да е отстоявал българските национални интереси.
667
16
 
39
 
! Отговори
antievroatlantik преди 6 години
mnogo evroatlanticheska iz.met pishe tuka samo edno da vi kaga edin hubav den vapreki che NATO vi pazi rusnatzite shte vi izbiat zabite ot glavata barabar s neia vie kurve.nsko pe.dalska izm.et evroatlanticheska
666
16
 
35
 
! Отговори
Марадона преди 6 години
Всичко е ясно. Следващият път когато Папата гали Тиквата от Банкя по празната глава, той да е Студен. За Мутрите които са внос от россия само цветя и жито. ЧАО.
665
7
 
42
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Атлантическият псевдодемократ, Марк Галеоти, призовава за засилени мерки против русофилите в Европа и най-вече България
664
7
 
42
 
! Отговори
доказано преди 6 години
Най - големите туркофили до 1878 г , стават най - големите русофили след съъздаването на 3 -та българска държава .Винаги fili .
663
14
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време е проруските агитатори да бъдат третирани като чужди шпиони и агенти.
662
4
 
41
 
! Отговори
До Анонимен 757 преди 6 години
Другарю ,2 милиона Българи са избягали на момента в който са имали възможност.И да се благодариш на Интернационалната си Майка,че Българите нямаха възможност да избягат ,непосредствено след смяната на ,,Червените'' с ,,Розовите'' от ДКМС,и Държавна сигурност.Сега щяхме да сме не 2милиона,а 5 милиона.
661
9
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 7572 млн българи са емигрирали в западни демократични държави :) Не са отишли в Рашка. Няма какво да ни обясняваш, не можеш.