Проруската политика в България вече не чака инструктаж

Страната ни е в напреднал стадий от овладяването, твърди анализ
4 сеп 2017 18:30,
860
Проруската политика в България вече не чака инструктаж
Снимка: архив, Reuters

Там, където институциите са по-слаби, Русия може да се опита да овладее държавата. Такъв е примерът с България, където въпреки амбициите и силната съпротива на мнозина в страната, има опити от Москва за създаване на мощни мрежи от съюзници и клиенти. Така България ще бъде хем част от НАТО и ЕС, хем "Троянски кон" на Русия.

Това констатира анализаторът Марк Галеоти в изследване, посветено на това как Русия управлява "политическата си война" в Европа. То е публикувано от Европейския съвет за външна политика.

Въпреки че вероятно е незряло да се твърди, че България вече е в напреднал стадий от овладяването й, все пак е учудващо до каква степен политически, културните и икономическите интереси са съгласувани с руската петролна компания "Лукойл" и дъщерни дружества по места. Отбелязва се, че компанията е най-голямата в страната и най-големият данъкоплатец.

В изследването си Галеоти посочва като особено показателен начинът, по който медиите в България създават и разпространяват проруски истории. И то не заради натиск от Москва, а заради това, че има местен пазар за тях.  Това дава тласък на политическия процес, подсказвайки, че в България вече се върти някакъв порочен кръг, независимо от руските действия, пише в анализа.

В него България се споменава и в контекста на липсата на "мека сила" от страна на Русия. Става въпрос за капацитета на Москва да влияе чрез "чувства и положителен пример".

Като заключение Галеоти посочва, че Русия насърчава и осъществява активни мерки в Европа за дестабилизиране на правителства и общества. Но те често са опортюнистични и се оформят от местните условия. Целта - отслабване на ЕС и НАТО.

Инструментите за това са военни заплахи, бизнес и медийни лобита, шпионаж.

Без да се отказва от надеждата да убеди Москва да промени политиката си, Европа трябва да се заеме със собствените си слаби места - да "поправи покрива", а не просто да се надява, че дъждът ще спре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


860
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
640
4
 
35
 
! Отговори
extremist преди 6 години
Русия управлява "политическата си война" в Европа. - РУСИЯ НИЩО НЕ УПРАВЛЯВА, НИЩО ЧЕ НА ПУТИН МУ СЕ ИСКА ДРУГО. ЛУКОЙЛ Е БЪЛГАРСКА КОМПАНИЯ, С РЕГИСТРАЦИЯ В ХОЛАНДИЯ, "ПРИВАТИЗИРАНА" ОТ КРАДЕЦА ВАЛЕНТИ ЗЛАТЕВ
639
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До редник 729Естествено че не е имало.....това "създаване" започва по време на Първата световна война, когато в западната Окраина на Руската империя австро-унгарците създават първите концентрационни лагери ЗА РУСИ! Погледни КАРТИТЕ ОТ ТОГАВА - няма такъв народ и държава. Ами че "украинския" език е смес от полски език и руски. ТЕ НЯМАХА ДОСЕГА И УЧЕБНИЦИ!!! Сега се мъчат да превеждат юридически, технически термини....нямаха книги! Господи, какво невежество........И вие се мъчите да спорите.....
638
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпросът за османското наследство е от изключителна значимост за Русия, която от началото на XVIII век неведнъж разширила териториите си за сметка на Османската държава. Поради това Руската империя станала най-активен и значим фактор, от който в най-голяма степен зависило развитието на Източния въпрос.Така нареченото "Освобождение" е "бонус"На руснака не му е било цел!!!Всичко останало са РУСОФИЛСКИ ИЗМИСЛИЦИ!!!
637
2
 
