Какво цели Ким Чен-Ун? Иска да превземе Южна Корея?

Експерти подозират, че иска да изтласка САЩ в ролята на наблюдател
6 сеп 2017 20:06, Василия Пейчева
145
Какво цели Ким Чен-Ун? Иска да превземе Южна Корея?
Снимка: Архив, Reuters

Досега на Запад се смяташе, че Ким Чен-Ун никога не би повел война. Повечето политици и експерти застъпваха мнението, че Ким си прави следната сметка: самото наличие на атомни оръжия ще подсилии позициите ми и ще гарантира политическото ми оцеляване.

Това ли е тайният план на Ким?

Междувременно обаче се появи и едно ново предположение. Пределно ясно е, че Ким няма да нападне САЩ, тъй като това неминуемо ще доведе до унищожителен ответен удар, пише "Дойче веле". Дали в такъв случай Ким не крои планове да изтласка САЩ в ролята на пасивен наблюдател, за да превземе Южна Корея?

Томас Райт, експерт по сигурността от вашингтонския Институт "Брукингс", казва в тази връзка следното: „Амбициите на Ким изглежда се простират по-надалеч от политическото му оцеляване. Той е един млад човек, който вярва, че ще остане на власт още поне 40 години. И очевидно смята, че ракетите с далечен обсег ще променят из основи съотношението на силите в региона, принуждавайки САЩ да се изтеглят от Южна Корея. Не е изключено да се окаже прав", казва Райт.

Бившият американски посланик Кристофър Хил, който в периода между 2005 и 2009 година беше и специален пратеник за преговорите с Пхенян, изказа още в началото на юли сходно предположение: че режимът в Северна Корея навярно се надява да убеди Вашингтон да не изпълнява съюзническите си задължения спрямо Южна Корея. Според Хил, севернокорейците вярват, че ако успеят да накарат Вашингтон да остане извън играта, ще могат да обединят полуострова както намерят за добре.

Дори и да нямаше атомно оръжие, Пхенян разполага с достатъчно възможности за евентуална инвазия в Южна Корея, казва още Хил и пояснява: „Като имаме предвид севернокорейските оръжия, които се намират точно по фронтовата линия, като имаме предвид техните химически и биологически оръжия, техните 14 000 артилерийски оръдия, насочени директно срещу южнокорейското цивилно население, няма как да повярваме, че това са въоръжени сили, които имат за цел единствено да се отбраняват".

Когато Китай и Русия призоваха САЩ да прекратят съвместните си военни маневри с Южна Корея, а в замяна на това Северна Корея да замрази своята ракетна и атомна програма, постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли нарече апела им „нахален". Президентът Тръмп също вече потвърди, че САЩ стоят зад съюзническите си задължения към Южна Корея и Япония. И заплаши Северна Корея с "огън и жупел".

Но Ким Чен-Ун очевидно е доловил съвсем други послания. Само два дни преди да бъде уволнен, бившият съветник на Тръмп Стив Банън даде интервю за списание "The American Prospect", в което се обяви за изтегляне на разположените в Южна Корея близо 30 000 американски войници, ако Пхенян замрази своята атомна програма и допусне в страната независими контрольори.

Има ли изход?

Банън вече го няма, но Томас Райт смята, че новият курс на Тръмп „Америка преди всичко" се вписва много добре в сметките на Ким: „Именно заради този външнополитически курс на САЩ можем да изхождаме от предположението, че те няма да рискуват своята собствена сигурност заради сигурността на съюзниците си. Времената на Студената война, когато САЩ едва ли не бяха готови да пожертват Ню Йорк, за да спасят Западен Берлин или Париж, отдавна вече отминаха", казва експертът.
Според него САЩ дори трябва да засилят военния си ангажимент в региона, защото ако Вашингтон допусне да бъде въвлечен в пазарлъци, последиците за цяла Североизточна Азия ще са катастрофални: „Опасността от нова корейска война ще нарасне значително. Япония и Южна Корея ще станат атомни сили, а Северна Корея навярно ще се опита да заобиколи споразумението и ще продължи да развива атомната си програма, за да може да отблъсне евентуална американска подкрепа за Япония и Южна Корея", посочва Райт.

Постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли заяви в началото на тази седмица, че Северна Корея си проси война. "Не", казва германският експерт за ООН Андреас Цумах, "Пхенян си проси не война, а признание от страна на Вашингтон".

Според Цумах, мнозина в ООН смятат, че поведението на предишния американски президент Обама спрямо Иран би могло да послужи като модел за решаване на кризата с Пхенян. След 30 години на санкции и пълна изолация, през 2014 правителството на Обама поде първо тайни, а после и явни преговори за прекратяване на иранската атомна програма, които в крайна сметка се увенчаха с успех. По същия начин, според Цумах, би трябвало да действа и Тръмп в конфликта със Северна Корея.


