Пхенян изнасял нелегално суровини за Китай, Индия...

Според ООН износът е за над 220 млн. долара
11 сеп 2017 12:15, Бойчо Попов
30
Пхенян изнасял нелегално суровини за Китай, Индия...
снимка: Ройтерс

Малко преди приемането на нови санкции срещу Северна Корея Организацията на обединените нации (ООН) разкри нелегален износ на Пхенян за около 224 млн. евро.

Получателите на суровини, като въглища и желязна руда, през последните шест месеца са страни като Китай, Индия, Малайзия и Шри Ланка, стана ясно от доклада на ООН, публикуван през уикенда. Съществуващите наказателни мерки са твърде слаби за постигането на ядрено разоръжаване на Корейския полуостров, твърдят специалистите на организацията, докато САЩ призоваха за приемането на нови санкция срещу Пхенян в понеделник.

Авторите на доклада на ООН твърдят, че съществуващите санкции почти не се налагат и спазват. Освен това Северна Корея е разработила тактика на заобикаляне, за да избегне наказателни мерки в контекста на оръжейното ембарго, както и ограничения върху корабоплаването и финансите. Износът на въглища, желязо и желязна руда е в нарушение на международно наложената забрана за Пхенян.

Според анализа на ООН между декември 2016 г. и май 2017 г. Северна Корея е изнесла желязна руда за близо 66 млн. евро на Китай, своя най-близък съюзник. Нарушенията в областта на оръжейното ембарго са в посока към Сирия и редица африкански страни, включително Ангола, Конго, Еритрея, Намибия и Танзания.

С оглед на финансовите ограничения експертите на ООН критикуват, че редица севернокорейски финансови институции продължават да имат представители в чужбина.

Междувременно САЩ разпространиха на 14-те си партньори от Съвета за сигурност на ООН променен текст на резолюция, предвиждаща налагането за осми път на строги санкции на Северна Корея заради поредния ѝ ядрен опит. Според дипломатите в него се предвижда прогресивно ембарго върху петрола, предназначен за Пхенян, а не пълно и незабавно ембарго, както се предвиждаше в първия проект на резолюция, предложен в сряда от САЩ. В изменения текст се планира и забрана за страните членки на ООН да внасят севернокорейски текстил, както искаше Вашингтон.

Още подобни анализи четете в Investor.bg


30
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
3
 
! Отговори
Мартин преди 1 година
Най голямата грешка на запада, че настъпи руснаците.. И сега те заедно с Китай и Ким си играят с тях.. Загазили са го.. а Тръмп ще го отнесе заради *** преди него. Щото може да е всякакъв но каквото и хубаво да реши да направи му отрязоха крилете..
29
0
 
2
 
! Отговори
Нелегално? преди 1 година
Дали е легално решава държавата износителка,а не пут..вците в ООН!На Сащ много им се иска да владеят цялото кълбо,ама все се намира някой Ким някъде,който да не е съгласен.
28
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби

Фермите са вече лични Това само първата година след реформата дава 10% по-големи добиви
-----

Какво тогава ми хвалите комунизма и бай Тошовото време?
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оонето мълчеше, когато ИД изнасяше петрол за Запада и рушеше Палмира. Само гледаха от Космоса, така казаха. "Ще наблюдаваме как се руши Палмира".
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пипер и троши я, не изнасяли ли соц директора ? Само руда ли . Ние хранихме Русия 50 години ...гладни държат китайците.
25
4
 
5
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен 22
Може би описваш това което е преди 25-50 години
Кимчо за твое сведение постави СКорея по стъпките на големия Брат Китай - Фермите са Лични вече - От там вече няма глад. Предприятията след изпълнение на държавната поръчка могат да правят каквото искат и да печелят както могат. 50%-70% от Армията реално е като нашите строителни войски Практически с малки изключения като тунели и други спец неща всичко се строи от армията - Ето как се изхранва.
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Загрижен ;

Глупости...Ураганите в тази част са в следствие на въздушните топли и студени течения от океана които се срещат с топлия климат от Африка и специално от Сахара.Така се зараждат и после поемат към Северна Америка.
23
22
 
