САЩ ритат стола на Ким – без петрол, без пари...

Щатите искат чрез ООН смазващи санкции за Пхенян
105
САЩ ритат стола на Ким – без петрол, без пари...
Снимка: Reuters

САЩ искат Съветът за сигурност на ООН да наложи петролно ембарго на Северна Корея, забрана за износ на текстилни изделия оттам и за наемане на севернокорейски работници зад граница, както и замразяване на авоарите на лидера й Ким Чен Ун, а също и забрана той да пътува в чужбина. Това предвижда представената от САЩ проекторезолюция в съвета, твърди Ройтерс.

Още по темата

Американската представителка в съвета Ники Хейли иска 15-те страни членки да гласуват по налагането на тези санкции в понеделник, 11 септември, в отговор на шестия и най-мощен досега ядрен опит, извършен от Пхенян.

Руският представител Василий Небензя обаче каза, че вот в понеделник е "малко преждевременен". Той изрази съмнение, че съветът може да съгласува и приеме резолюцията за една седмица.

Засега не е ясно дали предложеният от САЩ документ има подкрепата на Китай, който е най-близкият партньор на Северна Корея, който доставя и почти целия й необходим петрол. Китай и Русия са двете от петте постоянни страни членки на Съвета за сигурност с право на вето.

Вчера президентът на САЩ Доналд Тръмп има телефонен разговор с китайския лидер Си Цзинпин, но не стана ясно дали двамата са разговаряли за нови санкции срещу Пхенян, които биха били най-тежките, налагани досега. След разговора Тръмп каза само, че военни действия срещу Северна Корея не са първият избор на САЩ, "но нека да видим какво ще се случи".

Москва и Пекин остро осъдиха последния ядрен опит на КНДР, като същевременно изразиха позиция, че севернокорейският възел може да бъде разрешен единствено с мирни средства, чрез диалог и преговори, и призоваха и Вашингтон, и Пхенян към сдържаност.

С последните наложени от Съвета за сигурност санкции на 5 август на Северна Корея бе забранено да изнася въглища, желязо, олово и морски храни - все важни продукти, произвеждани от нея, на които тя разчита за валута.

Новата проекторезолюция на САЩ, подкрепяна и от Великобритания и Франция, предвижда освен петрол, да бъде забранен вносът в Северна Корея на кондензат, рафинирани петролни продукти и течен природен газ.

Финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин съобщи пред журналисти снощи, че ако ООН не наложи нови санкции срещу Северна Корея заради ядрените й опити, той вече разполага с подготвен указ на президента Доналд Тръмп за прекратяване на търговията между САЩ и страните, търгуващи с Пхенян.

Остава само указът да бъде поднесен на президента за подпис, добави той. Указът "ще ме упълномощи да прекратя търговията и да наложа санкции на всеки, който търгува със Северна Корея. Президентът ще реши кога е подходящото време, давайки известно време на ООН да се задейства", подчерта Мнучин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
9
 
10
 
! Отговори
dmx преди 6 години
Тръмп е по бебешки наивен и по детски нахален. Северна Корея принадлежи на Китай. Няма да му я дадат.
25
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 48Какво е това брест-уудско споразумение?Да не е Брест-литовско, когато Русия ни целува ботушите?
24
7
 
15
 
! Отговори
До 48 преди 6 години
Доларът е една лъскава тоалетна хартия, обезпечена единствено от саудитският нефт. Прочети за брест-уудското споразумение от 1972г,когато щатите махат златното покритие на долара. Затова ги печатат с милиарди. Демек като фалшификаторите.
23
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До не нам Доларът е обезпечен с автомобили, самолети, химическа промишленост, кораби, армия, както и с най-добрата земя за живеене в света. И със злато.
22
7
 
19
 
! Отговори
не нам преди 6 години
До АнонименСамо дето доларът е обезпечен с хартия, а не със злато.
21
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено, че "миротворецът" Путин ще бъде против каквито и да било санкции срещу най-верния съюзник на Русия.
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
. Сега компанията, продаваща петрол или други стоки за юани по дългосрочен договор, ще може едновременно с подписването на договора да купува фючърси в злато за същата сума, която е спечелила от продажбата на петрол (или стоки). Т.е. се оказва, че юанът е обезпечен със злато.
19
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЯПОНИЯ Е ОБЯВИЛА , ЧЕ Е НА СТРАНАТА НА САЩ И ЕС !! ТЪЙ, ЧЕ КИТАЙ ОСТАВА САМО ДА СИ ТЪРГУВА СЪС СЕВЕРНА КОРЕЯ И ИНДИЯ АКО СЕ СКАРА СЪС САЩ :D
18
4
 