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
0
 
! Отговори
Кротко преди 11 месеца
Втората световна война се помни с милиони жестоко убити важни преродени като домашни хора облечени//
Всички убити заедно с живите отговарят пожизнено за охраната на НАШИЯ ОБЩ ДОМ ВКЛ Целия свят и цялата Обща Вселена..подава проучващ ..

Жуков на Халкин ГОЛ смаза извънземните терористи обсебили японската армия.
94
0
 
0
 
! Отговори
АМАН от наркомани преди 11 месеца
ТАзи информация идва от Азия вероятно Порт ДАлний ..Нагли ПИАР наркомани провеждат манипулации с цел ядрени войни в региона.АМАН.

Има нужда от внимателен анализ на проблемиет в региона и обезопасяване на Корея Япония Китай Виетнам и индонезия от нагли обратни принудили милиони водачи на МПС д а увреждат земята с включени режещи атмосферата скенери инсталирнаи на автомобили.
ПИАР НАРКОМАНИ водят региона към ядрена война подава Сеул възмутено ..
93
0
 
0
 
! Отговори
JJivanov Geolog преди 11 месеца
СЛед като Освободихме китай от нагли нашественици обсебили милионNата квантунска армия 1949 година се наложи да допроучим полуостров Корея.наша Важна база защитавала милиони години Европа и Азия от опасни проблеми.

ЛИчно искам да публикуват информация за следното: какво е пил шефа на делегацията на МОСква в НЮ Йорк та не се е явил да наложи вето в ООН на нагла резолюция против освобождението на Корея..
92
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Solar Power
Справедливостта е фантазия, измислена преди няколко хиляди години, която няма никаква връзка с действителността.
91
0
 
0
 
! Отговори
ДРОЛ преди 1 година
До 109 Неговото дело бе свято. Човекът просто искаше една чиста, бяла и християнска нация !
90
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всяка държава, която има военни надмощие иска да завладее нови територии. Това е от древни времена.
89
2
 
1
 
! Отговори
A преди 1 година
Ким може да е смахнат и луд ,но поне може да покаже на САЩ ,че вече не е проблем разтоянието за водене на война .САЩ се намесват в конфликти по целия свят и знаят ,че не могат да бъдат засегнати ,но вече нещата са различни и може няколко щата да изчезнат от картата на Америка .
88
0
 
0
 
! Отговори
бошлаф преди 1 година
До факт

Ако си платена подлога, ще разберем, интереса клати феса, ако не, си за психиатър ненормалнико.
87
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
по-глупави разсъждания на "експерти" по темата не бях чел досега.
86
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, поне на 122 има някакъв живот в него
85
5
 
17
 
! Отговори
Ники преди 1 година
Като вземе целия свят да се откаже от гнусния долар Америката ще клекне и ще лъсне истината а именно ,че това е най изкуствената нация на света.
84
5
 
13
 
! Отговори
Гюнтер преди 1 година
Промиването на мозъци върви с пълна сила!Манипулациите на медиите,вврните слуги на Шорош.Някой да,вземе да напиша краварите каква я свършиха в Севетба Корея петдесетте години?!...Ъ Ъ,май няма,такава директива!!!
83
2
 
2
 
! Отговори
до долния преди 1 година
А ти какъв си им на "господарите" ти...
82
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Ким му дреме за Южна Корея, толкова колкото и за Южна Осетия. Това, което не му харесва е че хамериканците и там си имат бази, и в Япония.
81
7
 
8
 
! Отговори
Обичайните преди 1 година
Във форума обичайните се радват на Ким, но са наясно, че той може да бъде унищожен бързо и ефикасно, ако заплашва Америка. Никой няма да защити малкото диктаторче и при най-лекото му грешно движение и СК повече няма да я има на картата. И затова не е ясно на какво се радват форумните несретници.
80
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рижавата шишарка е като обран евреин. Не знае кое по-напред да проклина, себе си или целия свят... Ким Трети го изигра и го направи на май/муна.
79
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 106

Малко им остава, затова.
78
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Южна Корея има само дългове
а Северна има природни богатства
и е независима държава.
..
Да бе, знаем ги тия с природните богатства. Голи и опърпани гладни и жадни ходят. Природните им богатства не стават за ядене.
77
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Дали в такъв случай Ким не крои планове да изтласка САЩ в ролята на пасивен наблюдател, за да превземе Южна Корея?"

Не.
76
0
 
4
 
! Отговори
Един луд преди 1 година
И на мен все ми се чудят !