Троянски кон в ЕС? Проблемът с руското влияние у нас

Марк Галеоти с коментар по темата пред Bloomberg TV Bulgaria
11 сеп 2017 17:15,
455

Проблемът с руското влияние в България от една страна се крие в това, че държавните институции остават относително слаби, което означава, че Москва има възможност да създава връзки и да прониква в страната. На второ място, самите българи имат голям афинитет към Русия в исторически, културен, езиков план.

Това каза за "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев старши анализаторът в Европейския съвет за външна политика Марк Галеоти. Той е автор на доклада "Контролиран хаос: Как Русия управлява своята политическа война в Европа", според който България е най-податливата на руско влияние страна в ЕС.

"Де факто Русия иска да има в лицето на България своя троянски кон в Европейския съюз", посочи събеседникът в предаването.

"Дори само ако се разхождате по улиците в София, ще ви направят впечатление многото улици с имена на руски царски генерали, многото руски бизнес. Много руснаци избират и България за почивка", добави той.

Как в доклада си Галеоти е стигнал до извода за изключително голямата уязвимост на България на руско влияние?

"На първо място, чрез разговори с хора в Москва. Разговарях с хора от руските служби. Всички те се оплакват от разширяването на НАТО на изток. Но когато става въпрос за България, те виждат възможност. Възможност България да бъде троянски кон както в Северноатлантическия алианс, така и в ЕС", каза още Галеоти.

"Повечето българи са патриоти. Но трябва да разберем какво означава това понятие. За някои това значи да са против Русия и да гледат на Запад. За други това пък се изразява в изграждането на своеобразен среден път, мост между Европа и Русия. Именно те могат да бъдат податливи на руските усилия", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


455
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
298
1
 
6
 
! Отговори
Ама преди 6 години
До Анонимен 295Аз дори не говоря само за българи или руснаци - погледни, от цял свят прииждат натам и към западна Европа !
297
3
 
7
 
! Отговори
Анти ЕС преди 6 години
Да, България за да влезе в икономически и военен съюз не само че трябва, а и е задължителен референдума. Защото когато не се пита народа на това нещо се казва диктатура. Каквото реши партията по-просто казано. То не случайно Костов и другите помияpи от реформаторите са най-големите комунисти от всички.
296
6
 
6
 
! Отговори
рускиня до фък оф преди 6 години
Зловещ край викаш? Мда, както прогнозите за население в РБ към 2050 е 4 млн, от които 60% трудно ще говорят български. Както гледам, каруци в европейската столица, глутници от кучета, *** "българи", министър на образование, дето ходи по Столипиново и връща дечица в училището. както гледам ученици от рано са раздерят на заможни и бедни, щом се наложи печатане на сиромашки учебници в черно-бяло. Зловущ е край на страна, която даде на света Кирил и Методи
295
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
80 % от българите са русофили. Останалите 20 % не са българи.
294
4
 
8
 
! Отговори
Реставратор преди 6 години
Паметника на Васил Левски до неотдавна беше обграден - сякаш набучен на щиковете на руски казаци - от булеварди и улици носещи руски имена натрапени от послушния комунистическия режим.за справка: бул. Сталинград / Волгоград/ - бул. Маршал Толбухин - ул. Московска и в гръб - генерал Заимов.
293
4
 
7
 
! Отговори
Руснаци ..културни.? преди 6 години
Егати вица .....ха,ха,хаааааааааааааааааааааа
292
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българинът като човек също е полуазиатец - полуевропеец. Такъв ни е манталитета, такива са ни нравите - полуазиатски. Печем чушки в момента, псуваме се, обичаме силни лидери тип Сталин, Мао Дзе Дун. Още Алеко беше казал - "Европейци сме, ама не съвсем." Не сма като немци, французите и англичаните. Ние сме си по-близо до руснаците и до Азия. Просто сме такива хора и колкото и да се опитвате да ни промените, няма да успеете.
291
4
 
8
 
! Отговори
фък оф Рф преди 6 години
Въпросa е НЕ зaщо нямaше референдум зa влизaнето нa губерниятa в НAТО и Европa, a зaщо руските aгенти НЕ СМЕЯТ ВЕЧЕ 15 г. дa предизвикaт референдум зa ИЗЛИЗAНЕ нa Бг. от двaтa блокa??! Отговорa е в ПAРОДИЯТA " референдум" зa Белене, който беше директно допитвaне зa русия и нейното влияние тук през енергетикaтa! Резултaтa беше плaчевен и комичен зa кремAлските aгенти- едвa 20% от глaсувaлите нa предния вот отидохa до урните! Товa е отговорa нa въпросa- руските aгенти нещaт референдум..
290
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руското влияние се свежда до 5-6 предплатени трола и още толкова гледащи ТВ Атака изкуфяли чотури. Останалите са пияндури и профани, посещаващи Копринка и Бузлуджа срещу две кебапчета и чаша бира.Днес се видяха пред парламента - под 50 броя ***.
289
1
 
5
 
! Отговори
Ф.М. Достоевски преди 6 години
До АнонименЕ какво не е ли вярно, че България е в ЕС и НАТО без референдум?---------------А трябва ли да е с референдум?Нали спечелихте избори, Станишев и после Нинова защо не ни извадиха от ЕС и НАТО?
288
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименИ Еврочиновниците не са подражаваме. Европа деградира драстично през последните 20 години под влиянието на САЩ.
287
7
 
9
 
! Отговори
Анти ЕС преди 6 години
Аз също съм бил и мога да ти кажа че хич не е лошо. Ходил съм и по времето на СССР в Киев и Харков. Хората още тогава имаха метро нещо непонятно за София, Всички куполи на черквите светеха позлатени , чисти улици и културни хора.
286
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НАРОДНИ МЪДРОСТИИма руско влияяние ...защото Гунчо от Тръмбеш, не знае други езици---------------Той Гунчо и руски не знае.Като чуя някой русофил как кълчи падежите, иде ми да се разплача.Руснаците на такива също гледат със съжаление.
285
0
 
2
 
! Отговори
Митко преди 6 години
*** - какво да го правиш?!
284
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНа този етап няма политическа сила, която да подкрепи референдум за излизане от ЕС и НАТО, но ще дойде и такова време или пък организацийте ще се саморазпуснат, а ние все още ще сме член на ЕС и НАТО. :)
283
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ганчооо, затова ще си последен в ЕС, защото още вярваш, че ония полудиви азиятци са пример за подражание.
282
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако сме демократична държава и спазваме демокрацията и свободата трябва да има референдум за излизане от НАТО и ЕС
281
5
 
7
 
! Отговори
Ф.М. Достоевски преди 6 години
До Анти ЕСКой си ти изобщо за да искаш да живееш там ?--------------Tи нормален ли си, бе!Как ще искам да живея в тоя концлагер?За твое сведение три пъти съм бил в СССР като дете и два пъти в *** като голям човек. Там не е за хора, а за отчаяни идьоти, които мразят всички и всичко на света.
280
5
 
9
 
! Отговори
Тъпак преди 6 години
Че какво лошо има да харесваме Русия. Тия не я харесват, защото не играе по свирката им. Аз пък нищо хубаво не видях от ЕС. Така че, никой не може да ми каже кого да харесвам и кого не
279
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо вкараха България в НАТО и ЕС без референдум ? Англия как направи референдум за излиане от ЕС ? Защо и у нас да няма референдум за излизане от ЕС и НАТО ? "Глас народен - глас Божи", даже и в Библията е казано това. Дайте да видим какво ще каже народът, да му чуем думата. Иначе това демокрация ли е ? Пращат български военни в Ирак, някой питал ли е българите дали искаме да участваме във войната в Ирак ?