ЕС не призна изборите за губернатор в Крим

Брюксел настоява за освобождаване на лидери на кримските татари
12 сеп 2017 10:25,
176
ЕС не призна изборите за губернатор в Крим
Снимка: архив, Reuters

Европейската дипломатическа служба заяви в понеделник, че ЕС не признава резултатите от изборите за губернатор, проведени в Крим в неделя.

"ЕС не признава незаконното анексиране на Крим и Севастопол от Руската федерация и следователно не признава изборите на Кримския полустров", се казва в изявление, разпространено късно снощи.

Според Брюксел тези територии са украински и затова новоизбраният губернатор на Севастопол, който е най-висшият администратор в Крим, както и местните управи на полуострова, няма да бъдат приемани като представители в официалното им качество от ЕС.

В неделя в Русия бяха проведени избори за губернатор в 16 области, като само един от тях - в Крим.

Европа отхвърля и присъдата на един от водачите на кримските татари, издадена в понеделник от Върховния съд в Симферопол.

Ахтем Чийгоз ще прекара следващите 8 г в затвора за "организирането на масови безредици" през февруари 2014 г.

ЕС настоява за освобождаването на зам.-председателя на Меджлиса - върховният представителен орган на кримските татари, и изразява очакване обвиненията срещу другия заместник - Илми Умеров, да бъдат "незабавно свалени".

Двама души загинаха, а 80 пострадаха при масовите сбивания между проруски и проукраински активисти на два митинга в Симферопол през февруари 2014 г.

През 2015 г. Чийгоз е арестуван. В процеса срещу него показания дават основно защитени свидетели, чиято самоличност е неизвестна. Съдът не прие основния аргумент на защитата, че Русия не може да съди украински гражданин за деяния, извършени на тогава територия на Украйна. Чийгоз е първият подсъдим в Русия, който беше разпитван на процеса от ареста и не присъства в съдебната зала дори при произнасянето на присъдата.

 През 2016 г. Върховният съд на Русия нареди разпускане на меджлиса на татарите, след като го обяви за екстремистка организация.

Очаква се в четвъртък ЕС да удължи санкциите срещу 153-ма руски граждани и 40 компании, които имат отношение към анексирането на Крим от Русия. Сред тях са руският вицепремиер Дмитрий Рогозин и новият руски посланик във Вашингтон Анатолий Антонов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още по темата: ЕСкрим
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари