Юнкер отказа на Орбан пари за оградата с Хърватия и Сърбия

Солидарността не е шведска маса, написа шефът на ЕК
6 сеп 2017 16:30,
66
Юнкер отказа на Орбан пари за оградата с Хърватия и Сърбия
Снимка: Архив, Reuters

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отказа на Унгария пари за оградата по границата й с Хърватия и Сърбия.

Още по темата

Преди седмица премиерът Виктор Орбан писа до Брюксел с искане за 411 млн. евро, с които да се покрият половината от разходите за вдигането на оградата и издръжката на доброволци, ловци на имигранти.

"Солидарността е двупосочна улица. Има време, в което страните членки могат да очакват да получат подкрепа и друго, в които те в замяна, трябва да са готови да допринасят", пише в отговора на Юнкер до Орбан.

В него се казва още, че солидарността не е шведска маса, "от която може да се вземе ястието управление на границите, а да се откаже това за приемане на бежанци".

Шефът на Еврокомисията припомня на премиера, че той отказа предложението на Брюксел 54 000 бежанци да бъдат разселени от Унгария в другите страни от ЕС, както и че е върнал близо 4 милиона евро, дадени на Будапеща през 2015 г. за целта от европейския бюджет. Юнкер натъртва и че Унгария отказва да приема бежанци по европейските квоти за разселване на 160 хиляди души от Гърция и Италия, за което има европейско решение.

През последните 3 години Унгария е получавала пари за охраната на границите си от Брюксел, но заради слабо усвояване (33%) не е успяла да се възползва от голяма част от тях, пише в писмото.

Юнкер не спестява на Орбан и факта, че страната му е 8 по големина в ЕС получател на европейски фондове, чрез които също може да компенсира разходите си за мигрантите.

Що се отнася до искането за издръжка на доброволците-ловци на мигранти, председателят на Еврокомисията, заявява, че граничната служба на ЕС вече е предоставила експерти, които да помагат на унгарските граничари по браздата със Сърбия и дава да се разбере, че не би разглеждал други молби освен тези, отнасящи се до участието на Европейската гранична и брегова охрана, каквито Будапеща не е отправяла.

Междувременно Европейският съд в Люксембург отхвърли изцяло жалбите на Унгария и Словакия срещу европейската система за бежанските квоти. Двете държави искаха магистратите да обявят схемата за незаконна и неефективна. Съдът отхвърля жалбата във всичките й части, заявявайки, че Съветът на ЕС е имал право да я приеме, без единодушие и че причината тя да се изпълнява бавно е "липсата на сътрудничество от страна на някои страни членки".

Европейският съд смята, че прехвърлянето на бежанци от граничните Гърция и Италия във вътрешността на ЕС е временна мярка, която е трябвало да бъде предприета в извънредна ситуация. Става дума за 40 000 души, които трябва да бъдат разпределени до края на месеца. От тях Унгария не е приела нито един, а Словакия - 20 души.

Решението на магистратите задължава Будапеща и Братислава да започнат да изпълняват квотите си за прием под заплаха от финансова санкция от страна на Европейската комисия, чийто размер ще бъде определен допълнително.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
7
 
30
 
! Отговори
В преди 6 години
Абе вие сте много изостанали, знаете ли какво се случва в невероятните, прекрасни, уникални, либерални, простериращи държави като Германия, Англия, Швеция, Франция, Швейцария и прочие? Новодошлите извършват геноцид над населението, крадат ги, бияд ги, сменят им вярата, изнасилват им децата и жените, смучат им данъците и усилено работят над създаването на нови саудитски държави. Ще ви видя до 10-20 г. какво ще дрънкате.
34
2
 
18
 
! Отговори
morelini преди 6 години
Ние освен да направим революция нищо друго не можем да направим.Пак казвам че манталитета и културата ни са други.Тези където ги избираме и те са от същият кюп.Ако дойдат от тези държави техни управници а не наши нещата може би ще станат както казваш ти.Но при тези условия няма как да ги стигнем.Премиера на Холандия ходи на работа с колело..Как виждаш бате Бойко да яхне велосипеда.Там ги обичат и им имат доверие.Ами още на първото кръстовище нашият премиер ще бъде вече история.Такава е тя...
33
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо не можеме да се мериме с тези държави би ли обяснил? Проблема не е в манталитета и културата а в това че им позволяваме да богатеят на наш гръб. След като им позволиме това нещо младите хора после виждат колко богати са тези държави и бягат на там . Разбери че никога една силна индустриална държава като Германия или Франция няма да позволи България да ги конкурира на пазара и да им отнема от печалбите и клиентите. Аякой ако вярва че са много загрижени за нас значи е глупaк
32
6
 
4
 
! Отговори
morelini преди 6 години
до38 разбирам но ти нали разбираш че ние не можем да се мерим и с тези държави...манталитета ни е друг,културата възпитанието...далече сме от тях.За това като знам какви крадци сме е по добре в Е.С.
31
2
 
17
 
! Отговори
ес диктатура преди 6 години
казвам че Чехия, Исландия, Холандия и т.н. са "независими", не че не са в ЕС, а и че без ЕС пак ще са добре.
30
1
 
22
 
! Отговори
ес диктатура преди 6 години
До moreliniами освен Швейцария, добре уредени и независими малки държави са Чехия, Исландия, Холандия, Малта.. и ние можем да сме като тях, и да не зависим от ЕС, ако нашите политици спрат да крадат и правят повече за народа, ако успеем да накараме ромите да работят, ако се създадат условия и се инвестира в селата и малките градове, ако се привлекат инвестиции,туризма се развие повече, ако има нормално образование, ако ИТ сферата продължава да се развива и привлича млади кадри.. имаме шанс
29
6
 
8
 
! Отговори
morelini преди 6 години
Защото здраво се краде...тези пари не са дадени така накуп.Давм пример...за примерно 100евро за магистрала..Бг дава 20...Е.С.дава Безвъзмездно...това е за оня където казва че е заем.....80.евро.А това че сме много крадливо племе ....наследено от комунизма...за това няма на кой да се сърдим...Това са си наши вътрешни проблеми....
28
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до moreliniИ къде е тази печалба след като се теглят само заеми и няма пари за нищо ?Нещо да кажеш за ЕРПтата , концесиите за вода , хипермаркетите , ГСМ операторите, чуждите банки ? То има и много други ама няма да ми стигне един ден да го напиша ? Това са чужди корпорации които работят за печалба ! Тази печалба не я правят на друго място а от българите и техните доходи. Тази печалба излиза в чужбина и това е вече с години. Когато ти е скъсан джоба каквото и да правиш ще си остане празен.
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя морелини е платен *** малоумец, с тр.олчета, цъкащи минуси, се обърка здраво мислещия българин!
26
10
 
2
 
! Отговори
morelini преди 6 години
Много неадекватни хора пишат тук...МНОГО...Те и в живота са такива....
25
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква печалба 14 милиарда бе, ти откачен ли си?!?!?!?! Тези пари трябва да се връщат, това е заем, не са подарени от майка Тереза! Баба ти Меркел ли ти плаща да пишеш такива глупости, не знам!!!
24
4
 
3
 
! Отговори
morelini преди 6 години
до 27 така е винаги сме сателит но как виждаш да сме самостоятелни с какво да пробием все пак не сме Швейцария нали....
23
5
 
13
 
! Отговори
dдфсф преди 6 години
Българи не останаха защото ги изгониха други българи. Така е при пазарната икономика - на запад предлагат повече - отиваме там.
22
4
 
15
 
! Отговори
ес диктатура преди 6 години
До moreliniползите от ЕС са свързани само с безвизовото пътуване и помощите. това е единствения плюс на съюза. на теория идеята е добра, но на практика това е СССР на стероиди. Диктатурата не е толкова примитивна, т.е може да си носиш скъсаните дънки, да слушаш метъл и да си отвориш бизнес, но само дотам. Ние сега сме зависими от тях, правим квото ни кажат. Бг е малка държава и винаги се е залепвала към някой от големите играчи-Русия, Третия райх, сега ЕС. Но този вид политика не е перспективен
21
16
 
3
 
! Отговори
morelini преди 6 години
*** е на баща ти синът.....писах че тук има хора които сенамесват в коментарите колкото да напишат нещо...За 10 год от влизането ни в Е.С. България е на печалба със14.7 милиарда евро...Дали сме 6,2 милиарда и сме получили 20,9 милиарда...шльоко...разбрали...нещо ти липсват първите не 7 а тези на които си....
20
17
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
До зозо, зозоооооИ като бяхме 70 г. под руско робство до къде го докарахме, а? Нямаше хляб в магазина нали, купончета - по половин хляб на човек! Ай сиктир!!!
19
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 19 ***, най-бедната държава сме, защото от повече от 20 години всичко по горните етажи краде като изоглавено! Мислиш, че няма пари за това и онова ли? Има, отиват при палатите на политиците! Това целия европейски съюз го знае, някои политици се бяха изказали че ни съчувстват, че така ни крадат. Откраднаха всичко и изтвглиха няколко милиарда да сме роби до шесто поколение и да не можем да се махнем никога, во веки веков амин.
18
2
 
12
 
! Отговори
Юнкерса преди 6 години
Солидарността не е шведска маса ами шведска тройка.
17
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я кажи след като сме усвоили някакви пари колко са изтекли в западна посока
16
14
 
4
 
! Отговори
morelini преди 6 години
Стига с тези щуротии...излизане та излизане.Пишат хора където хал хабер си нямат от нещата.Нали ще се оакаме отвсякъде ако излезнем от съюза.Хора,България не е Великобритания,те могат когато пискат но ние ...не.Направете справка БГ какви пари ое Европа е усвоила и ако ги нямаше Ние от къде щеше да ги изкараме.От никъде.При тази мизерна икономика...Ние сме в съюза и сме най бедната държава пък не ми се мисли ско сме извън.Кофти е че трябва да се приемат емигранти...но те пък не ни искат...