САЩ предупреждават: Северна Корея си проси войната!

Западни издания коментират развитието на кризата с КНДР
5 сеп 2017 10:00, Елка Василева
112
САЩ предупреждават: Северна Корея си проси войната!
Ким Чен Ун. Снимка: архив, Reuters

САЩ предупреждават, че Северна Корея "си проси война", и настояват Китай и другите членове на Съвета за сигурност на ООН да спрат доставките на петрол и други горива за КНДР, пише в. "Ню Йорк таймс".

Тези усилия, описвани от американски служители като последен най-добър шанс за уреждане на безизходицата със Северна Корея чрез санкции, а не по военен път, идват в момент, когато южнокорейски представители казват, че са установили доказателства, че КНДР може да подготвя ново изпитание, вероятно на междуконтинентална балистична ракета.

Този опит, който би бил трети за Северна Корея за един месец, може да е замислен да съвпадне с годишнината от основаването на КНДР от Ким Ир Сен - дядото на сегашния лидер Ким Чен Ун.

Още по темата

Призивът за спиране на доставките на горива, който се очаква да бъде част от проекторезолюция, която САЩ започват да обсъждат с другите членове на Съвета за сигурност на ООН, беше отправен, след като Северна Корея извърши най-мощния си ядрен опит досега.

Съвсем не е ясно, че Китай ще е готов да приеме идеята за спиране на доставките на горива за КНДР, което е доста агресивна стъпка. Около 90 процента от търговията на Северна Корея и почти целият й внос на енергийни доставки идват от Китай.

Китай, който засилва търговията си със Северна Корея през последните 12 месеца, отдавна се страхува, че спиране на петролните доставки може да доведе до падане на режима в Пхенян. Според Пекин това само би поканило Южна Корея да установи контрол върху Севера и би поставило американски съюзник на китайската граница, отбелязва американското издание.

Решението на САЩ да настояват в ООН за нови санкции срещу Северна Корея идва въпреки все по-острите предупреждения на Белия дом, че активно обмисля военни варианти, ако Пхенян заплашва Америка или договорните й съюзници в региона, коментира британският в. "Файненшъл таймс".

Военното напрежение още повече се засили, след като Южна Корея проведе учение, симулиращо нападение срещу севернокорейски полигон за ядрени опити, а разузнаването й предупреди, че КНДР, изглежда, се готви да изстреля нова междуконтинентална балистична ракета.

Въпреки дрънкането на оръжие решението на САЩ да се обърнат към ООН свидетелства за ограничените възможности на американския президент Доналд Тръмп в момент, когато той обмисля как да отговори на нарастващия политически натиск у дома за предприемане на по-решителни действия.

Освен военни планове САЩ разработват и нови едностранни санкции. Очаква се основните мишени да бъдат китайски банки и други компании, които имат бизнес във или със Северна Корея, посочва "Файненшъл таймс".

Всички страни в севернокорейската криза са съгласни, че няма добри варианти. Санкциите имат ограничено въздействие, освен ако не бъде наложено петролно ембарго - в такъв случай КНДР ще затъне в хаос, а Китай е против подобно развитие. Евентуално военно нападение вероятно ще доведе до ответни действия и значителни жертви, много по-големи от тези в Хирошима. Третата възможност - връщане към дипломацията - също не предлага особени перспективи.

Северна Корея отхвърли предложение за преговори с южнокорейския външен министър, а на форума на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) в Манила в началото на миналия месец нямаше среща между ръководителите на американската и севернокорейската дипломация, пише британският в. "Гардиън".

Има опасност преговорите при сегашната ситуация да бъдат сметнати за награда за множеството нарушения на договора за неразпространение на ядрените оръжия. Много американски дипломати са на мнение, че миналите преговори не само са се провалили, но са били използвани като прикритие или дори са предоставили стимул на КНДР да изгражда своя ядрен арсенал.

Шестстранните преговори между Северна Корея, Китай, САЩ, Япония, Русия и Южна Корея бяха започнати от бившия американски президент Джордж У. Буш през 2003 г. и от тях се проведоха шест кръга, но според цитираните американски дипломати преговорите не са постигнали правилната комбинация от награди и наказания, които да убедят Пхенян да спре ядрената си програма.

