Проруската политика в България вече не чака инструктаж

Страната ни е в напреднал стадий от овладяването, твърди анализ
4 сеп 2017 18:30,
860
Проруската политика в България вече не чака инструктаж
Снимка: архив, Reuters

Там, където институциите са по-слаби, Русия може да се опита да овладее държавата. Такъв е примерът с България, където въпреки амбициите и силната съпротива на мнозина в страната, има опити от Москва за създаване на мощни мрежи от съюзници и клиенти. Така България ще бъде хем част от НАТО и ЕС, хем "Троянски кон" на Русия.

Това констатира анализаторът Марк Галеоти в изследване, посветено на това как Русия управлява "политическата си война" в Европа. То е публикувано от Европейския съвет за външна политика.

Въпреки че вероятно е незряло да се твърди, че България вече е в напреднал стадий от овладяването й, все пак е учудващо до каква степен политически, културните и икономическите интереси са съгласувани с руската петролна компания "Лукойл" и дъщерни дружества по места. Отбелязва се, че компанията е най-голямата в страната и най-големият данъкоплатец.

В изследването си Галеоти посочва като особено показателен начинът, по който медиите в България създават и разпространяват проруски истории. И то не заради натиск от Москва, а заради това, че има местен пазар за тях.  Това дава тласък на политическия процес, подсказвайки, че в България вече се върти някакъв порочен кръг, независимо от руските действия, пише в анализа.

В него България се споменава и в контекста на липсата на "мека сила" от страна на Русия. Става въпрос за капацитета на Москва да влияе чрез "чувства и положителен пример".

Като заключение Галеоти посочва, че Русия насърчава и осъществява активни мерки в Европа за дестабилизиране на правителства и общества. Но те често са опортюнистични и се оформят от местните условия. Целта - отслабване на ЕС и НАТО.

Инструментите за това са военни заплахи, бизнес и медийни лобита, шпионаж.

Без да се отказва от надеждата да убеди Москва да промени политиката си, Европа трябва да се заеме със собствените си слаби места - да "поправи покрива", а не просто да се надява, че дъждът ще спре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


860
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
660
9
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Врагът на моя приятел е и мой враг,приятелят на моя приятел е и мой приятел"! Долунаписаното срещу Русия е от платената любов на авторите към САЩ ,Турция и тяхното присъствие у нас!Доказвайки еничарските си душички,за 28 г унищожиха БГ и половината й население!Направиха това,което турците за ПЕТСТОТИН ГОДИНИ не успяха!От "баш"-комунисти политическият ни "баш"-ибозук станаха "баш" капиталисти, антикомунисти и европ.едераси!Защо ли в Япония няма паметник на разрушителите на Хирошима и Нагазаки?
659
12
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е нужно инструктажи и шпионажи. Видяхме колк струва демокрацията ви. 2 млн от българите ги няма тук, прислужват навън. Само кражби, убийства и всевъзможни такива пълнят новинарските сайтове. За култура почти нищо. Музиката ни е чалга и недоносен рап. Абе, какво да ви обяснявам, вие го виждате, но половината не знаят, че това е разруха
658
6
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква възхитителна статия!Все едно чета комюнике от 1972..Просто заменяш "Русия" с ""американски империализъм" и разлика никаква!!Русия искала да отслаби ЕС и НАТО...Защо и е на Русия в тоя случай да се занимава с явки,завери и подривни действия?!Че тя Европа сама се справя абсолютно успешно със самоунищожението си! Политкоректност,толерантност,мирен ислям,теоризъм,"Не на страха",30 000 евро на месец на евродепутат,педофилия, педдерастия..Те това е краят.И не е от Русия
657
29
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофил..ли е - заплюй го у мутрата!
656
10
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
форумник 05 Март 2014 23:22"Байо Либене, дочувам, че ти и оная луда глава Ботьова сте решили да докарате миризливия казашки ботуш в Булгорско. Ако туй е тъй аз с моите кунки ще ви отрежа чепките!В.Лъвскии"
655
7
 
39
 
! Отговори
редник преди 6 години
Време е нещо за англичаните и американците да напишете от името на Ботев ! Той няма да ви съди за авторски права ! Ама все си мисля че ако беше жив щеше със " сабята си да ви погали "
654
16
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И тука русофилските гни ди...ще пренапишат историята!ПАК!!!А ГН *** РУСОФИЛСКИ!!!
653
16
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗАХАРИ СТОЯНОВКато народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от османският.
652
2
 
