САЩ не могат да възпрат Северна Корея, защото...

Вашингтон изглежда като големия губещ на Корейския полуостров
5 сеп 2017 14:30, Елка Василева
190
САЩ не могат да възпрат Северна Корея, защото...
Снимка: архив, Reuters

Поредният ядрен опит на Пхенян е категорично доказателство за пълния провал на американската политика спрямо Северна Корея. САЩ вече не могат да излязат сами от тази задънена улица, пише Дойче веле и обяснява причините.

Предполагаемото взривяване на водородна бомба в Северна Корея е много неприятен момент за САЩ. Защото една-единствена такава бомба може да унищожи цял Ню Йорк. А ако бъде взривена в атмосферата над Силициевата долина например, силните електромагнитни вълни могат да парализират изцяло централите на Apple, Facebook и Google.

Казано в прав текст: американската стратегия за възпиране на севернокорейската атомна програма чрез санкции претърпя пълен провал. Резолюция 1718 на ООН, приета от Съвета за сигурност още след първия ядрен опит на Пхенян, скоро ще навърши 11 години.

Още по темата

И въпреки последвалите санкции севернокорейският режим успя да развие капацитета за нанасяне на пръв ядрен удар. САЩ не бяха подготвени за подобно развитие - реакциите им сега го показват съвсем недвусмислено.

САЩ нямат полезен ход

Доналд Тръмп може и да заплашва с американския ядрен потенциал. Но е пределно ясно, че нито конвенционалният военен удар, нито ядреното нападение са реалистичен вариант. Американските съюзници в региона - Южна Корея и Япония - никога няма да одобрят подобна мярка, защото те биха били първите жертви на евентуални ответни удари от страна на Северна Корея.

А ако САЩ решат да засилят още повече санкциите и да изчакат да се усетят последиците от това затягане, това само би осигурило още време на Ким да усъвършенства своите ракети.

В ущърб на САЩ биха били и евентуални преговори. На тях Северна Корея ще се съгласи да подпише мирен договор, ако ѝ бъде гарантирано правото на съществуване и бъде постигнато споразумение за отменяне на санкциите.

Но за разлика от преди, диктаторът в Пхенян настоява сега и за това: Северна Корея да бъде официално призната за ядрена държава. Неговите дипломати дават за пример Пакистан, който САЩ също признаха за ядрена сила. С други думи: Вашингтон ще трябва да плати доста висока цена, защото в такъв случай ще му се наложи да се откаже от искането си за свободен от ядрено оръжие Корейски полуостров. Сигурно ще бъде възможно да се преговаря за ограничаване на севернокорейския ядрен арсенал, но нищо повече. А това ще бъде крайно неприемливо за Южна Корея и Япония.

Ролята на Москва и Пекин

Двойната роля, която играе Китай в този конфликт, също създава главоболия на Тръмп и неговата администрация. В усилията си те са силно зависими от подкрепата на Пекин при прилагането на наложените от ООН санкции.

Но президентът Си Цзинпин преследва свои интереси. Първо, Пекин иска Северна Корея да си остане буферна държава. Поради което в никой случай няма да подкрепи налагането на петролно ембарго срещу Пхенян. И второ, китайците желаят да отслабят влиянието на САЩ в Източна Азия. Ядрената програма на Пхенян им е в този смисъл много полезна, тъй като внася разкол между САЩ и партньорите им в региона - Япония и Южна Корея.

Русия също не е неутрален играч. И не е много далеч от истината, че Путин използва Северна Корея като средство за унижение на САЩ. Във всеки случай бързите успехи на севернокорейската ракетна програма са много подозрителни, макар засега да няма доказателства за някаква руска помощ. Така или иначе променената ситуация превръща Русия във важен играч в този конфликт, а руската съпротива срещу санкциите се вписва идеално в тази картина.

Тръмп и лошите карти

Така че, откъдето и да го погледнем - и независимо дали ще има преговори с Пхенян или не, САЩ изглеждат като големия губещ на Корейския полуостров.

Буш и Обама очевидно не са изучавали Макиавели толкова интензивно, колкото Ким Чен Ир и синът му Ким Чен Ун. А с всеки свой туит срещу Северна Корея сегашният американски президент все повече изглежда като книжен тигър - просто защото в момента американците нямат печеливша опция в този конфликт.

Може би е време Вашингтон да се огледа за някой неутрален посредник. Например Швеция или Германия, които поддържат свои дипломатически представителства в Пхенян. Но предпоставка за подобна стъпка е прозрението, че поне засега Вашингтон държи по-лоши карти в този конфликт.


190
Още от
Напиши коментар Коментари
163
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Спеца
Това със 70-те подводници е крайно малковероятно. Корейците правят миниподводници за шпионски цели. А да ги въоръжат с надеждни, точни и ефективни ракети, забрави! След като китайските са доста шумни, мога да си представя какви са корейските. Най-добри са руските и веднага до тях - американските.
162
14
 
3
 
! Отговори
Пак Джейсън преди 10 месеца
Звездичките в долния ми коментар са за "русофилиcтицитe"
161
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ким е пич.
160
1
 
25
 
! Отговори
българина преди 10 месеца
Нормално и демократично. Сащ бъркат в нечии *** и после продават на съседите му ароматизатори
159
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
..............защото САЩ могат да атакуват само слаби държави, в които има много нефт и газ.
158
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На САЩ все руснаците са им виновни, в последно време и Китай.
Империята САЩ става все по-слаба.
Тръмп няма полезен ход, остава му да си пише в Туитър.
157
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ураганът "Ирма" приближавал фащ и до няколко часа щял да ги удари с невероятна сила и скорост .
156
24
 
9
 
! Отговори
скръбна вест преди 10 месеца
прасето скоро ще изквичи на умряло
155
29
 
12
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 10 месеца
СЕВЕРНА КОРЕЯ С ЕДНА БОМБА ЩЯЛА ДА УНИЩОЖИ НЮ ЙОРК , НО АМЕРИКАНЦИТЕ С ЕДНА БОМБА МОГАТ ДА УНИЩОЖАТ ЦЯЛА СЕВЕРНА КОРЕЯ ! САЩ ЩЕ СЕ ОПРАВЯТ И БЕЗ НЮ ЙОРК !
154
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ким с един замах уби сънят и мечтите на САЩисните за световно господство
153
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Той понеже социализма лош, затова ли ще одържявават пак Дунарит;)Държавата е лош стопанин казва капитализма,Борисов е добър;)И това от Любимец 13 на Меркел:)))
152
2
 
15
 
! Отговори
до 157 преди 10 месеца
Чул го е случайно от разговора на едни уплашени и леко дрогирани евроатлантически протестери в София.
151
1
 
25
 
! Отговори
До 146, а ти ме преди 10 месеца
Разплака от смях
А сега какво слушаш;)
Как сме натовци и загубихме 50%от хеликоптерите тоест 1 при Шабла.Или че сме в ЕС най бедните и с най голяма смъртност в света след Лесото.Ама ти ме рсзсмиваш като Бойко;)
150
19
 
2
 
! Отговори
до спеца преди 10 месеца
това от червените бабички ли го чу или така ти се иска въздухарино
149
7
 
33
 
! Отговори
Спеца преди 10 месеца
Нещата наистина са патова ситуация за САЩ!Северна Корея по данни от преди 10 години разполага с над 70 подводници , които вероятно са на бойно дежурство по бреговете на САЩ с ядрени ракети на борда!Съвсем реално звучат думите на корейския лидер , че при атака от страна на САЩ , Северна Корея ще изпепели Щатите!Звучи невероятно , но малкия играч е на път да тръшне големия батко на тепиха и да го тури на масата на преговорите с унизително приведена глава!Просто невероятно развитие на нещата!
148
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е, сигурно дащ ще прилазвт по--към Черно море фа дърпат мечката мечката за опашката. Което със сигурност няма да ни поднесе тлъста пица. Но пък в още по-едър план ще се снимат първите редове. Кой кой и как и е и къде е.
147
4
 
17
 
! Отговори
Вендета преди 10 месеца
Ясна е работата....
Милите амерушки ще побучат, побучат, па ша спрат...в противен случай и ЮК и джапанезите ще ги дадем жертва за демократическото бъдеще.
146
1
 
13
 
! Отговори
до 147 върбан преди 10 месеца
Изобщо не си наясно с мисленето на азиатските народи. То няма нищо общо с нашето или на Европа.
145
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Каква по-огромна сцена от цялото Кълбо и над него и каква по-блестяща и по-мащабна постановка от тая тия дни! И сценарият, и играта парират всеки с амбиции за величие. Безапелационно, и без друго смешните величия започват да се усещат като нищожества. Каквито са. Вбесени са. Обезсилени са. To be continued. За сценаристите: шапО!
144
0
 
6
 
! Отговори
редник преди 10 месеца
до 145 ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААА Веселяк , ако пишеш с малки букви , ще имаш място за още ХА–ХА–ХА–ХА... :)