Проруската политика в България вече не чака инструктаж

Страната ни е в напреднал стадий от овладяването, твърди анализ
4 сеп 2017 18:30,
860
Проруската политика в България вече не чака инструктаж
Снимка: архив, Reuters

Там, където институциите са по-слаби, Русия може да се опита да овладее държавата. Такъв е примерът с България, където въпреки амбициите и силната съпротива на мнозина в страната, има опити от Москва за създаване на мощни мрежи от съюзници и клиенти. Така България ще бъде хем част от НАТО и ЕС, хем "Троянски кон" на Русия.

Това констатира анализаторът Марк Галеоти в изследване, посветено на това как Русия управлява "политическата си война" в Европа. То е публикувано от Европейския съвет за външна политика.

Въпреки че вероятно е незряло да се твърди, че България вече е в напреднал стадий от овладяването й, все пак е учудващо до каква степен политически, културните и икономическите интереси са съгласувани с руската петролна компания "Лукойл" и дъщерни дружества по места. Отбелязва се, че компанията е най-голямата в страната и най-големият данъкоплатец.

В изследването си Галеоти посочва като особено показателен начинът, по който медиите в България създават и разпространяват проруски истории. И то не заради натиск от Москва, а заради това, че има местен пазар за тях.  Това дава тласък на политическия процес, подсказвайки, че в България вече се върти някакъв порочен кръг, независимо от руските действия, пише в анализа.

В него България се споменава и в контекста на липсата на "мека сила" от страна на Русия. Става въпрос за капацитета на Москва да влияе чрез "чувства и положителен пример".

Като заключение Галеоти посочва, че Русия насърчава и осъществява активни мерки в Европа за дестабилизиране на правителства и общества. Но те често са опортюнистични и се оформят от местните условия. Целта - отслабване на ЕС и НАТО.

Инструментите за това са военни заплахи, бизнес и медийни лобита, шпионаж.

Без да се отказва от надеждата да убеди Москва да промени политиката си, Европа трябва да се заеме със собствените си слаби места - да "поправи покрива", а не просто да се надява, че дъждът ще спре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


860
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари