САЩ предупреждават: Северна Корея си проси войната!

Западни издания коментират развитието на кризата с КНДР
5 сеп 2017 10:00, Елка Василева
112
САЩ предупреждават: Северна Корея си проси войната!
Ким Чен Ун. Снимка: архив, Reuters

САЩ предупреждават, че Северна Корея "си проси война", и настояват Китай и другите членове на Съвета за сигурност на ООН да спрат доставките на петрол и други горива за КНДР, пише в. "Ню Йорк таймс".

Тези усилия, описвани от американски служители като последен най-добър шанс за уреждане на безизходицата със Северна Корея чрез санкции, а не по военен път, идват в момент, когато южнокорейски представители казват, че са установили доказателства, че КНДР може да подготвя ново изпитание, вероятно на междуконтинентална балистична ракета.

Този опит, който би бил трети за Северна Корея за един месец, може да е замислен да съвпадне с годишнината от основаването на КНДР от Ким Ир Сен - дядото на сегашния лидер Ким Чен Ун.

Още по темата

Призивът за спиране на доставките на горива, който се очаква да бъде част от проекторезолюция, която САЩ започват да обсъждат с другите членове на Съвета за сигурност на ООН, беше отправен, след като Северна Корея извърши най-мощния си ядрен опит досега.

Съвсем не е ясно, че Китай ще е готов да приеме идеята за спиране на доставките на горива за КНДР, което е доста агресивна стъпка. Около 90 процента от търговията на Северна Корея и почти целият й внос на енергийни доставки идват от Китай.

Китай, който засилва търговията си със Северна Корея през последните 12 месеца, отдавна се страхува, че спиране на петролните доставки може да доведе до падане на режима в Пхенян. Според Пекин това само би поканило Южна Корея да установи контрол върху Севера и би поставило американски съюзник на китайската граница, отбелязва американското издание.

Решението на САЩ да настояват в ООН за нови санкции срещу Северна Корея идва въпреки все по-острите предупреждения на Белия дом, че активно обмисля военни варианти, ако Пхенян заплашва Америка или договорните й съюзници в региона, коментира британският в. "Файненшъл таймс".

Военното напрежение още повече се засили, след като Южна Корея проведе учение, симулиращо нападение срещу севернокорейски полигон за ядрени опити, а разузнаването й предупреди, че КНДР, изглежда, се готви да изстреля нова междуконтинентална балистична ракета.

Въпреки дрънкането на оръжие решението на САЩ да се обърнат към ООН свидетелства за ограничените възможности на американския президент Доналд Тръмп в момент, когато той обмисля как да отговори на нарастващия политически натиск у дома за предприемане на по-решителни действия.

Освен военни планове САЩ разработват и нови едностранни санкции. Очаква се основните мишени да бъдат китайски банки и други компании, които имат бизнес във или със Северна Корея, посочва "Файненшъл таймс".

Всички страни в севернокорейската криза са съгласни, че няма добри варианти. Санкциите имат ограничено въздействие, освен ако не бъде наложено петролно ембарго - в такъв случай КНДР ще затъне в хаос, а Китай е против подобно развитие. Евентуално военно нападение вероятно ще доведе до ответни действия и значителни жертви, много по-големи от тези в Хирошима. Третата възможност - връщане към дипломацията - също не предлага особени перспективи.

Северна Корея отхвърли предложение за преговори с южнокорейския външен министър, а на форума на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) в Манила в началото на миналия месец нямаше среща между ръководителите на американската и севернокорейската дипломация, пише британският в. "Гардиън".

Има опасност преговорите при сегашната ситуация да бъдат сметнати за награда за множеството нарушения на договора за неразпространение на ядрените оръжия. Много американски дипломати са на мнение, че миналите преговори не само са се провалили, но са били използвани като прикритие или дори са предоставили стимул на КНДР да изгражда своя ядрен арсенал.

Шестстранните преговори между Северна Корея, Китай, САЩ, Япония, Русия и Южна Корея бяха започнати от бившия американски президент Джордж У. Буш през 2003 г. и от тях се проведоха шест кръга, но според цитираните американски дипломати преговорите не са постигнали правилната комбинация от награди и наказания, които да убедят Пхенян да спре ядрената си програма.

