Кое е най-турско - айрянът, ракията, чаят, кафето?

Ататюрк е бил любител на ракията, Ердоган препоръчва айряна
Обновена: 13 сеп 2017 12:00 | 13 сеп 2017 10:20, Елка Василева
77
Кое е най-турско - айрянът, ракията, чаят, кафето?
Снимка: архив, Reuters

За Ататюрк се знае, че е бил любител на ракията. За разлика от Ердоган, който обича айряна. Да не забравяме и кафето и чая, които също са на почит в Турция. Коя е всъщност националната напитка на турците?

В Турция всичко се политизира, даже пиенето - германският "Тагесцайтунг" търси отговор на въпроса коя е най-турската напитка. Според авторката на статията Елизабет Кимерле темата за алкохола поляризира страната поне толкова силно, колкото и въпросът за мюсюлманските забрадки, пише Дойче веле.

За основателя на републиката Мустафа Кемал Ататюрк се знае, че е бил страстен почитател на ракията. Освен това е препоръчвал на турците да консумират повече бира, понеже била много хранителна. Ататюрк умира едва 57-годишен - от цироза на черния дроб, припомня "Тагесцайтунг".

"Пийте айрян!"

Днешният турски президент има съвсем други възгледи по въпроса. През 2013 година, когато още беше министър-председател, Ердоган силно ограничи продажбата на алкохол.

Оттогава насам алкохол може да се продава само в определени часове от деня, а в близост до джамиите и училищата продажбата на алкохолни напитки е изцяло забранена. В чуждестранните филми, излъчвани по турската телевизия, цигарите и бутилките с алкохол се показват замъглени, а акцизът върху алкохолните напитки е толкова висок, че повечето турци и бездруго не могат да си позволят да си купят ракия.

„Нашата национална напитка е айрянът, а не бирата", обяви Ердоган по време на един симпозиум през 2013 година. Но тук не става дума толкова за националната напитка на турците, колкото за прастария сблъсък между религиозния и светския начин на живот, коментира "Тагесцайтунг".

Айрянът и ракията - и двете напитки са на почит в Турция. Но не са само те: чаят и кафето също имат претенции за титлата "най-турската напитка". Дълго време национална напитка е кафето, но след разпадането на Османската империя чаят постепенно го измества.

Причината: Йемен, който до този момент е бил основният доставчик на кафе, отпада от държавната територия. Впоследствие Ататюрк определя чая за новата национална напитка. През 1924 година е приет дори Закон за чая, съгласно който тази напитка трябва да е толкова евтина, че да е по джоба на всеки турчин.

Въпреки това обаче турците си остават любители и на кафето. Начинът, по който се приготвя истинско турско кафе, си е цяла наука. През 2013 година турската кафеена култура дори влезе в списъка на нематериалното световно културно наследство.

И все пак: ракията

Коя е тогава националната напитка на турците: кафето, чаят, айрянът или ракията? Според турската патентна служба официална национална напитка е ракията.

Интересна подробност е, че местната анасонова ракия, която още през 15 век се е консумирала от гръцкото и турското население в Мала Азия, е била патентована не по времето на Ататюрк, а чак през 2009 година, когато на власт е върлият враг на алкохола Ердоган.

А що се отнася до айряна, произходът на тази напитка не е окончателно изяснен. Предполага се, че „авторството" принадлежи на тюркски номадски племена, които са населявали региона между Манджурия и Каспийско море в периода между 552 и 744 година.
 


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
4
 
3
 
! Отговори
тюрк, тююююююрк... преди 1 година
Най-турско е ориенталската ислямска дивотия разнасяна по целия свят като зараза.
62
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нито една от тези напитки не
е турска. Най-турска е само
джурналистката. -- една тумба
цигaни да й се изреди и отпред
и отзад. Как може да не се
поддържат всички знаци от
бълг. азбука за писане на коментари?
61
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нито една от тези напитки не
е турска. Най-турска е само
джурналистката. -- една тумба
*** да ѝ се изреди и отпред
и отзад.
60
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мале чак се коминтира какво предпочитаме ние за консумация...а иначе от една страна уж никой не го е интересувал за Турция :-) :-) :-) :-) :-) :-)
59
7
 
3
 
! Отговори
ссс преди 1 година
До Турчина
А на турците им напиши нещо за Кюрдската република И става страшен сейр направо почвват да им капят космите от задните части .
58
5
 
4
 
! Отговори
Тъпак преди 1 година
Ракията си е наша, с анасон или без. Нали Корана забранява алкохола, какво се натискат тия?
57
4
 
4
 
! Отговори
ffff преди 1 година
Дюнера е най-турско :)
56
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-турската напитка е чая. В турция хубаво кафе няма и е абсолютен мит "турското кафе". Хората в кафенетата пият чай. Ракията е забранена от Корана и почти не се консумира в Турция. Киселото мляко в Турция е мазньоч и те изобщо не са негови почитатели. Всичко друго са рекламни трикове на турската пропаганда.
55
7
 
5
 
! Отговори
Циник преди 1 година
И трите не са турски...
Единствено може би иб рика...ма и за него не съм сигурен :-)
54
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така и не се сещам за известна марка турско кафе.
Явно не е турско.
53
2
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 1 година
До nerealist

а мътеницата дали па не е от кисело мляко, а? най-турско е да се правиш на умен и да го биеш голем и мек от масата. както виждам, теа пестин години добре са ни се отразили.
52
1
 
1
 
! Отговори
Баце преди 1 година
Шаранчо бацила не е български. За разлика от мигрантите не можеш го спреш с огради, съмнително е дали и те не са бацили.
51
5
 
13
 
! Отговори
nerealist преди 1 година
До Шаран-БГ

Техният едновремешен айрян не е правен с кисело мляко. То е една течност, която остава след извличане на маслото от прясното мляко, бият млякото, вземат мазнината и каквото остане е айрян. Ние му викаме мътеница. Много е вкусно. Това е чисто мляко.
50
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 1 година
До Турчина

хаха тове беше добре :D
49
7
 
7
 
! Отговори
Дионис преди 1 година
До Един българин
тюрките са след 7 век, българите са споменати през 3ти, а траките след Потопа са населявали огромни територии до Колхида, имат развита култура, религия, занаяти, традиции
48
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Ердоган сигурно му е много трудно да яде кисело мляко с мустака... Само отбелязвам
47
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Би трябвало да е кафето. За пръв път го виждат във Виена през 1683, след като Собиески разбива турците и спира нашествието им в Европа. Намират големи количества в напуснатия лагер. Оттогава е историята с виенското кафе и кроасани.
46
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1
..... М дааа и видиш ли Хан Аспарух виден "Тракийски войн" основава България...
Абе стига глупости, че станахме като Македонците!!!
45
15
 
36
 
! Отговори
Турчина преди 1 година
На българина му пусни една статия свързана с Турция и гледай сеир как се избиват комплекси
44
1
 
3
 
! Отговори
До Кольо преди 1 година
И каква е ,да чуем ?