Турция се отдалечава от НАТО със сделката за руските С-400

Руски печат: Турците получават ракетни системи за над $2 млрд.
13 сеп 2017 09:27, Елка Василева
304
Турция се отдалечава от НАТО със сделката за руските С-400
Снимка: архив, Reuters

Руската Федерална служба за военнотехническо сътрудничество заяви, че Москва е готова да достави на Анкара ракетни системи С-400 и продажбата им отговаря на руските геополитически интереси, пише "Газета".

Подписаният с Турция договор за продажба на руски зенитно-ракетни комплекси С-400 е събитие, което се случва на пазара веднъж на 10-20 години, изтъква бизнес експертът Константин Макиенко пред "Ведомости". Покупката на някои видове оръжейни системи като модерни изтребители и далекобойни системи за ПРО има геополитическо значение, а в случая с Турция бележи продължаващото й раздалечаване от НАТО, обяснява той.

По данни на "Комерсант" се предвижда турците да получат 4 дивизиона С-400 на стойност над 2 милиарда долара. Още не са решени окончателно въпросите с кредита за покупката и трансфера на ракетни технологии в Турция; предстоят нови преговори.

При успешна сделка Турция ще стане третата страна в света след Русия и Китай, въоръжена със С-400, и първата членка на НАТО, сключила толкова голям договор с Русия.

Още по темата

Военнодипломатически източници признават, че договорът се дължи на "политически договорености на най-високо равнище между президентите Путин и Ердоган", без чието решение "би било невъзможно да се сключи в рекорден срок - по-малко от година".

САЩ и НАТО изразиха вчера недоволство от решението на Анкара и подчертаха колко важно е да се запази оперативната съвместимост в алианса. "Никой натовски съюзник в момента не борави със С-400", заяви говорител на пакта.

Докато бе министър на отбраната, турският вицепремиер Фикри Ъшък заяви, че ведомството му "е наясно, че не ще може да интегрира С-400 в системата за ПВО на НАТО". Но подчерта, че алиансът не е поставял подобно изискване, припомня изданието.

Турция разчита да произвежда С-400 на своя територия, и то при висока локализация на производството. Против това се обявяват руските тайни служби, според които е нецелесъобразно страна от НАТО да получи достъп до тези технологии, допълва "Комерсант".

По-рано Анкара заявяваше, че би желала да купи американска ПРО, но не е успяла да договори трансфера на технологии за производството им в Турция, пише "Взгляд". Според онлайн всекидневника обаче "Москва ще предаде на Анкара технологията за С-400".

Америка не се радва на турското решение за покупка на руски системи С-400, посочва в заглавие "Независимая газета".

Говорителят на Пентагона Джони Майкъл изтъкна, че Анкара е сред ключовите съюзници на Северноатлантическия алианс, пише "Комсомолская правда". САЩ имат нагласа за тясно партньорство с Турция в отбраната и смятат да ускорят доставките на системи за ПРО, съвместими с натовските стандарти, в тази страна, добави Майкъл.

След като Русия подписа договора с Турция, се образува "истинска опашка" за С-400, пише "Аргументи недели". Седмичникът цитира Владимир Кожин, помощник на руския президент Владимир Путин по въпросите на военнотехническото сътрудничество. Според него на опашката са застанали ред страни от Югоизточна Азия, Близкия изток и някои държави от Организацията на Договора за колективна сигурност.

С-400 "Триумф" е далекобойна зенитно-ракетна система, която може да изстрелва няколко вида ракети с различен обсег. Комплексът е предназначен за поразяване на всички модерни средства за нападение от въздуха и от космоса. Разработен е през първото десетилетие от 21-и век от руската компания "Алмаз" и е приет на въоръжение в Русия през 2007 г., припомня "Аргументи недели".
 

