След българското – германско бельо в "Азербайджанската пералня"

Българската следа е нищо, сравнена с германската!
8 сеп 2017 21:09,
20
След българското – германско бельо в "Азербайджанската пералня"
Снимка: архив Reuters

Автократичното ръководство на Азербайджан си "купува" имидж с помощта на влиятелни европейци, показват проучванията на групата разследващи журналисти. Темата е актуална както в България, така и в Германия, пише Deutsche Welle.

Българският представител в ЕБВР Калин Митрев, който е съпруг на Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, отхвърли като "клевета" твърденията, че е участвал в така наречената "Азербайджанска пералня". Както знаете, според разследването на международна група медии и журналисти, Митрев е получил 425 000 евро за "консултантски услуги". Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка по случая, а министърът на финансите Владислав Горанов каза, че правителството ще изчака позицията на ЕБВР по въпроса.

Още по темата

"Чорапът започва да се разплита" и в други страни

През 2013 бившият депутат от германския Християнсоциален съюз (ХСС) Едуард Линтер оглавяваше една комисия от наблюдатели за провежданите тогава избори в Азербайджан. Според неговата оценка, изборите отговаряли на "германските стандарти". И то при положение, че президентът Илхам Алиев беше преизбран на поста си с 85% от гласовете.

В същото време оценката на ОССЕ за президентските избори, които Линтер окачествява като честни, беше доста по-различна. Само две седмици по-късно Линтер получава 61 000 евро за извършени от него "услуги".

Това е само един от паричните превода на обща стойност 819 500 евро, извършени между 2012 и 2014 година. През 2009 година Линтер напусна Бундестага и основа лобистка организация за германско-азербайджански контакти.

2,5 миилона евро за излъскване на имиджа

Името му фигурира в списъка с високопоставени личности, за които се твърди, че са се облагодетелствали от различни азербайджански фондове за пране на пари и подкупи. Преди няколко дни европейски вестници и разследващи журналисти от OCCRP за пръв път изнесоха публично информация за тези фондове. Нека да припомним, че според анализа, четири фирми-пощенски кутии с британски адрес са превели близо 2,5 млн. евро по сметките на естонския филиал на една датска банка.

С парите били купувани луксозни стоки и е било плащано на европейски политици, както и на водещи политици в Азербайджан. Според проучванията, произходът на парите остава неизяснен, имало обаче "ясни улики, водещи към семейството на президента Алиев".

Според разследващата организация OCCRP, Линтер заявил, че е получил парите от една неправителствена организация в Азербайджан, ръководена от Елхан Сюлейманов – местен депутат и член на ПАСЕ. Тъкмо лобистката организация на бившия германски депутат финансирала мисията от наблюдатели през 2013 г., която била поканена от азербайджанската избирателна комисия. Линтер обаче не е единственият германски наблюдател, изказал се положително за третото преизбиране на Илхан Алиев. Бившата депутатка от СвДП Александреа Тайн например нарича изборите "нова стъпка, приближаваща страната към демократичните стандарти". Линтер отхвърля всякакви критики, че е получавал съмнителни плащания. Работата на групата наблюдатели била финансирана от една НПО към азербайджанското правителство. Затова в Берлин имало само скромен работен щаб за сътрудниците, на които не били изплащани никакви заплати.

"Хайверна дипломация"

Критиците твърдят, че Линтер отдавна се опитва да лъсне имиджана автократичното ръководство на Азербайджан. Като член на ПАСЕ между 1999 и 2010, германският депутат и други негови колеги няколкократно хвалили парламентарните и президентски избори в Азербайджан и се опитвали да защитават режима от критики. Това твърдят от берлинския тинк-танк "Европейска инициатива за стабилност" (ESI). Неговите експерти наричат опитите на Азербайджан да повлияе на европейските оценки " хайверна дипломация", защото лобистите били дарявани с хайвер и други луксозни стоки за услугите си.

Властите в Азербайджан не гледат благосклонно на протестите

Разследванията на OCCRP сочат, че и други европейски политици са получавали подкупи. Италианецът Лука Волонте например получил близо два милиона евро от същата фирма-пощенска кутия, чрез която плащали и на Линтер. Италианският депутат и бивш председател на фракцията на ЕНП в Европарламента сега е подведен под съдебна отговорност в Италия заради въпросните съмнителни плащания. Според прокуратурата, Волонте е помогнал през 2013 и за осуетяването на един критичен доклад на германския депутат-социалдемократ Кристоф Щресер, в който той атакува властите в Азербайджан заради арестите по политически причини и заради други нарушения на човешките права. Съветът на Европа междувременно разследва обвинения, според които членове на ПАСЕ и ръководството на Азербайджан са действали съвместно, за да осуетят появата на въпросния критичен доклад.

