ООН: Атаката със зарин е дело на сирийските сили

Правителствен самолет го разпръснал в Хан Шейхун
6 сеп 2017 15:36,
103
ООН: Атаката със зарин е дело на сирийските сили
Снимка: Архив, Reuters

Сирийските сили са използвали десетки пъти химически оръжия по време на войната, посочват от ООН.

Според разследващите от световната организация правителствен самолет е разпръснал зарин и в Хан Шейхун през април, когато загинаха над 80 души, пише БНР.

В доклада на специалната комисия за Сирия се казва, че до момента са документирани 33 атаки. 27 от тях са извършени от силите на президента Башар Асад, като само в периода между първи и седми март е имало седем подобни нападения.

Правителството в Дамаск обяви, че ударите в Хан Шейхун са имали за цел склад за оръжия на бунтовниците. Властите също така заявиха, че не притежават химически оръжия след споразумението през 2013 година, според което те трябваше да предадат целия си подобен арсенал.

Разслeдващите, които никога не са получавали официален достъп до страната, посочват, че заключенията им се базират на фотографии, сателитни снимки и показания на очевидци.

В доклада се казва още, че при удар срещу джамия в село Ал-Джина край Алепо през март америкамните сили не са взели предохранителни мерки за защита на цивилните граждани. Разследващите определят това като нарушение на международното законодателство. При атаката тогава загинаха 38 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
До Анонимен"ЗАРАДИ ТОВА ЩЕЛИ ДА ОТИДАТ В РАЯ КЪДЕТО ГИ ЧАКАТ 71 ДЕВИЦИ С ЧЕРНИ ОЧИ"По скоро ги чака един дебел дълъг 30 см черен меч който ще ги прободе отзад.Може и това да търсят знам ли :)
79
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 6 години
Аз съм ОЗ от Химически Войски - За ползванто на Хим оръжие има една АКСИОМА - Максимално въздействие и концентрация иначе просто хим оръжието е неуправляемо и неефективно. Ако хим бомби се ползват по единично това е ТЕРОРИЗЪМ.Малко информация Преди Втората световна Война Германия разработва своя вариант на РСЗО В превод Димна минохвъргачка. Разработен е за масова доставка на хим оръжия.АСАД няма смисъл да ползва хим оръжия. Има достатъчно 250 кг бомби. В такава бомба има 100кг взрив.
78
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демек, само предположения за зарина, но приравнени с факта, че us army с един удар е избила над 30 човека по време на молитва в джамия! Браво на разследващата комисия!
77
1
 
7
 
! Отговори
gluposti_bezkrai преди 6 години
с подобни "новини" се чудят, какви глупости да публикуват и как да се подмажат тук на управляващата прослойка и от 5 материала, два са измислени, другите 6 са за главния министър къде ходил...
76
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** че ще засадят семокрация и ще я поливат редовно .......с...кръв...
75
3
 
19
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Американците съвсем се оляха!Вече въобще не ги интересува дали версиите им са правдоподобни,направо заповядват:Вярвайте ни,иначе.. !Няма здравомислещ и що годе осведомен човек,дето да им вярва на лъжите.То впрочем,има и информационно затъмнение-някъде в евроатлантическите медии излязла ли е информацията,че сирийската армия вече е в Деир ез Зор и контролира 50% от територията на страната!А преди намесата на Русия-20%!Ясно е накъде отиват нещата,но това старателно се укрива от западните граждани!
74
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупости!
73
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Атаките със зарин са дело на пропагандната машина на САЩ, които изгубиха войната в Сирия! Да си спомним за химическото оръжие на Ирак, което се доказа след години, че го няма. Остана само една разрушена държава, в която САЩ засели приятелите си от Ислямска държава, срещу които се бори, като инвестира в тях. Пародия!
72
1
 
28
 
! Отговори
66 преди 6 години
ЕДНА ЖЕНА КАЗАЛА....
71
2
 
33
 
! Отговори
До 69 преди 6 години
Пишеш някакви инфантилни неща тука, но за да не изглеждаш смешен ето фактите.1.Обикновена бомба е паднала върху склад на ИД с отровни бойни вещества.2. ИД намериха дупка на пътя, за която излъгаха, че бомбата е паднала там. Правиха снимки и филмчета3. По снимките и филмчето, експертите доказаха, че лъжат. Затова ИД бетонираха района и забраниха достъпа4. После САА превзе района и покани ООН и кой ли не на място да проучват, като им гарантира безопасността. Но те отказаха, по указание от САЩ
70
2
 
37
 
! Отговори
Тъпак преди 6 години
Все режимите използват оръжия за масово поразяване. И все САЩ ги обвинява. И все Русия поддържала тероризма. Талибаните аз ги създадох. ИРА получаваше пари от САЩ. Половината опозиция на Асад са от ИДИЛ, а всички сме чували, че САЩ поддържа опозицията. На всяко гърне са похлупак, разселили са си армията по целия свят, уж го защитават от лошите комунисти. А целта им е нов вид колониализъм, ограбват под благовидния предлог, че ще засадят демокрация и ще я поливат редовно
69
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ООН: Атаката със зарин е дело на сирийските силиПравителствен самолет го разпръснал в Хан Шейхун...Хайде пак поредната дебела лъжа от американските клакьори.Категорично отказаха да изпратят експерти на място и да проверят фактите като хората, но приели за достоверни данните, които им дават "умерени бунтовници" в Сирия?!?Поредната струя от потока дезинформация и инсинуации.
68
2
 
26
 
! Отговори
реконтраадмирал преди 6 години
На базата на фотографии, сателитни снимки и показания на лъже-очевидци, най-вероятно, с вероятност граничеща със сигурност, баба Ангела е хвърлила бомбите с газа.
67
3
 
17
 
! Отговори
до 72 преди 6 години
Терористите ги подкрепят с оръжие и пари САЩ и ЕС.. Желателно е да не пускаш фалшиви обвинения за да не получиш здравословни проблеми...
66
3
 
42
 
! Отговори
Вярвам на Сорос !!!! преди 6 години
Точно така е станало както се споменава в комисията - точно когато сирийската армия е в настъпление срещу ИДИЛ, Асад решава да използва Оръжия за Масово Поразяване за да обгази 5 боеца на ИДИЛ и за да може САЩ да спрат настъплението на сирийската армия и да пуснат още 100 хуманни ракети Томахоук.
65
2
 
33
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
оон да се закрие никаква полза от него само разходи и простотии не били допуснати до сирия ама твьрдят по снимки тьпаци
64
4
 
32
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
Ако ще превземате Ракка, побързайте! Асад идва с голямата лопата, и никакви доклади, няма да ви помогнат!
63
4
 
19
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
до 75Ееее, това вашето не се трае вече! Не говорете таквиз страхотии за нежните евроатлантически ушенца!
62
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ООН, да беше поздравило, Путин и Асад, за деблокирането на Дейз а Зор!
61
4
 
20
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До 72Истината е, че лъжеш, като дърт евроатлантик по повод оръжия за масово поражение в Ирак!