Тръмп иска да посредничи за решаване на кризата в Залива

Това било нещо, което ще бъде решено по съвсем прост начин
8 сеп 2017 08:26, Елка Василева
14
Тръмп иска да посредничи за решаване на кризата в Залива
Снимка: Reuters

Президентът на САЩ предложи да е посредник за решаване на кризата в Залива, предизвикана от скъсването на дипломатическите отношения на Саудитска Арабия и нейни съюзници с Катар в началото на юни, предаде Франс прес.

"Готов съм да посреднича. Мисля, че това е нещо, което ще бъде решено по съвсем прост начин", каза Тръмп след среща във Вашингтон с емира на Кувейт шейх Сабах ал Ахмад ал Джабер ас Сабах.

На 5 юни Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет, последвани от някои други страни, прекъснаха дипломатическите си отношения с Катар, обвинявайки го, че твърде много се е сближил с шиитски Иран, големия регионален съперник на сунитска Саудитска Арабия, и че подкрепя тероризма.

Те наложиха на Катар безпрецедентни санкции, включително блокада по море, въздух и суша.

Катар отхвърля обвиненията и заявява, че тези страни се опитват да посегнат на суверенитета му.

Опитът на Кувейт за регионално посредничество в момента е в задънена улица.

"Казах на емира, че ако мога, ще помогна с ОАЕ и Саудитска Арабия, с която съм в чудесни отношения. Ако мога да посреднича между Катар и ОАЕ и Саудитска Арабия, съм готов да го направя и мисля, че бихме постигнали споразумение доста бързо", заяви Тръмп.

"Кувейт наистина бе на предна линия за решаване на ситуацията и ние наистина оценяваме това. Смятам, че тя ще бъде решена, а ако не бъде, ще бъда посредник тук в Белия дом. Ще се разберем много бързо. Мисля, че ще постигнем решение", добави президентът на САЩ.

Тръмп също така похвали Кувейт за "критично важния му принос за регионалната стабилност" и прикани страните по кризата в Залива да подкрепят инициативата на емира, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп заяви, че всички замесени страни са важни партньори в борбата срещу групировката "Ислямска държава".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: Доналд ТръмпЗалива
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
1
 
! Отговори
Не се и съмняваме преди 6 години
Краварите винаги искат да посредничат за решаване...
13
2
 
2
 
! Отговори
редник преди 6 години
Демократите имат право да убиват всеки който не харесват ! Който иска да убива демократи е терорист ! Който не е съгласен с по горното е русофил и комунист ! Който е съгласен , обикновен фашист !
12
0
 
1
 
! Отговори
редник преди 6 години
ИДИЛ И САЩ щели да правят демократичен джихад за да наложат либерален шериат !
11
1
 
0
 
! Отговори
ким чен преди 6 години
тръмп ако не стане с думи пробвай да ги заплашиш с ядрена атака
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно след посещението на Тръмп в СА глупавите араби скъсаха с Катар но като видяха дебелото на Ердоган замлъкнаха,защото ЕРДОГАН ги предупреди нападнат ли Катар ще се сблъскат с турския Аскер,в момента в Катар се строи турска военна база
9
0
 
2
 
! Отговори
до 7 преди 6 години
Кое ни важно ?САЩ ли ти е важен който заради петрола подкрепя терористите или ти е важна Европа която плаща сметките на фащ
8
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сащ си имат достатъчно нефт.Европа да му мисли.
7
2
 
2
 
! Отговори
История преди 6 години
САЩ са в неудобни отношения със Сауди Арабия още от Септември 2001ва, но пък нефта и милярдите са голяма лъжица за изпускане. В същото време американския флот има база в Катар, за да са по-близко стратегически до зони със специално икономическо значение. Неприятна ситуация - кой е по-важен за САЩ, нефта на СА или базата в Катар. Решения, решения, решения!!!
6
1
 
5
 
! Отговори
факт преди 6 години
Добре де имали нормални хора който да вярват на САЩ вече,нагледахме се на ужасяващи действия извършвани от тази държава терорист и вече е напълно ясно че те са заплаха за човечеството и трябва да бъдат спрени иначе ни чака катастрофа...
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Тръмп заяви, че всички замесени страни са важни партньори в борбата срещу групировката "Ислямска държава".Ха-ха ! Няма такава циничност и арогантност като американската .Въоръжаваш СА и после казваш че ще борят тероризма . Божее , боже ...чуй им лъжите
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя пък си мисли, че можел да мисли.
3
2
 
5
 
! Отговори
СС преди 6 години
Хихих, майтап бе Уили. Точно САЩ и Сауди Арабия, които създадоха ИДИЛ, били съюзници в борбата срещу тях?! :) :)
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Тръмпела трябва да му се премажат лапите навсякъде, където ги протяга
1
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
писна ни от ам посредници пьрво запалват конфликта после отиват уж да гопотушат и пьтьом продават орьжие на които плаща и накрая с англосакс лицемериеизиграват танца сьс сабите