Проруската политика в България вече не чака инструктаж

Страната ни е в напреднал стадий от овладяването, твърди анализ
4 сеп 2017 18:30,
860
Проруската политика в България вече не чака инструктаж
Снимка: архив, Reuters

Там, където институциите са по-слаби, Русия може да се опита да овладее държавата. Такъв е примерът с България, където въпреки амбициите и силната съпротива на мнозина в страната, има опити от Москва за създаване на мощни мрежи от съюзници и клиенти. Така България ще бъде хем част от НАТО и ЕС, хем "Троянски кон" на Русия.

Това констатира анализаторът Марк Галеоти в изследване, посветено на това как Русия управлява "политическата си война" в Европа. То е публикувано от Европейския съвет за външна политика.

Въпреки че вероятно е незряло да се твърди, че България вече е в напреднал стадий от овладяването й, все пак е учудващо до каква степен политически, културните и икономическите интереси са съгласувани с руската петролна компания "Лукойл" и дъщерни дружества по места. Отбелязва се, че компанията е най-голямата в страната и най-големият данъкоплатец.

В изследването си Галеоти посочва като особено показателен начинът, по който медиите в България създават и разпространяват проруски истории. И то не заради натиск от Москва, а заради това, че има местен пазар за тях.  Това дава тласък на политическия процес, подсказвайки, че в България вече се върти някакъв порочен кръг, независимо от руските действия, пише в анализа.

В него България се споменава и в контекста на липсата на "мека сила" от страна на Русия. Става въпрос за капацитета на Москва да влияе чрез "чувства и положителен пример".

Като заключение Галеоти посочва, че Русия насърчава и осъществява активни мерки в Европа за дестабилизиране на правителства и общества. Но те често са опортюнистични и се оформят от местните условия. Целта - отслабване на ЕС и НАТО.

Инструментите за това са военни заплахи, бизнес и медийни лобита, шпионаж.

Без да се отказва от надеждата да убеди Москва да промени политиката си, Европа трябва да се заеме със собствените си слаби места - да "поправи покрива", а не просто да се надява, че дъждът ще спре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


860
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
620
2
 
35
 
! Отговори
до 707 преди 6 години
Чел си уж...ама само това, което ти изнася...така четат русофилите!!!Прескачат истината...и интерпретират "Стокхолмския синдром" на психичноболните фенчета на Русия във "всенародна любов" обичаме ви Иванушка-***...толкова ви обичаме, че ако има начин ще ви изстреляме в тостоприемен Сибир със следващата Севернокорейска ракета!!!
619
1
 
36
 
! Отговори
Жиб. преди 6 години
Приготвили сме доста литри първокласно вино,златар обеща да направи сребърна ламарина за обкова,уточнили сме и кои боляри ще пием вино от черепите на Сталин и на Тито. Вие само ги набавете,другото на нас го оставете. Ще видите ритуала по телевизията ако трябва: духът на народа трябва да бъде повдигнат а робския манталитет,който му вменяваха комунистите- завинаги изкоренен!
618
2
 
34
 
! Отговори
до 712 преди 6 години
Ти ли *** Райно...руска княгино ще ги шиеш??***!!!
617
5
 
33
 
! Отговори
редник преди 6 години
Без майтап ! Палачинките имат свойствата да се обръщат ! Русофобите , да не продавате руски знаменца някой ден ?
616
1
 
36
 
! Отговори
до 708 преди 6 години
Полюцията си ти...събрана прилежно с неизмита руска лъжица от панталоните на пияния ти татко...и натъпкана - за да се родиш ти!!! Имитация на човек...хомункулус с липсващ преден дял на мозъка!!!С една дума - ПУТИНОФИЛ!!!
615
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 707: "Ами освободете и вие западняците някой народ от тежко робство,и може тогава да разберете що е то признателност"Не само западняците, но и источняците са благодарни, на Горбачов, че ги освободи от тежко робство.
614
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснак ли беше един от основателите на суперконцерна Гугъл?Изтичането на малкото умове неповредени от системна злоупотреба с антифриз продължава!!Загрижените за добруването на Русия ръководители мъдро търгуват "народните ИМ блага" оцръщат ги в омразните долари, и евро...и ги изнасят с милиарди в Чужбина..според сп.Шпигел патрЕота Путин само за 1ия си мандат е скътал 40 милиарда в банки в Швейцария!! Да здраствует!!!
613
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В тази статия симпатията и признателността на българите към Русия се представя като нещо много страшно,и плод на дълбока конспирация!Ами освободете и вие западняците някой народ от тежко робство,и може тогава да разберете що е то признателност!Останалото е политика и конюктура,с днешна дата
612
2
 
33
 
! Отговори
редник преди 6 години
Министерството на отбраната на САЩ не успя да започне да използва за своите задачи американски ракетни двигатели вместо руски в заявените по-рано срокове.Това съобщаваThe Wall Street Journal.Отбелязва се, че това е свързано с технически и финансови проблеми.
611
5
 
35
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Много се пените,господа евроГейци,ще отровите земята,няма да ражда нищо...Спрете се малко.
610
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия - "Гулак" на 1/6 от територията на света.
609
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американската армия е голям проблем за истеричните русофили,понеже пречи на Путин да ни окупира.
608
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАТО и САЩ - кошмарът на рускотурската империя !
607
7
 
37
 
! Отговори
Американско зомби преди 6 години
Вън от България американската окупациона армия.
606
3
 
37
 
! Отговори
д о 695 преди 6 години
Хубав коментар...аз го разбирам....но аз мисля!А русофила - вярва в партийната линия!Има разлика!!!
605
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анти Атом691 В Русия върлува епидемия от СПИН и др.венерически болести,така че внимавай.
604
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анти Атом Те,излизат "на лов",точно по това време.
603
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Един от Северозапада686 Горкият,Северозападът е тъмночервеният срам на България.Там червенат мафия вършее 60 години и почти не е останало нищо за крадене вече.А такива,като теб са с увредено мислене ,от фалшифицираната информация,която си чел в "Червено знаме" и други "органи"на БКП,още от времето на соца.Най-трагичното е,че тези които защитаваш-все руски любимци, се радват на охолния си живот,а ти си с неоправени зъби,без нужните лекарства и в тревожна неизвестност за бъдещето.
602
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Русофилите" са фанатични путинофили и откровени българофоби.
601
2
 
38
 
! Отговори
Двама от североюга преди 6 години
Най-продадените и най-омалцинствени области в България са онези,в които комунизмът беше най-силен. Такава област например е северозапада.