Единствената алтернатива е да се приеме, че Северна Корея ще има ядрени оръжия и балистични ракети, но да се ограничи тяхната стратегическа полза, изтъква изданието.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: ООНСАЩСеверна Корея
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
7
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
До европаНа никой няма да даде щото докат пристигнат американските кораби в Саудитска Арабия Иран ще ги е направил на ядрен прах!
50
12
 
10
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Със сигурност САЩ вече имат готова рецепта за Грухчо, как точно да го сготвят, на каква фурна, с какви подправки, даже са му приготвили и лимончето което накрая да му подпъхнат м/у зъбките, за предадат по-добър естетичен и пикантен вид на печеното прасенце. Само чакат нетърпеливия Грухчо да предприеме действията които вече е заявил, т.е. да скочи в тавата и да заеме полагащото му се място във фурната !
49
6
 
11
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
Нека проследим събитията!Сащ тръгнаха да превземат Корея но като влезнаха китайците си подвиха опашките.Сащ не нападнаха сухопътно Северен виетнам защото ги беше страх от намеса на СССР и Китай.Аз не мисля че Северна Корея ги е страх в момента аз мисля че Сащ са се на.рали от страх както преди и само лаят!
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не изглежда нормален
47
4
 
8
 
! Отговори
Geo преди 6 години
Каде се покриха еврогеовете:)))
46
11
 
3
 
! Отговори
европа преди 6 години
Ей много сте отворени всички тука.Всеки имал право на ядрено оръжие и бомби.Ами утре САЩ ако реши да даде ядрени бомби на Саудитска Арабия или Турция,или пък на Петрошенко и Украйна,или на Грузия.Или пък на Япония.Много държави са наточени на Русия и Китай и имат да си връщат.
45
5
 
19
 
! Отговори
Боби преди 6 години
Ехх има няколко АКСИОМИ около Северна Корея които вие не вземате в предвид1. Китай на границата си няма да търпи ХАмериканско протеже стига му Индия която води тънка игра с всички2. В Корейската Война Войските на ООН(САЩ) избиха над 5 милиона Северно корейци и практически 1952 унищожиха всяка сграда, язовир и иригация в страната - това довежда до масов глад за десетилетия.3. През ООН КОЙ ги мъчи със санкции десетилетия?И сега искате Кимчо да слуша САЩ и ООН. Единствено Китай и РФ ще успеят
44
3
 
12
 
! Отговори
Александра преди 6 години
Америка е основната сила в НАТО, а аэиатските и приятели също са сред най-раэвитите военни нации в Света!!! С иэбирането на Тръмп в Белия дом, реэултатът е все един и същи, дори по-эастрашителен и опасен!!! Арогантността и тиранията на една суперсила, иэляэоха иэвън границите на нормалното!!!
43
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ имат 1500 изпитания на ядрено оръжие, а Корея 6. Изпитанията на ракети не са забранени от никой и ние ако решим можем да го правим.
42
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей не дават никой да се намести сред силните държави с ядрени ..... Що не кажат САЩ колко атомно и ядрено оръжие имат ...... а Израел?
41
12
 
4
 
! Отговори
Ераст Петрович преди 6 години
"САЩ са тюрлю гювеч от раси и религии, като напоследък исляма бележи пик, а европейските марионетки на САЩ в момента яко ислямизират цяла Европа. Я пак си помисли относно християнския свят."А я ти си помисли, че държавата, която най-усилено се ислямизира, е Русия.Там бездруго мюсюлманите са в пъти повече, отколкото в Европа.А напоследък от Средна Азия свободно нахлуват цели орди.Забележи, че последните атентати в Русия са извършени именно от киргизи, узбеки и подобни.
40
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откъде накъде някой ще ти налага отвън дали да имаш ядрено оръжие или да нямаш? Израел като се сдоби с ядрено оръжие тихомълком, някой наложи ли ѝ санкции? Или пък на Пакистан? За едни двойни стандарти питам..
39
4
 
16
 
! Отговори
Шопо преди 6 години
Абе они,краварите, и през 1954г се напиняха да ги унищожат ,ама си ойдоха пос.ани...
38
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сащ няма да бъдат унищожени от външна сила. Сащ дори едва ли ще бъдат унищожени, слава Богу. Но сащ рано или късно ще спрат да съществуват в сегашния си вид. Етнически ще започнат да доминират латиносите и афрото.
37
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той виж му снимката на тоя ..хахаххахаКак може да е сериозен и да плаши най-могъщата армия, не знам . То целия свят му се смее ..той обаче яко във филма. Траят го траят го , но и тяхното търпение си има граници.
36
1
 
13
 
! Отговори
До 25 преди 6 години
С всяка изстреляна ракета се повишава риска от ядрена война, при която ще загинат милиони хора, тъ.панар!
35
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да де ама аз чакам САЩ да е унищожите от 53та ....Ама на. Явно капитан Америка е по-голям :)) унищожавайте там на масата с ракията.
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали казаха,че нямало радиация за какви ядрени арсенали приказват тогаз.
33
3
 
15
 
! Отговори
редник преди 6 години
Накрая ще има "добре дошъл на новия уважаван член на ядрения клуб " Ама Тръмп изрекетира съюзниците си с няколко милиарда :)
32
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи Ким е бил 100% прав да бърза с ядреното отъжие! В момента, ако Ким нямаше такова оръжие, клоунът да изпратил вече самолетоносачите да занесат "демокрация" в СК. Ноооо сега няма начин! Ответния удар ще е значим и силен.