"Гардиън": Съпругът на Бокова замесен в "Азербайджанска пералня" на пари

Баку плащал за отклоняване на вниманието от критиките към Алиев
Обновена: 6 сеп 2017 09:50 | 5 сеп 2017 09:00, Елка Василева
88
"Гардиън": Съпругът на Бокова замесен в "Азербайджанска пералня" на пари
Снимка: архив, Reuters

Великобритания е в центъра на тайна схема за пране на пари и лобиране от страна на Азербайджан, съобщава вестник "Гардиън" в ексклузивен материал.

Властите в Азербайджан са плащали на европейски политици и журналисти за отклоняване на вниманието от критиките към президента Илхам Алиев, показва разследването на вестника.

Сред назованите имена е и Калин Митрев, представител на България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие, базирана в Лондон, съобщи БНР.

"Гардиън" твърди, че Митрев е получил пари през британски компании. Той е получил най-малко 425 000 евро за частни консултантски услуги от местната азербайджанска компания "Авуар".

Той признава за плащанията, но твърди, че те са от законен бизнес. Приходите са декларирани в България и са платени данъци върху тях, допълва Митрев.

Разкритията за консултантските услуги към азербайджанската фирма могат да се окажат неприятни за съпругата на Митрев – Ирина Бокова, която е генерален директор на ЮНЕСКО, пише "Гардиън". Тя отрича да има конфликт на интереси между работата на съпруга й и нейната позиция в ООН, изтъквайки, че не е знаела за бизнес делата му.

Вестникът обаче припомня, че Бокова лично е връчила едно от най-големите отличия на ЮНЕСКО – медала "Моцарт" – на първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева, а също е била домакин на фотоизложба в щаб-квартирата на ЮНЕСКО в Париж, озаглавена "Азербайджан – земя на толерантността".

Разкритията на "Гардиън" показват, че като цяло в схемата, наречена "Азербайджанска пералня", азербайджанското ръководство, обвинявано в нарушаване на човешките права, систематична корупция и манипулирани избори, е извършило повече от 16 000 тайни плащания в размер на близо 3 милиарда долара между 2012 и 2014 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
4
 
12
 
! Отговори
Дядо Петър преди 6 години
Цитат от друг форум:"Има крадци, които не са комунисти, но НЯМА КОМУНИСТ, КОЙТО ДА НЕ Е КРАДЕЦ".
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 33 А можем да берем срам ,че ни управляват комунисти-Гарнирано от Граб, със стърчащи партиини билети от задните джобове .
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Новина щеше да е, ако не е замесен. Комунистът без да краде става въртоглав. Скоро и Юнкер ще изреве, ако назначи комунистката Пръмова.
32
7
 
4
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Поредното западно лицемерие, хванаха се това че е мъж на бокова, а в лондпн е пълно с такива. Арабските шейхове с в лондон дали са им чисти нещата но там всичко е точно, защото сащ си пази фесовете
31
1
 
4
 
! Отговори
Шибан Реалист преди 6 години
Е и ?!?! ... Да НЕ би да откривате "топлата вода" с тази статия ?!?! Дали има БЪЛГАРИН и БЪЛГАРКА , които са в политиката и НЕ са замесени в огромни далавери ?!?! Сигурен съм , че НЯМА ТАКИВА !!! ....... В Абсурдистан ( Разбирай - България ) точно и конкретно - МАФИЯТА И ЧУЖДИТЕ ПОСОЛСТВА СА СИ КУПИЛИ "ДЪРЖАВА" И СИ РАЗИГРАВАТ КОНЯ , КАКТО ИМ Е ДОБРЕ !!! ... АБСОЛЮТНО ВСИЧКО ТУК МОЖЕ ДА СЕ КУПИ... И ТО ДОСТА ЕВТИНО... Е КАК НЯМА ДА СИ ВЗЕМАТ ЕДНА ... "ДЪРЖАВА" ?!?! ......
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На остров Пелепонес си купил джип.У БГ направи далаверата и си храни "змея" в чужбина. Що трябва да бръмчи с у бегето да му завиждат.
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не няма нищо, парите не ги харчат, стоят в рамка. Срам ме е, не мога да си помисля неправомерно дори един дребен подарък да получа, а ако съм на такъв пост заплата е повече от достатъчна за покриване на нуждите ми. Затова цял живот си платя от честност и коректност, но такива като мен остават в ъгъла, други качества трябват за да си финансово добре. Но не благодаря. Защо такива хора вървят напред.
28
4
 
5
 
! Отговори
Категоричен преди 6 години
Внесъл си е лептата към ГЕРБ човека и е спокоен.П.П. А ингилизите да си бръщолевят квот си щат.
27
4
 
11
 
! Отговори
33 преди 6 години
Добре че Бокова не стана шеф на ООН, че сега щяхме да берем срам, като първата изгонена чрез импийчмънт, като онази бразилска президенка Русев.
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няколко хиляди души си позволяват да не работят.Това по света и в друга страна е немислимо.В БГ е перманентно състояние. Богат народ е това българина да вземат от него те там в другите страни такива работи не мога да си помислят.
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Излагация.
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ходят в друга страна да сучат пари К,во що стане оттук вземат парите на богаташчетата и в друга страна си ги харчат.Това българите толкова ли заможна нация са.Така излиза пред света.Малкия е средния бизнес не вървят е как като "акулите" са конкуренция. А от малките дюкянчета се печели повече.Спира ли Европейски проекти пари няма.Чуждия Инвестор си знае че Българския народ е заможен.Пари не му трябват.Земи не му трябват така си оставят недокоснати.Над не знам си колко хиляди си позволяват да
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чакай ти от комунист честнос и почтенност.
22
2
 
2
 
! Отговори
Adam преди 6 години
До Хрушчов Н. С.Най- добре да ги разстрелят на място тия ***!
21
4
 
10
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 6 години
Ама близката на премиера Цветелина Бориславова колко милиона натрупа и все с честен труд ли бяха? А кръгът Прокопиев- Плевнелиев колко милиони заграби? Къде ли не по света имоти закупиха?А Маргините и братя Галеви защо няма кой да осъди и защо ги пуснаха? Не съм фен на Бокови.
20
1
 
11
 
! Отговори
Джъстиса преди 6 години
Всички политици на по-големи постове по света трупат пари в офшорки. И мислят другите за ***. Слава на интернет!
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Партийната повеля е - от 7 кладенеца вода да извадим...и да умиеме Бокова-та щерка и мъжа и!!!Силни сме...много сме
18
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че е лошо, лошо е, ако е истина. Те какви по-лоши работи стават, ама за тях никой нищо не казва и не коментира. Намерили у кьоравия едно око и на него вдигнали мерника... Да поровят малко из офшорките, като са толку честни бе...
17
5
 
15
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Щом е комунист....той не краде!!!!Той си бире!!!!
16
1
 
7
 
! Отговори
червенТрол преди 6 години
Аз съм и тоя с ник "лошо"..."321"..и "позор"Всички пролетарии...обединявайте се!Да спасим доброто име на др.Бокова....и на мъжа и!Партията зове!!!!