Колкото до Едуард Линтер, не е ясно дали той е нарушил някакъв закон, но във всички случай дейността му следва да бъде проверена, смята Хартмут Боймен, зам.-председател на "Трансперънси интернешънъл".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Тоя Едуард Линтер сигурно е прикрит в Християнсоциалния съюз комунист и агент на Путин. Ей, не се награбиха тия комунисти.....
15
0
 
1
 
! Отговори
много важно преди 6 години
и какво от това
14
0
 
1
 
! Отговори
V преди 6 години
Това си е чисто политическа война - изборите в Германия. Проблемите на Турция с ЕС, а както знаем Азерите и Турците са големи приятели. И изводът е опетняване на ЕС.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
''Мисия Чист Имидж ''- с участието на Моника Янова и Сергей Станишев
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предстои да стане ясно и за "пералнята" заради която през 1983 г беше затворена улицата пред американското посолство в София,за "пералнята" около атентата срещу папата , за "пералнята" около смъртта на Г.Марков в Лондон," пералните" около фалитите на БГ при Т.Живков,"пералните" около външнотърговските дружества и външния дълг на БГ към 1989г...Изобщо,пералните са правилни машини при правилна употреба от правилен персонал!
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В ЕДНА ТАКАВА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКА ПОМИЯ Е ВАЖНО ИЗРЕЧЕНИЕТО, КОЕТО ВИЖДАМЕ НАВСЯКЪДЕ:"Може и да не е нарушил закона, но следва да се провери."И като се провери и се окаже клевета, помиярът остава ненаказан, дори получава за клеветата си повече пари, защото парцалът му увеличил продажбите си.
10
2
 
5
 
! Отговори
63912 преди 6 години
Подсетихте ме за онези наши милиони, официално гласувани и прездназначени за лобизъм в Европа... Владислав Горанов защо не образува проверка за тях?
9
0
 
8
 
! Отговори
u4en преди 6 години
Абе къде е БИСЕРОВ ? ...Посочен от чужди служби . че пере пари в Македония и Япония ? Ние знаем - а родната прокурат. не иска да ЗНАЕ !
8
0
 
11
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 6 години
Аз казвам: да идват извънземните и да поемат контрола на тази иначе така хубава планета, която обаче е населена от... мат'рял, управляван от политици и "елит" дет въобще не стават.Това, че не идват не е доказателство, че не съществуват, а доказва, че са достатъчно умни да не се забъркват.
7
4
 
6
 
! Отговори
Циник до 9 преди 6 години
Някога задавал ли си въпроса ...защо печанаря алкохолик оттърва кожата....а милиони не успяха?? И по-умни ...и по-кадърни от него..Имал е късмет, че Хитлер ни е уважавал като съюзници..поне в началото!
6
4
 
5
 
! Отговори
Циник до 5 преди 6 години
Ако говориш за краткия пост преди моя...може да се тълкува...и като праволинейна поръчка от Позитано 20!Сори...ако съм сгрешил!
5
1
 
7
 
! Отговори
Advocatus Diaboli преди 6 години
На времето Франц-Йозеф Щраус, бог да го прости, и той беше избиран в Бавария с 95 процента. И той ли е си е купувал имиджа от Азербайджан?
4
9
 
4
 
! Отговори
До Циник преди 6 години
Научи се да усещаш сърказма. Досега за всички прегрешение все ние сме излизали виновни. А и от един комунист какво може да научиш, освен да крадеш и да убиваш. И ей такива, като калинча щом са ми дипломати ми става ясно, защо при нито една изгубена военна битка, все ги губим на дипломатическата маса!
3
8
 
13
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Целенасочена бе...да...червен ***!Митрев не е опровергал ПОЛОВИНАТА МИЛИОН ЕВРО , които даже и на картинка няма да видите! От 2012 до 2014 изпрани 3 МИЛИАРДА ЕВРА...16 000 плащания - къмпания не против България...а против български мафиози!
2
15
 
12
 
! Отговори
Калинча преди 6 години
Това е целенасочена кампания срещу Бокова и България. Немците ще кажат, че ние сме ги научили!
1
9
 
17
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Днес кацнахме във валежен Франкфурт - от 32 в Пловдив на 19 ...температурен шок!Не са шок новините за Азербайджан-конекшън!Даже и да миришат на ко ч....доларите не миришат!Митрев...и колеги...кой знае колко милиона са си поделили! А Бокова раздава награди на алахогъзния диктатор...те нищо не и струват..а мъжа и се къпе в милиони!