Саакашвили се връща в Украйна, ще участва в избори

Не иска да живее повече в изгнание, а да си върне гражданството
Обновена: 10 сеп 2017 19:04 | 10 сеп 2017 17:00, Камелия Цветанова
21
Саакашвили се връща в Украйна, ще участва в избори
Снимка: Reuters, архив

Бившият губернатор на украинската Одеска област и бивш грузински президент Михаил Саакашвили заяви, че на ГКПП "Краковец" може да има провокации, и реши да мине полско-украинската граница с влак. Това съобщи днес партията му "Движение на новите сили", предаде ТАСС.

Още по темата

"На границата са се събрали няколко хиляди души, които се обявяват срещу произвола и опитите за създаване на диктатура в Украйна. Там обаче има и провокатори, затова взехме решение, за да избегнем провокации, да минем границата с влак "Интерсити", сега пътуваме натам", каза Саакашвили пред журналисти на гара Пшемишъл.

Живеещ днес в изгнание, Саакашвили се готви за завръщане в Украйна, където ще се опита да си върне украинското гражданство, отнето от президента Петро Порошенко. Той пътува заедно с жена си и своя 11-годишен син, пояснява Франс прес.

Четирийсет и деветгодишният Саакашвили се очакваше да пристигне на полско-украинската граница с кола. Тбилиси обаче е изпратил до Киев искане за екстрадиция на грузинския политик.

Той получи подкрепа от бившата украинска премиерка Юлия Тимошенко, пристигнала да го посрещне в Жешув, Югоизточна Полша. Тя заяви, че го придружава, "защото е бил третиран несправедливо с отнемането на украинското му гражданство".

 "Тук защитаваме и Украйна от криминалната диктатура", добави тя. "Ще браним Михаил, но ще браним и Украйна", увери Тимошенко, като сравни днешната ситуация в Украйна с времената на проруския президент Виктор Янукович.

Саакашвили заяви днес, че "стотици бабаити са мобилизирани от украинското правителство", за да възпират "хилядите" негови симпатизанти, дошли да го посрещнат на границата. Това доказва, че правителството в Киев "е в паника", добави Саакашвили; после изтъкна, че "не иска да свали президента Порошенко", а само да защити правата си.

Ден преди Саакашвили да пристигне на ГКПП "Краковец", негови привърженици разпънаха там палатков лагер - над 1000 души с 300 палатки, с украински и грузински знамена в ръце. Там има негови партийни съратници, обществени дейци и хора от други политически сили в двете страни.

Заради акцията в подкрепа на Саакашвили на границата се образува опашка от около 200 автомобила. Не се мина и без инциденти. Неколцина въоръжени с камуфлажно облекло се опитаха да възпрепятстват симпатизантите му, но полицията им попречи. Полицаи прекратиха и акцията на активистка от движението "Фемен", появила се сред множеството с портрети на Саакашвили и Порошенко.

Бившият одески губернатор все още се кани да представи на границата украинския си паспорт, но властите в тази страна може да не го признаят за валиден, прогнозира АФП. Той припомни пред журналисти, че е прекарал в Украйна 14 години и е участвал в два проевропейски протеста на Майдана, после в борбата с корупцията като губернатор на Одеса от 2015 г.

През същата година той получи и украинско гражданство, заради което изгуби грузинското, тъй като Тбилиси не признава двойното гражданство.

Според него служители от Върховния комисариат на ООН за бежанците са му потвърдили, че е "лице без гражданство" в Украйна, съответно има право да се намира в тази страна, за да обжалва решението за отнемане на гражданството й, взето от Порошенко през юли, докато Саакашвили е бил в САЩ.

Киев обясни това решение с "неточните данни в молбата за предоставяне на гражданство". Отношенията на Саакашвили с украинските власти се влошиха, след като през ноември той подаде оставка от губернаторския пост с мотива, че среща трудности в борбата с корупцията.

Харизматичен реформатор, дошъл на власт в Грузия след "революцията на розите" от 2008 г., Саакашвили управлява тази страна близо десетилетие. Критикуван заради авторитарния си стил и най-вече заради безславната война с Русия през 2008 г., той е издирван днес от грузинското правосъдие за "злоупотреба с власт", но твърди, че това обвинение е политически мотивирано.

Саакашвили заявява, че е решен да се върне в Украйна, да участва в избори и да продължи борбата за реформи.

