Швеция се кани да депортира афганистанка - столетница

Възрастта сама по себе си не била основание за убежище
5 сеп 2017 08:45, Елка Василева
37
Швеция се кани да депортира афганистанка - столетница
Снимка: БТА

Швеция е на път да депортира афганистанска столетница, след като молбата на 106-годишната жена за убежище е била отхвърлена, предаде Асошиейтед прес.

Бибихал Узбеки е с висока степен на инвалидност и едва говори. Столетницата, носена от своя син и внук, издържала рискованото пътуване до Швеция, прекосявайки планини, пустини и гори.

Нейната "одисея" влезе във водещите новини през 2015 г., в разгара на притока на мигранти и бежанци в Европа от Сирия, Ирак, Афганистан и други страни. Две години по-късно Бибихал живее с 11 членове на своето семейство в Хува, малко село в Централна Швеция.

Официалното известие, че молбата за убежище на столетницата е отхвърлена, пристигнало по време на Рамазана. Семейството не й казало лошата новина, но тя станала подозрителна заради лошото настроение на своите внучки и накрая роднините й разкрили истината. Оттогава здравето на Бибихал се влошило.
Семейството обжалвало отхвърлянето на молбата й за убежище.

Шведската миграционна агенция потвърдиха пред АП, че са взели решение за експулсиране на столетницата. "Високата възраст сама по себе си не е основание за даване на убежище", коментира институцията в изявление.

В Швеция кандидатите за убежище, чиито молби са били отхвърлени, имат право на до три обжалвания - процедура, която може да отнеме дълго време.

Много европейски държави не дават убежище на афганистанци от райони на страната, смятани за безопасни.

Молбата на Бибихал била отхвърлена именно с такъв аргумент. Преди да поеме към Швеция, семейството на столетницата живеело осем години нелегално в Иран, след като напуснало Афганистан заради войната и несигурността.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
36
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
И ЗА НЕЯ ШВЕЦИЯ ТРЯБВА ДА ХАРЧИ ПАРИ!
3
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Носилии я през планини , пустини , и морета...Бибихил, иска в Бевърли Хил!Ся за таа мумия - ясно...а какво стаа с 20 те носачи???Те в Швеция ли остаат?
2
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-добре вместо бабата на 106 години да депортира 5 афганистанеца на по 21 години - чиста работа.
1
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква поредна мюслимска драма Дами и Господа