Юнкер отказа на Орбан пари за оградата с Хърватия и Сърбия

Солидарността не е шведска маса, написа шефът на ЕК
6 сеп 2017 16:30,
66
Юнкер отказа на Орбан пари за оградата с Хърватия и Сърбия
Снимка: Архив, Reuters

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отказа на Унгария пари за оградата по границата й с Хърватия и Сърбия.

Още по темата

Преди седмица премиерът Виктор Орбан писа до Брюксел с искане за 411 млн. евро, с които да се покрият половината от разходите за вдигането на оградата и издръжката на доброволци, ловци на имигранти.

"Солидарността е двупосочна улица. Има време, в което страните членки могат да очакват да получат подкрепа и друго, в които те в замяна, трябва да са готови да допринасят", пише в отговора на Юнкер до Орбан.

В него се казва още, че солидарността не е шведска маса, "от която може да се вземе ястието управление на границите, а да се откаже това за приемане на бежанци".

Шефът на Еврокомисията припомня на премиера, че той отказа предложението на Брюксел 54 000 бежанци да бъдат разселени от Унгария в другите страни от ЕС, както и че е върнал близо 4 милиона евро, дадени на Будапеща през 2015 г. за целта от европейския бюджет. Юнкер натъртва и че Унгария отказва да приема бежанци по европейските квоти за разселване на 160 хиляди души от Гърция и Италия, за което има европейско решение.

През последните 3 години Унгария е получавала пари за охраната на границите си от Брюксел, но заради слабо усвояване (33%) не е успяла да се възползва от голяма част от тях, пише в писмото.

Юнкер не спестява на Орбан и факта, че страната му е 8 по големина в ЕС получател на европейски фондове, чрез които също може да компенсира разходите си за мигрантите.

Що се отнася до искането за издръжка на доброволците-ловци на мигранти, председателят на Еврокомисията, заявява, че граничната служба на ЕС вече е предоставила експерти, които да помагат на унгарските граничари по браздата със Сърбия и дава да се разбере, че не би разглеждал други молби освен тези, отнасящи се до участието на Европейската гранична и брегова охрана, каквито Будапеща не е отправяла.

Междувременно Европейският съд в Люксембург отхвърли изцяло жалбите на Унгария и Словакия срещу европейската система за бежанските квоти. Двете държави искаха магистратите да обявят схемата за незаконна и неефективна. Съдът отхвърля жалбата във всичките й части, заявявайки, че Съветът на ЕС е имал право да я приеме, без единодушие и че причината тя да се изпълнява бавно е "липсата на сътрудничество от страна на някои страни членки".

Европейският съд смята, че прехвърлянето на бежанци от граничните Гърция и Италия във вътрешността на ЕС е временна мярка, която е трябвало да бъде предприета в извънредна ситуация. Става дума за 40 000 души, които трябва да бъдат разпределени до края на месеца. От тях Унгария не е приела нито един, а Словакия - 20 души.

Решението на магистратите задължава Будапеща и Братислава да започнат да изпълняват квотите си за прием под заплаха от финансова санкция от страна на Европейската комисия, чийто размер ще бъде определен допълнително.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
1
 
! Отговори
СС преди 6 години
Браво на Орбан! Истински патриот и политик.
54
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Solar Powerвкарването на бежанци няма нищо общо с работата. това е само параван. ако искаха работна ръка, щяха да вкарат китайци или други дръпнати, които са дисциплинирани и бачкат. ориенталците са мързеливи, точат социални помощи и са агресивни като диви прассета. те дори няма да се интегрират.повечето нормални европейци още не вдяват какво става, защото са упоени.те си мислят, че фрау меркел помага на бедните хорица, а те са тук за унищожат бялата раса.поръчителите знаем кои са..
53
1
 
9
 
! Отговори
Ужаст!!! преди 6 години
До Solar PowerКат гледам араби и африканци как са се размели да мият стари евопейски *** малии!И как се плодят и децата им все ядрени физици стават и от гетата излизат и в луксозните квартали отиват.Малии!
52
4
 
2
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
До dдфсфИсляма е удобен съюзник на запада срещу така омразната Русия!
51
12
 
1
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
До АнонименГермания няма проблеми. Трябват и млади хора които да работят, да плащат осигуровки и да бършат гъзята на пенсионерите. Младите трябва да са повече за да работи системата. Нека се плодят. И ние ще молим за африканци и други след само няколко години когато няма да има кой да ни плаща пенсиите и ще теглим кредит след кредит.Всичко е бизнес.
50
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВНикой от уредилите се, не се връща. Само гастарбайтерите, тези които не могат да се интегрират и студентите, които не са имали за цел да остават.
49
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До наблюдателавстрия не обича бежанци, така че няма опасност.германия е проблема.
48
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А В България използането на кучета не е демократично и неправомерно .
47
6
 
20
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Това си беше чиста уловка от страна на Орбан!Сега спокойно може да им каже:"Като не давате пари-гледайте си работата!"Ако му бяха дали-нямаше как да им откаже,но те не се сетиха че блъфира!Иначе Унгария не е умряла за тея пари,както нашите гербаджии,да кажем.
46
5
 
26
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Скоро Унгария ще трябва да строи ограда за да се пази от запад от навлеци идващи от Саудитска Австрия. Точно такава ще стане -Саудитска Австрия. Със и без пари от Европа, Орбан ще построи оградата.
45
1
 
24
 
! Отговори
с краката нагоре преди 6 години
Унгария и Полша преобръщат т.н. "Съд на ЕС" с краката нагоре. Правната система на ЕС предвижда, страните-членки само доброволно да изпълняват решенията на "съда на ЕС". Съда не може да налага решенията си. Не може да има наказания или глоби.
44
5
 
16
 
! Отговори
До зозко преди 6 години
Пич англичаните трябва да върнат 100 милиарда паунда.Знаеш ли кога а? Значи става.Това е бил икономически съюз и след това става политически щото богоизбраните ама хайде това е друго или е май същото.
43
5
 
32
 
! Отговори
Европейка преди 6 години
Искам да видя,как Юнкер ще накара Тръмп да не строи ограда и да приеме половин Южна Америка.Какви санкции ще сложи *** Меркел на господаря.
42
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тя тая оградка много европейска бе, с плонж се прескача!
41
3
 
26
 
! Отговори
Язека преди 6 години
E тоя Юнкер не се ли усеща, че ако приемаха бежанци както той иска, то хората нямаше да имат нужда от ограда...На нас в България също ни трябва ограда, но не за да не идват, а като дойдат да не избягат.
40
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижте тяхната ограда и пътя! Троино по-висока, тройно по дебели стълбове, тройно по-широк път, тройно по-добра настилка и тройно по-евтина. Ноооо не е като нашата велика телена ограда! Нека ни завиждат!!!!!
39
3
 
25
 
! Отговори
До 45 преди 6 години
Защото сме мишки, затова.
38
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ви нас ни крадат, и нас ни бият, и ни изнасилват жените.. но те пак живеят по добре от нас.защо ?
37
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за съжаление дами и господа, истината е, че всичко което е под 45 градуса северна ширина не струва! стара мъдрост ;)
36
4
 
23
 
! Отговори
В преди 6 години
Не случайно българите масово се връщат обратно, искат - не искат, виждат какво се случва по западните държави, питайте ги! Бъдещето на Европа зависи от балканите, защото само ние ще устоим на инвазията. Защо смятате, че Орбан и други не взимат мигранти, ясно им е всичко.