Разгромена на бойното поле, ИД няма да изчезне

Тя ще мине в нелегалност и след време ще се възроди
8 сеп 2017 16:15, Елка Василева
41
Разгромена на бойното поле, ИД няма да изчезне
Снимка: архив, Reuters

За наближаващо военно поражение на групировката "Ислямска държава" в Ирак и Сирия говорят всички официални лица и експерти, но единодушно предупреждават, че организацията няма да изчезне и ще се нагоди към новите условия, за да продължи своята битка.

При наличието в тези две страни на неспокойна, маргинализира сунитска общност, а в останалия свят на хиляди привърженици и симпатизанти, готови за действия в името на каузата й, групировката ще мине в нелегалност и след време ще се възроди - може би с друго име и в различна форма, но със същите цели, прогнозират те.

"Военната победа в Ирак, постигната с много усилия, не е съчетана с политическа визия за периода след Даеш /арабското съкращение за ИД/, предвиждаща реинтеграция на арабското и сунитското население в иракската политика", коментира за Франс прес Жан-Пиер Филию, преподавател в парижкия Институт за политически изследвания ("Сианс По").

"Още по-лоши са перспективите в Сирия - добави той, - където кюрдските милиции и армията на Асад са на път да завладеят съответно Ракка и Дейр аз Зур. Тази липса на дългосрочна стратегия осигурява на Даеш съществено пространство, за да се възстанови в близко бъдеще, продължавайки да поддържа в цял свят мрежи от симпатизанти и активисти, разпалвани от крайната жестокост на тази битка."

Националният координатор на разузнаването на САЩ Дан Коутс отбеляза през май пред комисия от Сената, че "освен Ирак и Сирия ИД се стреми да подсигурява взаимовръзка между своите клонове и мрежи по света и да допълва действията им със свои стратегически разработки".

"По наша преценка ИД запазва волята и способността да ръководи, да създава условия, да подпомага и вдъхновява транснационални атаки", подчерта той.

"Съпротивата ще продължи"

В статия от 2 септември, озаглавена "ИД след халифата", Тара Муни и Андрю Байърс - аналитици и съоснователи на "Контратерористична мрежа", предричат, че групировката ще изгуби териториалния контрол върху завладените региони (в апогея на завоеванията й с площ колкото Италия и седеммилионно население) "през следващата година".

"Международните длъжностни лица трябва да се подготвят за две бъдещи заплахи", смятат те. Това са "еволюцията на ИД след халифата и групировките, които ще я наследят и може да застрашат още повече регионалната и международната сигурност".

ИД ще успее без труд да запази високоефективни нелегални структури и действащ пропаганден апарат, способен да вдъхнови джихадисти от цял свят, добавят специалистите. "Загубата на територии в Ирак и Сирия може би дори ще насърчи още повече вълци единаци да минат към действия в Европа и САЩ, за да покажат, че са решени и способни да нанасят удари", посочват те.

Всички експерти изтъкват и заплахата от страна на стотици, а в скоро време и хиляди "призраци" - западни джихадисти, калени в битки и завърнали се в родните си страни. Те обикновено попадат в затвора, но някои може да останат опасни с години, дълго след като излязат на свобода.

Засега в Ирак и Сирия "проектът за владичество на ИД претърпя неуспех, но ИД не е разгромена", заяви пред АФП Лудовико Карлино, специалист по джихадистките движения от изследователския център "Ай Ейч Ес кънтри риск". Оцелелите бойци от групировката ще отстъпят в долината на Ефрат - част и от двете страни, която ще стане "плацдарм за съпротивата на ИД, минала в нелегалност".

Тази пустинна зона с дължина 160 километра, богата на петрол, приютява вече между 5000 и 10 000 бойци и командири на джихадистите, смята командването на международната коалиция срещу ИД начело със САЩ.

"В крайна сметка - резюмира Томас Маккейб, бивш анализатор и антитерорист, работил за ВВС на САЩ, - разрушаването на халифата е знакова победа, но все пак не окончателна. Световната джихадистка съпротива ще продължи". 

/БТА/


41
Още по темата: Ислямска държава
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Под благия поглед на Запада и САЩ, питомците им си направиха държава. Русия, Сирия и Ирак ги прогониха, ще се приберат в родните места - Западна Европа, Афганистан, Либия. Там са под крилото на Запада, там няма руснаци. Ще пробват да ги насочат пак срещу Русия. САЩ и Западна Европа си отглеждат зли кучета за борби. Хранят ги, дават им оръжие, пари, всичко, когато е за Делото - Борбата срещу Русия.
13
2
 
8
 
! Отговори
ФАКТ! преди 1 година
За мен Русия е като Слънцето храната и водата това е!
12
1
 
13
 
! Отговори
споко преди 1 година
Американски хеликоптери са евакуирали десетки полеви на ИД от обкръженмте. Прибрали са си ги на сигурно.
11
0
 
15
 
! Отговори
Никаква милост преди 1 година
И на луната да отидат главорезите Вовата ще продължи да им пърли брадите. ВКС ще ги намерят и на външния пръстен на Сатурн.
10
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми какво ще стане....Ще си се приберат по родните места в рассия.
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Т.е. информират ни, че ще финансират следващата джихадистка кампания...Руснаците им развалиха сметките тоя път, ама контка по гърба си не пада...Докато не унищожат Европа няма да мирясат....
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо беше "разгромена" ИД на бойното поле? Ами защото повечето и активни членове вече са из Европа. Нещо повече - из Европа-та вече се гърмят и членовете на така наречената "сирийска опозиция" - поредните терористи организирани и финансирани от ЦРУ и останалите западни разузнавателни агенции уж за да се борят срещу Асад. Вече се е случвало - талибаните трябваше да се борят срещу СССР, ИД трябваше да се бори срещу талибаните... колелото се върти...
7
2
 
24
 
! Отговори
лошо преди 1 година
Държавата терорист САЩ спасява своите хора и ще ги използва пак за някоя агресия и касапница.
6
0
 
17
 
! Отговори
мама ти стара преди 1 година
До реалноста
Ти явно си привърженик на терористите а?!к,учи син...
5
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И 20 да са убили, бадеева похарчиха милиарди долари... Дори за почивката в Етрополе не заработиха:-)
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ ще дадат $$$ и ще наемат още войници в редице на ИД
3
0
 
17
 
! Отговори
пак те преди 1 година
Разбира се че ще се възроди,американците спасяват от Сирийската армия и техните съюзници полеви командири на ИД от градовете който скоро ще бъдат освободени и ще ги използват по късно....
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щи ги поканим в Етрополе, да се конущисат!
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя ще мине в нелегалност и след време ще се възроди


Следващият път ще се възроди в Европа.