41
 
! Отговори
редник преди 6 години
до 742 " Не лошо да си направиш един ГЕНтест, тогава може да се окаже, че си братовчед и с някой от Ориента. " 500 години турско , седни на масата и говори с турчин без преводач ! Не става никак ! Седни със сърбин или руснак ! Прабългарите и славяните точно така са се разбирали , затова и обща държава сме спретнали ! Ти си прецени !
651
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДАНАИЛ КЪРПАЧЕВБолшевишките агитации в България не оставиха да се утаят и избистрят развълнуваните страсти и долни инстинкти събудени от войните. Не само това. Болшевишките агитации ги раздвижиха и развълнуваха още повече. Нещастията, последиците от войните, ги улесниха твърде много в разрушителната им задача. Създадена бе една психология пригодна за разрушителни агитации и демагогски подмамвания.И без това петвековното робство е оставило дълбоки следи в душата на българина.
650
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РАКОВСКИРуското правителство, кое досега лъстеше нашите добродушни българи със сякакви лукави и лъжовни обещания, днес вече открива булото си и явно показва убийствената и злобната си политика към тях. То е наумило и труди се с всичките лукави и безчестни средства да разори и опустоши милото ни Отечество България и да уникакви нашата народност, самото нам скъпоценно и свято наследие!Руското правителство с предателски начин е успяло да издействува ферман от Портата, в който му се допуща да преселва българите в своите омразни пустини. От него подкупени безчувствени някои си българе скитат
649
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ХР.БОТЕВ..Вие няма да повярвате, ако ви кажа, че в едно село казаците извързаха сичките старци, мъже и ергене и, като ги испроводиха куда Макар телят не голял, не оставиха не една жена необезчестена, ни една мома неразвалена и ни едно дете неизнасиловано. Тие испокрадоха имането и покъщнината на селяните, испоклаха им птиците и добитакът и сичкото това премина ненаказано от страната на правителството. На мяста даже и кръв са пролея!
648
8
 
41
 
! Отговори
редник преди 6 години
до 734 Абсолютно съм съгласен с теб! писах го, и пак ще го пиша ! Българските и Руските интереси са взаимни , Англосаксонските напротив ! Затова ни наричат естествен съюзник на Русия ! Те го разбират , вие не ! Тъжно е !
647
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяко тържество на България е смърт за Русия, пишеше в един брой на Русь покойний екзалтиран славянофил Аксаков, за когото се проляха толкова сълзи в Софийското книжевно дружество. Какви са тия Крумовци, Симеоновци и Борисовци? Разве не можеше и без тях? пишеше същий тоя Аксаков на княжеската прокламация към българските солдати, в която се казваше: Вие, синове и потомци на Крума и пр. Виждате доколко е жесток бил горещий славянофил. Негова милост желаял, щото ние да се не обърщаме към н
646
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 738: "...първите ви братови чеда са сърбите и русите..."Не лошо да си направиш един ГЕНтест, тогава може да се окаже, че си братовчед и с някой от Ориента.
645
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е,че ако не са тръгнали да ни освободят руснаците,сега може би нямаше да има България,и изобщо българи.Това е хипотеза,но да погледнем арменците-турците ги изклаха,а които останаха живи през 1915,им смениха имената и потурчиха.Сегашна Армения е само една четвърт от естествената им територия.Гърците оцеляха,но с половинта си територия.В сегашна Турция няма християни,и хора с нетурски имена!Това щеше да ни стигне и нас,а който ругае нашето Освобождение е национален предател и турски агент
644
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предното е откъс от публикация на Стефан Стамболов!!!!Много актуална - в наближаващият национален празник!Но тогавашните българи са били мислещи патриоти...а не бо лшевишки па ча вури...като сегашните русофили
643
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки здравомислещ человек разсъждава, че ако Русия е желаела една силна, съединена и независима България, тя трябваше освен да се възползва от извършеното на 6 септемврий и да поддържа Съединението. Нейните доброжелателства за наший народ щяха да се покажат пред целий свят, че са искрени, несвързани с никаква задня мисъл. Обаче Русия какво направи? Тя употреби всички средства само и само да попречи на народний идеал Съединението. Не искаме да упоменаваме тука за всички интриги и подлости
642
3
 
36
 
! Отговори
редник преди 6 години
Колкото и да е страшно русофилчета , първите ви братови чеда са сърбите и русите ! Това е в кръвта ви както и да се самоопределяте ! А когато един мъж се самоопредели като жена , ни мъжете ни жените го искат ! Не сте нито германци , нито англета :) и те го знаят отлично ! Затова е и статията и целия панаир !
641
8
 
41
 
! Отговори
extremist преди 6 години
БЪЛГАРИЯ НЕ ДЪЛЖИ НИЩО НА РУСИЯ, И ДАЖЕ НАПРОТИВ: РУСКИЯ ГРАБЕЖ НА 37 000 БЪЛГАРСКО ЗЛАТО СЛЕДВА ДА СЕ РАЗГЛЕДА ПОДРОБНО ОТ ЕС, ООН, Г7 И ДА ВЪРНАТ ПОЛОВИНАТА ПАРИ