/БТА/
 


304
Още по темата: НАТОРусияТурцияС-400
Още от
Напиши коментар Коментари
231
1
 
5
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААА преди 2 месеца
СИСТЕМАТА СЕ ПРАВИ НА ЕЛЕМЕНТИ :))) ПРАВ Е БОБИ - ЧЕ НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ВЗЕМЕ ЦЯЛАТА ДОКУМЕНТАЦИЯ - ДАЖЕ И ДА Я ВЗЕМЕШ - МАЛКО СА ДЪРЖАВИТЕ СПОСОБНИ ДА Я ПРОИЗВЕДАТ - НЯКОЛКО НА БРОЙ В СВЕТА :))))
РАКЕТИТЕ СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ ОТ ЕДНА ФИРМА - НО НЯКОЛКО ДЪРЖАВИ МОГАТ ДА ПРОИЗВЕДАТА СПЕЦИФИЧНО ГОРИВО ЗА ТЯХ, РАДАРИТЕ СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ ОТ ДРУГА ФИРМА - КАТО ТЕХНОЛОГИЯТА НА ПРОИЗВОДСТВО НА ПОДОБНИ РАДАРИ Е ПО СЛОЖНА ОТ ПРОИЗВОДСТВО НА ЯДРЕН ГЛАВА :))) - СОФТУЕРА Е ОТ 3-ТА ФИРМА , КОМУНИКАЦИИТЕ ОТ 4-ТА И Т.Н
230
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 2 месеца
До Шоп 254
За Б-2 около 100-150км за по-грубите Ф-22 и Ф-35 250-400 км

Към последните версии на С-300(С-400 са стандарт) придават метрови радари. Да каже че в куб с размери 750х750 метра определено има нещо - Тоест СТЕЛТ самолет е достатъчно. Следва превантивен старт на далекобойна ракета.

Както казах ползва се насочване през ракетата както за С-300 и за Патриот като се доближи до тези 750х750м ГСН получава все по-точна информация с всеки километър по-близо и най-накрая БУМ в целта
229
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 2 месеца
До само факти 250
Дори сега никой не може да вземе цялата документация. Просто създават се пречки още на организационно ниво. Пример ако ти работиш по ОСНОВАТА НА ОСНОВИТЕ - Сигналния процесор в радара - нямаш ама никакви възможности да знаеш нещо за ракетите нито за другата инфраструктура като комуникация между машините и прочие.
Нито имаш достъп до другите радари - 4-5 вида радари има С-300/400/500

ако е взел някаква документация то тя е тази част върху която работи
228
2
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 2 месеца
С-400 е ракетна система без аналог. Лови стелтове, високо летящи бомбардировачи и шпиони, други ракети и т.н.
---------

Лови микура....
Всичко това са приказки от 1001 нощ.

Когато някой ви каже "лови стелтове", без да уточни от какво растояние, смятайте, че сте обект на мозъчна промивка.
227
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 2 месеца
До Анонимен 251
Колега говориш за С-300П 1975 година който дори не изглежда на външен вид като по-късните комплекси О да и за твое сведение ракетите му са РАДИОУПРАВЛЯЕМИ

По-късните модели както и Патриот ползват системата насочване през ракетата - това е първата Всеракурсна система - тоест както по балони така и по балистични ракети без препрограмиране може да работи

За С-400 и Антистелт способности има наземен Метров радар
Малките ракети(45км) са ИЧ ГСН
средните и големите са с АГСН(150км)
226
0
 
6
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААА преди 2 месеца
ИДЕЯТА НА ТУРЦИЯ Е СИСТЕМАТА ДА НЕ Е ИНТЕГРИРАНА КЪМ СИСТЕМИТЕ НА НАТО :)))
КОГАТО НЕЩО Е ИНТЕГРИРАНО В СИСТЕМАТА НА НАТО - Е ВЪРЗАНО КЪМ САЩ , КЪМ ГЕРМАНИЯ - КАТО ИНТЕРНЕТ :)))) ТУРЦИТЕ ИСКАТ НЕЗАВИСИМА СИСТЕМА - САМО ЗА ТЯХ СИ - ДА НЕ Е ВЪРЗАНА КЪМ НАТО :))))
НЕЗНАМ ДАЛИ МЕ РАЗБИРАТЕ :)))))
АКО СЕ НАЛАГА ДА СВАЛЯТ И АМЕРИКАНСКИ И ЕВРОПЕЙСКИ САМОЛЕТИ И РАКЕТИ - ТОВА ИСКАТ :))))))
225
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С-400 е ракетна система без аналог. Лови стелтове, високо летящи бомбардировачи и шпиони, други ракети и т.н. Затова е такъв проблем - САЩ и НАТО много, ама много ги е страх от тази система. До степен, че където има С-400, западни самолети не летят. В момента, в който руснаците закараха в Сирия С-400, полетите на американците рязко пресъхнаха.
224
0
 
1
 
! Отговори
slovenia преди 2 месеца
Да не са луди да бягат от Нато.Колко нежни като жената на министъра на Люксембург,с европейски ценности и разбирания натовски войничета има.
223
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 2 месеца
До Анонимен 245
Гърция Де факто има С-300 макар че де Юре комплекса е на Кипър.

