САЩ предупреждават: Северна Корея си проси войната!

Западни издания коментират развитието на кризата с КНДР
5 сеп 2017 10:00, Елка Василева
112
САЩ предупреждават: Северна Корея си проси войната!
Ким Чен Ун. Снимка: архив, Reuters

САЩ предупреждават, че Северна Корея "си проси война", и настояват Китай и другите членове на Съвета за сигурност на ООН да спрат доставките на петрол и други горива за КНДР, пише в. "Ню Йорк таймс".

Тези усилия, описвани от американски служители като последен най-добър шанс за уреждане на безизходицата със Северна Корея чрез санкции, а не по военен път, идват в момент, когато южнокорейски представители казват, че са установили доказателства, че КНДР може да подготвя ново изпитание, вероятно на междуконтинентална балистична ракета.

Този опит, който би бил трети за Северна Корея за един месец, може да е замислен да съвпадне с годишнината от основаването на КНДР от Ким Ир Сен - дядото на сегашния лидер Ким Чен Ун.

Още по темата

Призивът за спиране на доставките на горива, който се очаква да бъде част от проекторезолюция, която САЩ започват да обсъждат с другите членове на Съвета за сигурност на ООН, беше отправен, след като Северна Корея извърши най-мощния си ядрен опит досега.

Съвсем не е ясно, че Китай ще е готов да приеме идеята за спиране на доставките на горива за КНДР, което е доста агресивна стъпка. Около 90 процента от търговията на Северна Корея и почти целият й внос на енергийни доставки идват от Китай.

Китай, който засилва търговията си със Северна Корея през последните 12 месеца, отдавна се страхува, че спиране на петролните доставки може да доведе до падане на режима в Пхенян. Според Пекин това само би поканило Южна Корея да установи контрол върху Севера и би поставило американски съюзник на китайската граница, отбелязва американското издание.

Решението на САЩ да настояват в ООН за нови санкции срещу Северна Корея идва въпреки все по-острите предупреждения на Белия дом, че активно обмисля военни варианти, ако Пхенян заплашва Америка или договорните й съюзници в региона, коментира британският в. "Файненшъл таймс".

Военното напрежение още повече се засили, след като Южна Корея проведе учение, симулиращо нападение срещу севернокорейски полигон за ядрени опити, а разузнаването й предупреди, че КНДР, изглежда, се готви да изстреля нова междуконтинентална балистична ракета.

Въпреки дрънкането на оръжие решението на САЩ да се обърнат към ООН свидетелства за ограничените възможности на американския президент Доналд Тръмп в момент, когато той обмисля как да отговори на нарастващия политически натиск у дома за предприемане на по-решителни действия.

Освен военни планове САЩ разработват и нови едностранни санкции. Очаква се основните мишени да бъдат китайски банки и други компании, които имат бизнес във или със Северна Корея, посочва "Файненшъл таймс".

Всички страни в севернокорейската криза са съгласни, че няма добри варианти. Санкциите имат ограничено въздействие, освен ако не бъде наложено петролно ембарго - в такъв случай КНДР ще затъне в хаос, а Китай е против подобно развитие. Евентуално военно нападение вероятно ще доведе до ответни действия и значителни жертви, много по-големи от тези в Хирошима. Третата възможност - връщане към дипломацията - също не предлага особени перспективи.

Северна Корея отхвърли предложение за преговори с южнокорейския външен министър, а на форума на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) в Манила в началото на миналия месец нямаше среща между ръководителите на американската и севернокорейската дипломация, пише британският в. "Гардиън".

Има опасност преговорите при сегашната ситуация да бъдат сметнати за награда за множеството нарушения на договора за неразпространение на ядрените оръжия. Много американски дипломати са на мнение, че миналите преговори не само са се провалили, но са били използвани като прикритие или дори са предоставили стимул на КНДР да изгражда своя ядрен арсенал.

Шестстранните преговори между Северна Корея, Китай, САЩ, Япония, Русия и Южна Корея бяха започнати от бившия американски президент Джордж У. Буш през 2003 г. и от тях се проведоха шест кръга, но според цитираните американски дипломати преговорите не са постигнали правилната комбинация от награди и наказания, които да убедят Пхенян да спре ядрената си програма.