5
 
! Отговори
ЗАГРИЖЕН преди 1 година
ИМА УДИВИТЕЛНО ПРОСТИ БЪЛГАРИ! И НЯКОИ ОТ ТЯХ СА ПИСАЛИ ТУК. ТЕ НЕ МОГАТ ДА РАЗЛИЧАТ ДОБРО ОТ ЗЛО, НО ДАВАТ АКЪЛ! и НЕ ИМ МИНАВА ПРЕЗ ПРОСТИТЕ КРАТУНИ, ЧЕ РАЗНИТЕ ТАЙФУНИ И СТРАХОВИТИ БУРИ КРАЙ бАХАМИТЕ, КУБА И ПР. МОЖЕ ДА СА СЛЕДСТВИЕ ОТ ЯДРЕНИТЕ ОПИТИ НА ОНЯ САМОЗАБРАВИЛ СЕ ВОЖД В СЕВЕРНА КОРЕЯ. И СПЕЦИАЛИСТИТЕ ПО ВСИЧКО - НЕ БЪРЗАЙТЕ С ОПЛЮВКИТЕ. ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ И БУРИ - ПОМИСЛЕТЕ!
22
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има много информация за живота в СК. Няма така смазвани хора. Пълни ограничения, военен хард комунизъм, няма частна инициатива и собственост, няма достъп до Външния свят. Тотално затворена военизирана система, всичко се решава от един, болника Ким, никакъв свободен избор. Частни домове и коли няма. Огромна армия която как изхранва Ким не е ясно. Спира тока редовно, много лагери в които се задържат без съд и присъда "враговете" на Ким. Там умират от глад и мъчения. Болниците са трагедия!
21
6
 
8
 
! Отговори
До 14 преди 1 година
Неграмотнико, пише се "жалЪк", а не жалАк. Нормално е такива илитерати като теб да се възхищават на СК. Простотията и неграмотността са безкрайно като Вселената.
20
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Представете си как се изнасят нелегално хиляди тонове суровини.Егати майтапа.Това да не е кашон цигари бе ***.
19
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много защитници на дебелака. Защо не отидат при него и поживеят в неговия Рай да ги питам, колко ще изкарат. Добре, че САЩ разбират колко е откачено да има война. Да, ще изпепелят дебелото откачалниче но и то може да нанесе вреда на Южна Корея и Китай. Когато една държава върви към колапс и се налага жестока диктатура, за да се избегне революцията се отклонява вниманието с война. Историята познава много такива случаи.
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СК и САЩ, като вица за мравката тръгнала да оножда слона.
17
10
 
18
 
! Отговори
дядо Стоен преди 1 година
Избиването на ститици хиляди мирни хора по света от оръжията и армията на краварите е легално и не е теторизъм.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
от въглища и джилезо - толкоз, за една вечер фойерверки стигат преди да изгасят осветлението в лагера.
нефт, газ, злато - нямат ли за цяла година всемирни тържества?
15
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Легално или нелегално зависи от гледната точка. Според Щатите всичко, което правят те е легално и всичко, което правят опонентите им е нелегално.
14
20
 
17
 
! Отговори
SS преди 1 година
До Анонимен 12

Гледай сега колко си жалак.
Дебелото Жълъурче което споменаваш е направило страната си централна тема за цял свят и никой не смята, че може да реши едностранно каквото и да било по повод С. Корея, а ти си мослиш , че нямат какво да ядът. Грешиш приятелю ракети и атомни бомби на гладно не се правят. А ти гольо балкански дето си изгубил технологията за коване на щайги си седнал да ревеш за гладните корейци. Ми не ги мисли те по добре се справят от теб.
13
11
 
12
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен 12
Леле КОЛКО си АНО УМЕН
1. запитай се как Кимчо взе властта на 27 и я задържа? С реформи еквивалентни на тези в Китай от преди 20 години
2. СКорея не гладуват вече - Фермите са вече лични Това само първата година след реформата дава 10% по-големи добиви Има вече нещо което се характеризира като средна класа
3. Всичко ценно е закопано ДЪЛБОКО ПОД ЗЕМЯТА На 150м и Ядрен взрив е безпомощен - ако все пак САЩ стрелят ще вдигнат радиационна пепел колкото Чернобил

Колко Бомби ще хвърлят?
12
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дебелото Жълъурче което държи народа си гладен и зомбиран, като си ляга вечер се моли горещо, да не пощръклее Чичо Дончо и го изпари заедно с маймюноподобните му военни. Той добре знае, Америка има какво са губи, той само богаташкив си живот. За корейците не му дреме, който не го обича праща в лагери за да умре от глад. И добре знае, ударят ли го, заминава и той. Колко ще издържи в бункерите? Да не говорим ако се освободят корейците, ще колят партийците му до 9то коляно. Тази мизерия ще свърши.
11
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На САЩ - а и на никой не им трябват китайските боклуци, нито руските суровини.
Виж, Япония и Южна Корея са цивилизовани и развити държави.