Единствената алтернатива е да се приеме, че Северна Корея ще има ядрени оръжия и балистични ракети, но да се ограничи тяхната стратегическа полза, изтъква изданието.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: ООНСАЩСеверна Корея
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
0
 
! Отговори
красс преди 6 години
До Анонименто тръмп голям красавец,щото ..... :D
90
0
 
0
 
! Отговори
красс преди 6 години
До Do 92а къде са разположили своите ракети тъпите американци???имат бази и в "забутана" България,не защото народа го иска,а гъзоблизците които ни управляват искат така.-народа е против тези *** да са тук!!!
89
0
 
0
 
! Отговори
красс преди 6 години
До Анонимена дали всичко е така,както го описват хамериканците и техните гъзоблизци,част от които е и нашата държава?
88
0
 
0
 
! Отговори
krass преди 6 години
До Анонименирак нямаха ядрено оръжиеирак притежаваха остарели руски танкове и като цяло-военната им техника бе стара....интересно какво ще измислят миризливите американци относно северна Корея-то е ясно че няма да има война-щото и американците ще отнесат няколко десетки ядрени атаки....въпросът ми е-защо тия скапаняци-янките се месят навсякъде ,без да им е работа???Атакуваха Ирак уж защото имали химични оръжия,а се оказа че нямат....лапнаха поредния петролен кладенец,мамка им и грозници..
87
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Просят си война, ама шубето е голям страх.
86
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия коментатори тук ме разсмиват много особено с щатите че нямали как да пребит ким джонг или както му казват.На садамчо му изкъртиха армията за 24 часа а неговата беше на 4-то място по сила в света. Та джум фунг дум ще обяви капитулация за 2 часа или разгром :D
85
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кво им се радвате на севернокорейците сякаш като имат атомни бомби са постигнали нещо невиждано.И кво като могат да убият милиони само с една бомба?Държавата им е един голям затвор.Бачка се много за купа ориз.Разстрелите или доживотните присъди по анонимен донос са почти ежедневие.Навсякъде агенти да подслушват и да топят кой какво е казал и за кого.Мизерия,беднотия,глад,контрол,строги наказания и много работа.И така докато умрат или избягат.Щом са навити да бягат дори в Китай смятайте...
84
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 96True.
83
6
 
4
 
! Отговори
До 91 преди 6 години
До славянинТи, предполагам си някой истински славянин- православен??!! Противник на англосаксонците и ***??!! И сега хейтиш и злорадстваш как САЩ нищо не правили?!Не правят, защото не искат да се разрази ядрена война, благодарение на един луд.Ако пък направят нещо, пак ще ревете, че пак САЩ са започнали конфликт.На вас, руските троолове, винаги Запада ви е виновен.
82
1
 
3
 
! Отговори
Do 92 преди 6 години
До ПАЗАРДЖИКПитай Япония, Ю.Корея и останалите държави около С.Корея, дали са ОК Кимчо да си разполага ракетите точно до тях.И тогава ни говори за САЩ.Много ти е лесно да коментираш от другия край на света, в забутатана България.
81
2
 
2
 
! Отговори
Беззъб лай преди 6 години
САЩ предупреждават: Северна Корея си проси войната! - Те и миналия път така казаха!
80
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубаво си беше когато САЩ бяха хегемон а всички останали слушаха и изпълняваха. Нямаше никаква опасност от трета световна. За съжаление този период приключи. Сега има много вожд и не е далече деня когато ще се хванат гуша за гуша. Американците само плашат и не смеят да се опълчат сериозно на никого. Гледайте каква трагедия изживяха при падането на кулите и екстраполирате какво ще се случи ако 100 килотона избухнат над голям американски град. Това е нация която не е готова на никакви жертви.
79
0
 
5
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 6 години
как тека ще забраняват сащ на сев корея.за да може света да се плаши от сащ .сащ какво иска това си прави унищожи либия сирия ирак раздели на части югославия а сега сами се плашат от сев корея
78
2
 
5
 
! Отговори
славянин преди 6 години
Фактът че задокеанските *** вече само заплашват, а не действат, показва че вярата в собствените им сили вече я няма!
77
1
 
3
 
! Отговори
до 82 от славянин преди 6 години
Твоите задокеански *** вече никого не могат да тупат, това време вече мина!
76
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китай се правят на ощипана госпожица, докато бутат средства на Ким и се смеят в лицето на ФАЩ. Сега остава ФАЩ да си бутнат още няколко небостъргача и да замучат за тероризъм. Този път кунфуциански, не ислямски.
75
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демократ е бай дончо рижавия перчем, замалко да предложи мир, ама на. Откъде се появи Ким да му мъти демократичната вода...
74
2
 
4
 
! Отговори
+-+- преди 6 години
В СК всички са минали военно обучение, а и са се научили да оцеляват в тежки условия.На снимките в мрежата Пхенян е като декор. Празен.
73
2
 
8
 
! Отговори
криста преди 6 години
Защо да си просят войната, а не да им я натрапват ?
72
7
 
13
 
! Отговори
Боби преди 6 години
Защо САЩ не знаят какво да правят? Пример - САЩ и ЮКорея направиха Учение с истински боеприпаси на същото разстояние като за атака на СКорейския Атомен полигон. Леле СУПЕРР ДУПЕРР Учение Върха на сладоЛЕДА. Какво Аджеба е един Ядрен полигон? Безжизнена площ(в нашия случай малка планина) където са разположени в малки укрития разни Сеизмични и тям подобни уреди свързани с Малук бункер който да събира данните и шахта/шахти с дълбочина поне 500/800/1000м където се слага тестовото ядрено устройство