11
 
! Отговори
Проста истина преди 6 години
Това, че Русия и Китай не обичат Ким е ясно, но още по-ясно е, че мразят САЩ и негласно винаги ще пазят гърба на Ким. Той го знае прекрасно и както виждаме се възползва по най-добрия начин.
17
5
 
5
 
! Отговори
До 23 преди 6 години
Ето ти данни за размисъл:Най-големият вносител на петрол в света - Китай, финализира подготовката за старта на Шанхайската търговска борса за фючърси на нефт, деноминирани в юани.
16
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ФАЩ И КИТАЙ НЯМА КАК ДА СЕ СКАРАТ, ЗАЩОТО ФАЩ ИМА ПОВЕЧЕ ВЛАСТ ВЪВ ЕС!!!АКО МЕРКЕНТИЛНИЦА ИЗДАДЕ НЯКОЯ РЕЗОЛЮЦИЯ ЗА САНКЦИИ НА КИТАЙ ОНЕЯ ЩЕ СЕ ИЗПРИЩЯТ.МОЖЕ ДА ИМА САМО ВОЙНА САЩ СРЕЩУ КИТАЙ ПРИ ОПРЕДЕЛЕНИ ОБСТОЯТЕЛСТВА НО НЕ МОЖЕ ДА ИМА САНКЦИИ ЩОТО ПОВЕЧЕ ЩЕ ПОСТРАДА КИТАЙ!
15
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато си има балистични ракети и ядрени глави Ким ще си царува безметежно и в пълен комфорт на фона на пискливото квичене на САЩ и лакейската свита. Колкото до санкции и заплахи, той е вече третият Ким който слуша едно и също 70 години поред и явно го гони голяма параноя ... ха-ха-ха.
14
2
 
4
 
! Отговори
До 25 преди 6 години
Вземи малко прочети живи данни, не само опорни точки. Тогава ще видим кой в час, кой в голямо междучасие.
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 15ПЪРВИЯ ТИ ДОВОД Е ДОБЪР!! ТЪРГУВИЯТА НА НЕФТ В ЮАНИ!НО ВТОРИЯ ДОВОД Е СМЕШЕН 200 МИЛИОНА Е НИЩО :D-------------КИТАЙ И ДА ТЪРГУВА НЕФТ В ЮАНИ ПАК ОСТАВА ЗВЕРСКИ ОБВЪРЗАН СЪС САЩ ВСЯКАК ТОВА ТРУДНО ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ :)
12
4
 
13
 
! Отговори
Фактите преди 6 години
Единственият начин Ким да е на власт и да продължи да прониква все по-дълбоко в американските ануси е да продължи ударно да се въоръжава. САЩ знаят прекрасно, че срещу някой, който има ядрено оръжие трудно се рита. Отказ от ядрена програма е равносилен на мигновена смърт за Ким и той не е нито толкова луд, нито толкова *** колкото иска да го изкара пропагандата, че да не го осъзнава. Всичките му действия са абсолютно логични.
11
4
 
5
 
! Отговори
До 9 преди 6 години
Ти наясно ли си, че БВП на БРИКС е по- голям от този на Г7? Кой и в каква криза е?
10
1
 
5
 
! Отговори
До 17 преди 6 години
Поинтересувай се Китай в каква валута купува нефт. А е най големия вносител в света. Досега китайците влагаха доларите си в американски дългови облигации за по-голяма лихва. Сега си изтеглят доларите обратно. Това е.
9
2
 
10
 
! Отговори
да знаете преди 6 години
А па Ким го боли *** за ФАЩ!
8
5
 
5
 
! Отговори
Вай вай преди 6 години
Ех, какви ритници ще отнесе стола на Ким, направо жив да го ожалиш.
7
7
 
15
 
! Отговори
До 15 преди 6 години
Абе щом Китай вече купува нефт и други енергоносители в юани, значи са разпърдяли сътрудничеството си със САЩ. Освен това изкупуват обратно американските дългови книжа с голяма скорост. По близо 200 милиона в месец