Троянски кон в ЕС? Проблемът с руското влияние у нас

Марк Галеоти с коментар по темата пред Bloomberg TV Bulgaria
11 сеп 2017 17:15,
455

Проблемът с руското влияние в България от една страна се крие в това, че държавните институции остават относително слаби, което означава, че Москва има възможност да създава връзки и да прониква в страната. На второ място, самите българи имат голям афинитет към Русия в исторически, културен, езиков план.

Това каза за "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев старши анализаторът в Европейския съвет за външна политика Марк Галеоти. Той е автор на доклада "Контролиран хаос: Как Русия управлява своята политическа война в Европа", според който България е най-податливата на руско влияние страна в ЕС.

"Де факто Русия иска да има в лицето на България своя троянски кон в Европейския съюз", посочи събеседникът в предаването.

"Дори само ако се разхождате по улиците в София, ще ви направят впечатление многото улици с имена на руски царски генерали, многото руски бизнес. Много руснаци избират и България за почивка", добави той.

Как в доклада си Галеоти е стигнал до извода за изключително голямата уязвимост на България на руско влияние?

"На първо място, чрез разговори с хора в Москва. Разговарях с хора от руските служби. Всички те се оплакват от разширяването на НАТО на изток. Но когато става въпрос за България, те виждат възможност. Възможност България да бъде троянски кон както в Северноатлантическия алианс, така и в ЕС", каза още Галеоти.

"Повечето българи са патриоти. Но трябва да разберем какво означава това понятие. За някои това значи да са против Русия и да гледат на Запад. За други това пък се изразява в изграждането на своеобразен среден път, мост между Европа и Русия. Именно те могат да бъдат податливи на руските усилия", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


455
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
358
6
 
4
 
! Отговори
Реставратор преди 6 години
Реставраторите не пишат ИСТОРИЯТА, те само реставрират артеФАКТИТЕ - а те са безмилостни.
357
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Реставратора говори само за арогантното поведение на руснаците, като удобно пропуска още по-арогантното поведение на германците не само преди 44-а. Вероятно то е наследено у руснаците от тях още от времето на Екатерина, особено е видно то при Павел. И го осмива не кой да е а самия генералисимус Суворов, който дава началото на победите на турците, което на свой ред помага и на нас да се "освободим". Поне физически :-))).
356
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кое е предателство?Че цитира Аксаков ли?
355
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Реставраторе, дано си заслужава за теб разбира се паричките които ти дават твоите господарите.Защото ще дойде ден да ви потърсим отговорност на такива като теб продали България.Реставратори, Василевци, Дуровци все продажна ***, винаги има възмездие за предателите.
354
9
 
5
 
! Отговори
Реставратор преди 6 години
От "признателност", на по-долу цитирания Аксаков е кръстена улица също в центъра на София. само за "русофили": без коментар
353
15
 
8
 
! Отговори
фък оф Рф преди 6 години
Има само два варианта за милата ни губерния:1. Или русофилията ( еничарството ru) да бъде изкоренено от Бг. най- вече с изчистено от руски лъжи образование2. Или губернията да изчезне като субект от картата на Европа, след да речем 30 г. с променения етнически състав на населениеИ двата случая русофилията е обречена, тъй като това явление реално е *** прикрепен към горкия приемник
352
11
 
7
 
! Отговори
Реставратор преди 6 години
През 1885 г. Аксаков пише в статия във вестник Русь думите, изразяващи концепцията на руския панславизъм: Всяко тържество на българите е смърт за Русия. Балканските държави не трябва да имат нищо свое. Те трябва да бъдат притежание на русите или, по-ясно казано, те трябва да бъдат погълнати от русите!само за "русофили": без коментар
351
6
 
6
 
! Отговори
Реставратор преди 6 години
За Протокола:Президентът и Премиера на България се намират също на руски адрес: бул. Княз Александър Дондуков - Корсаков 1 и 2 !за справка: Президентството и Министерският съвет на Република България
350
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
У Россиян, ничего общего с болгарами нет! Россия продате в каждом столетии раза по три. И сейчас вс мысленно Россию сдерживаете! От ЧЕГО Сдерживаете? Вы под носом у себя разберитесь для начала а потом Россию сдерживайте (во сне)_
349
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Момчета стига сте писали глупости пощада до президентството, където преди се правеха митингите, мавзолея на Димитров(как бе: когато, германците говореха на немски само с конете си ...). Та сега как се казва тоз площад, бившия "9 Септември" ???
348
14
 
6
 
! Отговори
Реставратор преди 6 години
Най-големият паметник в София е паметника на съветската армия, плод на раболепието на комунистическия режим към съветска Русия.
347
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този човек или е глупав или платен, или и двете. Не мога по друг начин да се обясня струпването на едно място на толкова много глупотевини.Напоследък все говорят за влиянието на Русия, но за влиянието на САЩ не говорят.Това ми прилича на стария икономически виц- най-лошото нещо на света е монопола, а най-хубавото е, ако този монопол е наш.
346
8
 
6
 
! Отговори
Реставратор преди 6 години
Най-големият площад в София носи също руско име, натрапено и на никому известен св - ал Невски !
345
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За това ви давам книги по информационна война, как се води и т.н. Както и книги що е то Пропаганда, Инфосфера и т.н. ама от Днес."бг" ги трият като за световно. Колкото сте по-прости, сте по-лесни за манипулация. Както от "европейците" така и от "руснаците" :-))).
344
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Реставратор-попрвкаА как се казва централния площад на София. И той ли е с руско име, а ;-)???
343
5
 
6
 
! Отговори
Реставратор-попрвка преди 6 години
В същинският Център на София се гуши една единствена уличка носеща име на наш български цар - цар Самуил, а само Раковски се осмелява, тръгвайки от 1`ва градска болница да пресече на бегом през цялата руска кохорта от графове, генерали, царе и князе, за да се изгуби безутешно някъде към гробищата.Поправка: И още една улица има цар Шишман, който тръгва от към *** на коня на така наречения цар освободител.за справка: картата на София 2017
342
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът с руското влияние у нас е че заради това влияние България изостава все повече и повече от цивилизования свят. Идва момента в който България окончателно и безвъзвратно ще заприлича на руския бандустан.
341
6
 
14
 
! Отговори
Алкаш преди 6 години
Две неща се виждали с просто око от Космоса - Великата китайска стена и опашките за алкохол в СССР.
340
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анти ЕСАмерика се асоциира със САЩ, което е огромна грешка. Например калифорнийците плащат данъци на франчайз :-))). Има много което не знаете за Америка. Но си мислите, че нещо ви е ясно и сте хванали за гушите с другите наивници в "противниковия" лагер. Медиаманипулаторите са ви хванали в капан, но вие дори не се усещате и пуцате като ловджии на сватба :-))).
339
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, сега вече русофилите и руснаците официално могат да благодарят на Марк Килоти, затова, че сближава България още повече с Русия. Защото помислете само - Марк Килоти вероятно е уважаван професионалист и говори само истината. И ако Марк Килоти твърди, че българо-руската дружба се заздравява, то вероятно е точно така!