Разгромена на бойното поле, ИД няма да изчезне

Тя ще мине в нелегалност и след време ще се възроди
8 сеп 2017 16:15, Елка Василева
41
Разгромена на бойното поле, ИД няма да изчезне
Снимка: архив, Reuters

За наближаващо военно поражение на групировката "Ислямска държава" в Ирак и Сирия говорят всички официални лица и експерти, но единодушно предупреждават, че организацията няма да изчезне и ще се нагоди към новите условия, за да продължи своята битка.

При наличието в тези две страни на неспокойна, маргинализира сунитска общност, а в останалия свят на хиляди привърженици и симпатизанти, готови за действия в името на каузата й, групировката ще мине в нелегалност и след време ще се възроди - може би с друго име и в различна форма, но със същите цели, прогнозират те.

"Военната победа в Ирак, постигната с много усилия, не е съчетана с политическа визия за периода след Даеш /арабското съкращение за ИД/, предвиждаща реинтеграция на арабското и сунитското население в иракската политика", коментира за Франс прес Жан-Пиер Филию, преподавател в парижкия Институт за политически изследвания ("Сианс По").

"Още по-лоши са перспективите в Сирия - добави той, - където кюрдските милиции и армията на Асад са на път да завладеят съответно Ракка и Дейр аз Зур. Тази липса на дългосрочна стратегия осигурява на Даеш съществено пространство, за да се възстанови в близко бъдеще, продължавайки да поддържа в цял свят мрежи от симпатизанти и активисти, разпалвани от крайната жестокост на тази битка."

Националният координатор на разузнаването на САЩ Дан Коутс отбеляза през май пред комисия от Сената, че "освен Ирак и Сирия ИД се стреми да подсигурява взаимовръзка между своите клонове и мрежи по света и да допълва действията им със свои стратегически разработки".

"По наша преценка ИД запазва волята и способността да ръководи, да създава условия, да подпомага и вдъхновява транснационални атаки", подчерта той.

"Съпротивата ще продължи"

В статия от 2 септември, озаглавена "ИД след халифата", Тара Муни и Андрю Байърс - аналитици и съоснователи на "Контратерористична мрежа", предричат, че групировката ще изгуби териториалния контрол върху завладените региони (в апогея на завоеванията й с площ колкото Италия и седеммилионно население) "през следващата година".

"Международните длъжностни лица трябва да се подготвят за две бъдещи заплахи", смятат те. Това са "еволюцията на ИД след халифата и групировките, които ще я наследят и може да застрашат още повече регионалната и международната сигурност".

ИД ще успее без труд да запази високоефективни нелегални структури и действащ пропаганден апарат, способен да вдъхнови джихадисти от цял свят, добавят специалистите. "Загубата на територии в Ирак и Сирия може би дори ще насърчи още повече вълци единаци да минат към действия в Европа и САЩ, за да покажат, че са решени и способни да нанасят удари", посочват те.

Всички експерти изтъкват и заплахата от страна на стотици, а в скоро време и хиляди "призраци" - западни джихадисти, калени в битки и завърнали се в родните си страни. Те обикновено попадат в затвора, но някои може да останат опасни с години, дълго след като излязат на свобода.

Засега в Ирак и Сирия "проектът за владичество на ИД претърпя неуспех, но ИД не е разгромена", заяви пред АФП Лудовико Карлино, специалист по джихадистките движения от изследователския център "Ай Ейч Ес кънтри риск". Оцелелите бойци от групировката ще отстъпят в долината на Ефрат - част и от двете страни, която ще стане "плацдарм за съпротивата на ИД, минала в нелегалност".

Тази пустинна зона с дължина 160 километра, богата на петрол, приютява вече между 5000 и 10 000 бойци и командири на джихадистите, смята командването на международната коалиция срещу ИД начело със САЩ.

"В крайна сметка - резюмира Томас Маккейб, бивш анализатор и антитерорист, работил за ВВС на САЩ, - разрушаването на халифата е знакова победа, но все пак не окончателна. Световната джихадистка съпротива ще продължи". 

/БТА/


41
Още по темата: Ислямска държава
Още от
Напиши коментар Коментари
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Под благия поглед на Запада и САЩ, питомците им си направиха държава. Русия, Сирия и Ирак ги прогониха, ще се приберат в родните места - Западна Европа, Афганистан, Либия. Там са под крилото на Запада, там няма руснаци. Ще пробват да ги насочат пак срещу Русия. САЩ и Западна Европа си отглеждат зли кучета за борби. Хранят ги, дават им оръжие, пари, всичко, когато е за Делото - Борбата срещу Русия.
13
2
 
8
 
! Отговори
ФАКТ! преди 10 месеца
За мен Русия е като Слънцето храната и водата това е!
12
1
 
13
 
! Отговори
споко преди 10 месеца
Американски хеликоптери са евакуирали десетки полеви на ИД от обкръженмте. Прибрали са си ги на сигурно.
11
0
 
15
 
! Отговори
Никаква милост преди 10 месеца
И на луната да отидат главорезите Вовата ще продължи да им пърли брадите. ВКС ще ги намерят и на външния пръстен на Сатурн.
10
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ми какво ще стане....Ще си се приберат по родните места в рассия.
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Т.е. информират ни, че ще финансират следващата джихадистка кампания...Руснаците им развалиха сметките тоя път, ама контка по гърба си не пада...Докато не унищожат Европа няма да мирясат....
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защо беше "разгромена" ИД на бойното поле? Ами защото повечето и активни членове вече са из Европа. Нещо повече - из Европа-та вече се гърмят и членовете на така наречената "сирийска опозиция" - поредните терористи организирани и финансирани от ЦРУ и останалите западни разузнавателни агенции уж за да се борят срещу Асад. Вече се е случвало - талибаните трябваше да се борят срещу СССР, ИД трябваше да се бори срещу талибаните... колелото се върти...
7
2
 
24
 
! Отговори
лошо преди 10 месеца
Държавата терорист САЩ спасява своите хора и ще ги използва пак за някоя агресия и касапница.
6
0
 
17
 
! Отговори
мама ти стара преди 10 месеца
До реалноста
Ти явно си привърженик на терористите а?!к,учи син...
5
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И 20 да са убили, бадеева похарчиха милиарди долари... Дори за почивката в Етрополе не заработиха:-)
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
САЩ ще дадат $$$ и ще наемат още войници в редице на ИД
3
0
 
17
 
! Отговори
пак те преди 10 месеца
Разбира се че ще се възроди,американците спасяват от Сирийската армия и техните съюзници полеви командири на ИД от градовете който скоро ще бъдат освободени и ще ги използват по късно....
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Щи ги поканим в Етрополе, да се конущисат!
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тя ще мине в нелегалност и след време ще се възроди


Следващият път ще се възроди в Европа.