Цели $1 трилион има в суверенния фонд на Норвегия

В него приходите от петрол и газ се съхраняват за бъдещите поколения
12 сеп 2017 20:05, Елка Василева
42
Цели $1 трилион има в суверенния фонд на Норвегия
Снимка: архив, Reuters

Стойността на норвежкия суверенен фонд, който е най-голям в света, достигна 1 трилион долара за първи път днес, след като процъфтяващият световен фондов пазар и поскъпващото евро увеличиха активите му, предаде Ройтерс.

Фондът бе създаден през 1998 година, за да се съхраняват в него приходите от петрол и газ за бъдещите поколения.

Стойността му сега е 2,5 пъти повече от брутния вътрешен продукт (БВП) на Норвегия, а първоначалните прогнози бяха, че стойността му ще бъде 1,3 пъти от БВП през 20-те години на века.

Към 13 часа и 34 минути българско време обновяваният в реално време уебсайт на фонда показа, че стойността му е 7,851 трилиона норвежки крони (1 трилион долара).

Фондът е управляван от специално подразделение на централната банка. Той инвестира всичките си пари в чуждестранни акции, облигации и недвижимо имущество в общо 77 страни.

Почти две трети от активите в края на второто тримесечие са били в акции на 9000 компании, което означава контрол на фонда върху 1,3 процента от всички световно листвани акции.

За сравнение населението на Норвегия от 5,3 милиона души се равнява на по-малко от 0,1 на сто от световното население.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
7
 
! Отговори
Европейка преди 6 години
Защо го пишат.Сега ще дойдат 1 млн. тъмни навлеци да им го изплюскат.Социална държава трябва да има само за тези,които са работили и внасяли данъци и осигуровки.Другоземците да работят,да спазват законите.Само като накарат мюсюлманките да работят ще раждат по две деца.
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С този фонд или ще издържат мюсюлмански бежанцини или Чичко Сам ще им го вземе срещу сигурност и просперитет!
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БПФ,не си никак наясно! Това е нефтения фонд на Норвегия!! Не е нито държавния резерв,нито златния такъв, нито активите на националната им банка, нито на застрахователни, или други дружества! Схващаш ли,или си *** като руски колхозник?
31
2
 
4
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Цитат: "Фондът бе създаден през 1998 година, за да се съхраняват в него приходите от петрол и газ за бъдещите поколения."У нас ни поколения...ни бъдеще....за какво ни е фонд!Ааааа...се забравям....бъдещето е на ромите..Дето Тодор Живков толкова мъдро внасяше....а съпартийците му ( че и той...златния резерв за Се Се СЕ РЕ ) изнесоха и фондове....и дявол...*** пък имахме социализъм...не кът тва недоносче в Норвегия
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и ние имаме 1,5 трилиона за за ,,фонд ,,ама златото добивано тук отпътува със сигурност . При 1,5 % концесионна ,,такса ,,от добитото злато и основата на ,,фонд ,,не можем да имаме . Няма да стигне само за чиновниците .
29
4
 
10
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Добре, че не са сглупили да си назначат наш Дянков за финансов министър, че щеше да ги опапа както занули резерва на нашата здравна каса докато им обяснява, че няма смисъл парите да стоят и да не носят печалба....
28
0
 
18
 
! Отговори
ОТ ГЕРБ МНОГО КРАДАТ преди 6 години
ДОРИ България да има пе4трол повече от Норвегия, такъв фонд у нас няма да има, защото ще откраднат парите .-
27
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОЗИ ЗОЗО СЪВСЕМ ОЧЕВИДНО Е С НАРУШЕНИ МОЗЪЧНИ КОМУНИКАЦИИ
26
1
 
9
 
! Отговори
Ушо Европеец преди 6 години
А Китай има само някакви си 3 трилиона долара фонд в Кувейт храната е безплатна щото фонда им се цепи по шевовете от кинти,Бутан не признават парични фондове ,а Индекс на щастието!
25
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЗозоСлаб 2 по логика и икономика. Даже 3-годишно ще събере 2+2.... излагация.
24
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно на никой тук не му увира главата, че е по-добре да си длъжник с 20 трилиона, отколкото да си инвестирал 1 трилион в акции и имоти, щото като литнат ракетите и едните няма да дължат нищо, а другите ще гледат с пръст в уста и ще се ядосват, че не са яли, пили и щракали с пръсти в чалгатеките.
23
10
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Хахаххааха, Дългът на САЩ бил 20 трильона, ОК. Ама БВП им е 18 трильона, къв е проблема? Това да не е рашка с БВП по-малък от на Италия! ХахаахахахааааааааАйде, че почва Шампионска лига.
22
1
 
14
 
! Отговори
Гол Ям Праз преди 6 години
Дай Боже и още да расте сумата във фонда, та бежанците да ни подминават.
21
3
 
13
 
! Отговори
Gogo преди 6 години
До 4Норвегия е като Швеция.....пълно с сомалийци и афганистанци. Е напиши crime Norway в чичо гугъл и гледай сеир.... До 10 год макс....арабите ще им източат парите
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До тука двата урагана им излязоха към 200 млрд долара. Следващите два няма да има какво да потрошат.
19
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Утре долара като падне и все едно нищо не са сабирали - вестници. Решили да събират най-ненадеждната и застрашена валута.
18
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ пък имат 20 трилиона$ външен дълг. Язък им за големия БВП. Скоро не са ограбвали някоя бедна държавица и се охарчиха по ураганите, което си е нормално.
17
1
 
18
 
! Отговори
Мале преди 6 години
Ще трупат, защото нямат нашия политически и бизнес елит. Тука ако беше отдавна да са усвоили парите. Миналата година работих с две жени от Норвегия и им обяснявам, че средната заплата в Бг е 400 евро - направо изциклиха очите и викат ама такива заплати не взимат ли само в Африка и после ме питаха е защо . Още се чудя.
16
0
 
7
 
! Отговори
Ганьо преди 6 години
А нашите политици няма да ги затрудни да откраднат за НУЛА ВРЕМЕ и 1 трилион, че и повече долара. Ако на норвежците са им в повече пари, винаги можем да предложим решение и да ги отървем :)))))
15
1
 
5
 
! Отговори
Българина преди 6 години
И в нашия щеше да има толкова ако пенсионните фондове бяха държавни като там, ако от добива на всеки природн ресурс се очисляваха 10 процента както е там и т.н. а тук това отива в 5 човека, иначе сидеров е лош като говори за коннцесиите. Брдния щежспре да бъде такъв когато разбере защо е такъв т.н. като спре другите да му вземат неговото...