Той изтъкна във Варшава, че Украйна "дава заден ход" в реформите, като "потиска действията, насочени срещу корупцията", напомня АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
0
 
! Отговори
Нерусофилистик преди 6 години
До АнонименРусофилистик
18
0
 
4
 
! Отговори
James преди 6 години
малииии този глиган ни го ли заклаха за колида?:)
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя го Изгониха с камъни от Родината му, но укрофашагите го прибрах. Баламодвабги че щял да нападне Русия. Ама за това се искат топки. А тоя няма дори и ***.
16
2
 
10
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Анонимен6 ти кога живя в Северозападна България, и колко време, за да ни "разконспирираш" ? А дали сме предатели-не знам . Във всяко село има на центъра паметник на войници с манлихера, и отдолу изброени имената на много мъже, има и паметници на още толкова, загинали 1923-та, и то-не само комунисти. Интересно, в други части на България не съм виждал това? Но в София съм виждал паметничето на американските летци, които са я бомбардирали. Та кои казваш, че са предателите?
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МНОГО МИ Е ЛЮБОПИТНО НА КАКЪВ ЕЗИК ОБЩУВАТ ДВАТА ЛАГЕРА ПОМЕЖДУ СИ, ТОЗИ НА НААКАШВИЛИ И ТОЗИ НА ПАРАСЕНКО? МАЙ НА ОМРАЗНИЯ РУСКИ, А?
14
1
 
10
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Мазепа, още ли ти се смее? Я напиши в гугъла "Саакашвили си яде вратовръзката" и виж как реагира, като разбра, че руснаците с едина такова бригада само са му наритали про американската армия? Клипът е на ББС , не е руски.Можеш да пишеш "Саакашвили испугался" , но видеоклипът е руски, а ти, доколкото знам, нещо им нямаш вяра, макар че е ясно кой какво прави и защо, и на тях.
13
0
 
5
 
! Отговори
1-ви април преди 6 години
Това платена реклама ли е?
12
0
 
2
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
Да им пратим и нашия ***, има данни за украинец, виж ти и президент е бил.Всички президенти Киевчани.
11
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другарето като чуят за Саата и почват да подрипат
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
" Тимошенко сравни днешната ситуация в Украйна с времената на проруския президент Виктор Янукович."===========================1. Виктор Янукович е точно толкова проруски, колкото аз съм шоп;2. Що ги ручахте жабетата, майданути жид0-бандеровци?
9
1
 
6
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До мазепаНяма да ти разказвам, ако ти се смее-потърси в нета, там има и клипчета даже.Или казваш, че лъжа? Че това никога не е било? Че резултатът не е тоя, за който разказвам?Явно си малък, бил си прав под масата тогава, и не помниш, как щеше да си изяде вратовръзката от яд тоя....
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смее ли да се върне? Жид0-бандерата е завардила границата и му се заканва, че само да припари и ще му припари..
7
6
 
3
 
! Отговори
мазепа преди 6 години
До Един от Северозапада.........разкажи ни още, че не мога да спра да се смея.
6
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ясно защо Северозападна България е бедна... хората там са комунисти без грамм мозьък. Мързеливи и предатели.
5
2
 
8
 
! Отговори
:):) преди 6 години
грузинци украинци, все лапнишарани наивни, те без голям брат не могат, преди Русия сега някъде на запад и те не знаят къде.Удобни са да са размирни за да са проблем до руските граници.
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата без име, защото Украйна означава Покрайнина, я чака глад и война. САЩ ще им вземат ценните ресурси, пазарите им ще изчезнат, Европа няма да приеме в ЕС държава във война.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този наакашвили да не в Украйна, защото се пази от народната любов?
2
3
 
26
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
За тези, които не помнят, този човек, подкукоросан от покровителите на Сащ, точно по време на Олимпиадана в Пекин , нападна мирен град, избиваше направо в мазетата укрилите се граждани.После, армията му, водена от американски инструктори, въоръжена с американско оръжие и автомобили, буквално избяга, захвърляйки всичко, щом от към Русия се зададе колона танкове, а тоя залягаше на земята, като чу звук от прелитащ самолет.За това и грузинците го мразят, защото е *** на САЩ.
1
3
 
20
 
! Отговори
:):) преди 6 години
що за хора са тез украинци да се занимават с тоз американо грузинец