Малко Инфо
Като кажете С-300 това означава един от 11 комплекса(включително морски)
Разликата между поколенията на С-300, С-400 и С-500 не е толкова много хардуера включително повечето от ракетите им са взаимо заменими колкото МАТЕМАТИЧЕСКИЯ АПАРАТ - с други думи Алгоритмите заложени в компютрите - от там по-новите комплекси по-вярно оценяват обстановката и по-точно насочват ракетите
222
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 2 месеца
До Шоп
Точно за това Сирийската Армия и Руските ВКС ги гонят в пустинята и където ги намерят там ги направо копат в земята.
221
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо Гърция може да има S-300, а ние не може да имаме S-400?
------

Първо, Гърция няма С-300.
Второ, НИЕ имаме С-300.

Трето, за какво ти е С-400?
220
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе, кръгъл ид и от, знаеш ли колко милиона руснаци загинаха през втората световна война
------

Боли лим акура, как мислиш?
219
1
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 2 месеца
Ако ИГИЛ способства за унищожението на Фашиска Проссия, евала им праим.
Мои ора са!
218
3
 
8
 
! Отговори
до 240 преди 2 месеца
Мой човек, напълно си се объркал.
ИГИЛ ги създадоха САЩ и до ден днешен ги финансират, управляват и прикриват. (преди две седмици командоси на САЩ спасяваха с въртолети главатарите на ИД от Дейрззор).
Обучението на главорезите от ИД се осъществява от Турция и Англия, а оръжието им се купува от Катар и СА.
Преди два месеца хакери открадната личната документация и поща на Килъри Клинтън. Там има един план за световно господство на клана Клинтън. Всичко е описано вътре - Либия, Сирия и т.н. ...
217
0
 
5
 
! Отговори
упс... преди 2 месеца
Ами..., на първо място е личната сигурност и безопастност, и едва след това ангажиментите към съюзи или съюзници!

Де да можеха и нашите политици, и власти да го разберат...

Народната мъдрост гласи - "Орташката работа и кучетата не я ядат"
216
11
 
3
 
! Отговори
ХРИСТИЯНИН преди 2 месеца
турция и Русия играят задкулисно срещу България. НАТО незабавно трябва да махне турция. турция + Русия + Ислямска Държава си правят някакъв техен Евразийски талибански съюз.
215
6
 
5
 
! Отговори
До 224 преди 2 месеца
Абе, кръгъл ид и от, знаеш ли колко милиона руснаци загинаха през втората световна война, защитавайки родината си и целия свят?
Ако не знаеш, прочети се енформирай.
Ако знаеш, не се прави на луд уж, че не можеш да разбереш защо всяка година има парад и защо до ден днешен им отдават почести.
214
1
 
3
 
! Отговори
РУСНЯЦИ, преди 2 месеца
ВНИМАВАЙТЕ С ОБИДИТЕ КЪМ БЪЛГАРИТЕ! ЕФЕКТЪТ ОТ ПОСТОВЕТЕ ВИ СТАВА ОБРАТЕН И ЩЕ РЕФЛЕКТИРА ВЪРХУ КОПЕЙКИТЕ! СУТРИНТА АНДРЕЙ РАЙЧЕВ КАЗА, ЧЕ РУСИЯ Е СПРЯЛА НЕГАТИВНАТА КАМПАНИЯ С/У БГ, ТАКА ЧЕ СЕ СТЯГАЙТЕ ЗА УВО!
213
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
КЪВ БЪЛГАРИН СИ ТИ БЕ? ДДАЖЕ КИРИЛИЦА НЕ ПОЛЗВАШ, МЕКЕРЕ РУСКО! аМАН ОТ ТОЯ ВАШ РУСКИ ВУЛГАРЕН ЕЗИК - ЗАДНИ ЧАСТИ, КРАВАРИ... ВИЕ НОРМАЛЕН РАЗГОВОР МОЖЕТЕ ЛИ ДА ВОДИТЕ, ИЛИ САМО МУЧИТЕ?
212
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
турция и русия мразят българия!