Единствената алтернатива е да се приеме, че Северна Корея ще има ядрени оръжия и балистични ракети, но да се ограничи тяхната стратегическа полза, изтъква изданието.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: ООНСАЩСеверна Корея
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 79Повече дни на него, отколкото на теб
70
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ангеле да, те корабите така се местят хоп на единият паралел, хоп на другият.
69
17
 
11
 
! Отговори
s преди 6 години
САЩ чакат прасето да направи грешката да нападне някой и ще го отупат като прашен килим.
68
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименпрасчо може да я кара дълги години. СК-та армия не е беззащитна и няма малцинства, които фащ да подскокоросва и финасира.
67
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каскети колко дни му давате на прасчо?
66
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Май говедарите за втори път ще изядат бухалката в Азия . Явно виетнамците малко ги е. баха преди близо 50 г.
65
10
 
18
 
! Отговори
123 преди 6 години
ГЛУПОСТИ - САЩ предупреждавали КНДР :D Смях!САЩ могат да вадят нож САМО на умрЕло куче, като Афганистан, Ирак, Либия...или заедно с НАТО, както при СФРЮ. Я да пробват нещо реално с КНДР, а не само приказки, закани!
64
4
 
21
 
! Отговори
Дедо Гого преди 6 години
Пичове, все си мисля, че на човекът Ким е дадена (от кого ли) твърда гаранция за защита и подкрепа...Иначе нямаше толкова да се отвива. Армията му може и да е силна, но е смешна сравнена с американската.
63
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 71Ми нахрани го най-сетне това дете бе. И вземи се обади в руското посолство да ти сменят листчето.
62
5
 
7
 
! Отговори
morelini преди 6 години
Жалко за народа на СК но едно тотално и петролно и каквото и да е ембарго ще отрезви психясалият вожд...И като чета тук някой пишещи как можете да толерирате подобен вид управление като това на Ун.Дали мисли за народа си..как мислите вие.И китайците...не че мнго убичат СК но нали всичко е бизнес...Много е лошо да не те слуша главата...ама много.
61
7
 
15
 
! Отговори
Смех преди 6 години
Тези нали живееха в землянки и ровеха за корени и треви защото умираха от глад. И развиват ядрени технологии, балистични ракети и космическа техника.
60
10
 
7
 
! Отговори
светлото бъдеще преди 6 години
До Анониментой ако беше нормален вожд, нямаше да държи половината корейци върху барутен погреб изолирани в резерват като амазонски аборигени, заплашвайки останалата половина от народа с династичен киминизъм
59
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Двегодишно дете умря от глад в Ловеч. Детето е починало на прага на болницата в областния център. Системно недохранване и лошо отглеждане е била причината за смъpтта момченцето според съдебния лекар.
58
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каскети след прасето да се готви другият дребосък
57
7
 
12
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
КНДР е едно успешно приложение на древнобългарският монархически модел в азиатски условия и той доказва, че една малка, но добре структурирана и организирана държава, с подходящото геополитическо разположение и съюзници, може успешно да се противопостави на империя като Нови Израел (САЩ), но и да ги застрашава военно.
56
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оня ден некъф американец насред Германия се опитал да направи поздрав Зик Хайл и бил пребит от местните.Ха сега кажете кога в световната история комунизма не е ритал нацизма в лицето?!
55
3
 
10
 
! Отговори
Krom преди 6 години
До Калеко Алеко - едно е сигурно Калеко. Ще си кротуват и ще се зъбят от дистанция. Заложник в случая е Южна Корея която е в обсега на тежката артилерия на Северна Корея, както и частично Япония. Гарант пък е Китай, който не иска на границата му да "цъфне" още по мощен американски съюзник. Така че, едно е сигурно. Чичко Доналд няма какво да направи, освен да стане още по смешен. Вече го направи, поради политическата си неграмотност и арогантност. Чакат го нови върхове.
54
3
 
9
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
До АнонименА бе некаскет я кажи само един случай в който комунизма да не е победил фашизма!Само един.Цяла европа уж беше против СССР пък първи се напълниха с араби и не.ри.
53
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може да звучи цинично но е по-добре за севернокорейците да има война. Да, ще умрат доста хора но много повече умират от глад и по лагерите всяка година в "рая" на Ким.
52
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каскети въпрос на дни е да му нацепят шлифера на прасчо