33
 
! Отговори
редник преди 6 години
До Анонимен 728 :) Че защо им е училище , като си имат Холивуд ? Те например знаят , че Орфей е *** :) Кои сме ние , кой е Холивуд? :) Дори не им се сърдя ! Ще им се наложи да научат неща , дето никога не са искали да знаят...
636
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 723Ами то като няма човек АРГУМЕНТИ и истината въобще не му харесва, започва с обидите и подигравките! Елементарно...........Слава Богу, че сте малко! Българина ВИНАГИ е бил трезвомислещ! Лута се, прави грешки...........но на вярата, сърцето и кръвта си НЕ ИЗМЕНЯ! Не случайно на фронта срещу СССР са били ВСИЧКИ ОТ сегашната скапана еуропка - чехи, поляци, румънци, французи, унгарци, австрийци, италианци...........ОСВЕН БЪЛГАРСКИ И СРЪБСКИ ВОЙНИЦИ!!!! Така че нищо не е загубено!
635
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 7 кладенеца вода припкате да донесете...сакън - да е братска любов...и "освобождение"... за кво говорим!!!
634
3
 
37
 
! Отговори
до 728 преди 6 години
Чей да видя ся...начи руските царе са гледали 500 години как турците ни мачкат....и изведнъж са се сетили за "братската любов" , и са се втурнали да ни освобождават???Найш кво - тея учебници от 44 до 89 си ги свари на бавен огън...направи си настойка...и пийвай по чашка на ден!!!
633
2
 
33
 
! Отговори
редник преди 6 години
До до 719 По това време не е имало Украйна , а населението( етноса ) сега е съвсем друго ! Предположенията ти са литературен опит на бездарник в жанра :) И внимавай с ръбовете на хартията , порязват кофти !
632
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 719 720Ей, ей, ей......я малко по кротко бе......какъв излаз на Черно море те гони, какви "украинци" през 1878 година????? Абе, вие въобще стъпвали ли сте в училище? Мили Боже......знаех, че учениците ни вече "завършват" полунеграмотни, но чак пък 7 милиона Златки..............Майко мила...............
631
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 724: Остави "съмишлениците" ми и не бягай от въпроса !
630
0
 
33
 
! Отговори
до 724 преди 6 години
Ръ бе ...хептен се ошашави...виж си поста бе ***! Нали не разбра как аджеба хем са мряли украинците....хем не са ни освобождавали...обясняваме ти...ама ти си ***
629
1
 
33
 
! Отговори
редник преди 6 години
до 721 " А, според тебе какви са били интересите на руската империя с инвазията си в османската империя ?" Защо питаш мене ,това е теза на съмишлениците ти , в кавички е:) Доспа ви се нали ?:)
628
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Делириума...е постоянното състояние на русофилите...оттам и несвързаното бръщолевене...и лигата висяща в края на увисналите им джуки!!!
627
1
 
36
 
! Отговори
Tаlev преди 6 години
"Последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ.." Казах го през 30-те на миналия век. Те са си въртоглави само Ленин и болшивиките са им е в главата. Естествено руснаците ще ги използват.
626
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 719: А, според тебе какви са били интересите на руската империя с инвазията си в османската империя ?Цар "освободител" !!!....такова словосъчетание може да измисли само "русофил" в делириум.
625
1
 
34
 
! Отговори
до 719 преди 6 години
Виждам, че ти е трудно да схванеш повече от 1 концепции...нормално като за русофил...ще обясня!Украинците ( не *** ) са се сражавали за царските интереси!!!! Така или иначе са умирали...но вероятно по-красиво е да умреш - ужОсвобождавайки някого - вместо да умираш с мисълта, че царската фамилия ще се сдобие с излаз на Черно море!!! Разбираш ли ръ бе???
624
2
 
33
 
! Отговори
редник преди 6 години
до " България няма за какво да бъде признателна на днешна путинова Русия, която избива в Донбас славяни, чийто прадеди са оставили костите си за Освобождението ни от турско владичество " Абе нали преди 5 минути Имперските интереси на Русия ни бяха освободили и то без да искат ? Луднахте съвсем , да не се счепкате помежду си сега?
623
1
 
37
 
! Отговори
до 717 преди 6 години
Южнокорейските баламурници ще се изтръскат...с милиарди...имат ги - като куче - бълхи...А русофилите - имате само бълхи !!!
622
3
 
33
 
! Отговори
редник преди 6 години
:) Южнокорейските баламурници ще се изръсят с някой и друг милиард . както направиха саудитците ! Тръмп рекетира съюзниците си :) Защото другите бият лошо !
621
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България няма за какво да бъде признателна на днешна путинова Русия, която избива в Донбас славяни, чийто прадеди са оставили костите си за Освобождението ни от турско владичество.