Турция се отдалечава от НАТО със сделката за руските С-400

Руски печат: Турците получават ракетни системи за над $2 млрд.
13 сеп 2017 09:27, Елка Василева
304
Турция се отдалечава от НАТО със сделката за руските С-400
Снимка: архив, Reuters

Руската Федерална служба за военнотехническо сътрудничество заяви, че Москва е готова да достави на Анкара ракетни системи С-400 и продажбата им отговаря на руските геополитически интереси, пише "Газета".

Подписаният с Турция договор за продажба на руски зенитно-ракетни комплекси С-400 е събитие, което се случва на пазара веднъж на 10-20 години, изтъква бизнес експертът Константин Макиенко пред "Ведомости". Покупката на някои видове оръжейни системи като модерни изтребители и далекобойни системи за ПРО има геополитическо значение, а в случая с Турция бележи продължаващото й раздалечаване от НАТО, обяснява той.

По данни на "Комерсант" се предвижда турците да получат 4 дивизиона С-400 на стойност над 2 милиарда долара. Още не са решени окончателно въпросите с кредита за покупката и трансфера на ракетни технологии в Турция; предстоят нови преговори.

При успешна сделка Турция ще стане третата страна в света след Русия и Китай, въоръжена със С-400, и първата членка на НАТО, сключила толкова голям договор с Русия.

Още по темата

Военнодипломатически източници признават, че договорът се дължи на "политически договорености на най-високо равнище между президентите Путин и Ердоган", без чието решение "би било невъзможно да се сключи в рекорден срок - по-малко от година".

САЩ и НАТО изразиха вчера недоволство от решението на Анкара и подчертаха колко важно е да се запази оперативната съвместимост в алианса. "Никой натовски съюзник в момента не борави със С-400", заяви говорител на пакта.

Докато бе министър на отбраната, турският вицепремиер Фикри Ъшък заяви, че ведомството му "е наясно, че не ще може да интегрира С-400 в системата за ПВО на НАТО". Но подчерта, че алиансът не е поставял подобно изискване, припомня изданието.

Турция разчита да произвежда С-400 на своя територия, и то при висока локализация на производството. Против това се обявяват руските тайни служби, според които е нецелесъобразно страна от НАТО да получи достъп до тези технологии, допълва "Комерсант".

По-рано Анкара заявяваше, че би желала да купи американска ПРО, но не е успяла да договори трансфера на технологии за производството им в Турция, пише "Взгляд". Според онлайн всекидневника обаче "Москва ще предаде на Анкара технологията за С-400".

Америка не се радва на турското решение за покупка на руски системи С-400, посочва в заглавие "Независимая газета".

Говорителят на Пентагона Джони Майкъл изтъкна, че Анкара е сред ключовите съюзници на Северноатлантическия алианс, пише "Комсомолская правда". САЩ имат нагласа за тясно партньорство с Турция в отбраната и смятат да ускорят доставките на системи за ПРО, съвместими с натовските стандарти, в тази страна, добави Майкъл.

След като Русия подписа договора с Турция, се образува "истинска опашка" за С-400, пише "Аргументи недели". Седмичникът цитира Владимир Кожин, помощник на руския президент Владимир Путин по въпросите на военнотехническото сътрудничество. Според него на опашката са застанали ред страни от Югоизточна Азия, Близкия изток и някои държави от Организацията на Договора за колективна сигурност.

С-400 "Триумф" е далекобойна зенитно-ракетна система, която може да изстрелва няколко вида ракети с различен обсег. Комплексът е предназначен за поразяване на всички модерни средства за нападение от въздуха и от космоса. Разработен е през първото десетилетие от 21-и век от руската компания "Алмаз" и е приет на въоръжение в Русия през 2007 г., припомня "Аргументи недели".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още по темата: НАТОРусияТурцияС-400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 251Колега говориш за С-300П 1975 година който дори не изглежда на външен вид като по-късните комплекси О да и за твое сведение ракетите му са РАДИОУПРАВЛЯЕМИПо-късните модели както и Патриот ползват системата насочване през ракетата - това е първата Всеракурсна система - тоест както по балони така и по балистични ракети без препрограмиране може да работиЗа С-400 и Антистелт способности има наземен Метров радарМалките ракети(45км) са ИЧ ГСНсредните и големите са с АГСН(150км)
210
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С-400 е ракетна система без аналог. Лови стелтове, високо летящи бомбардировачи и шпиони, други ракети и т.н. Затова е такъв проблем - САЩ и НАТО много, ама много ги е страх от тази система. До степен, че където има С-400, западни самолети не летят. В момента, в който руснаците закараха в Сирия С-400, полетите на американците рязко пресъхнаха.
209
0
 
1
 
! Отговори
slovenia преди 6 години
Да не са луди да бягат от Нато.Колко нежни като жената на министъра на Люксембург,с европейски ценности и разбирания натовски войничета има.
208
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 245Гърция Де факто има С-300 макар че де Юре комплекса е на Кипър.Малко Инфо Като кажете С-300 това означава един от 11 комплекса(включително морски)Разликата между поколенията на С-300, С-400 и С-500 не е толкова много хардуера включително повечето от ракетите им са взаимо заменими колкото МАТЕМАТИЧЕСКИЯ АПАРАТ - с други думи Алгоритмите заложени в компютрите - от там по-новите комплекси по-вярно оценяват обстановката и по-точно насочват ракетите
207
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До ШопТочно за това Сирийската Армия и Руските ВКС ги гонят в пустинята и където ги намерят там ги направо копат в земята.
206
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо Гърция може да има S-300, а ние не може да имаме S-400? ------Първо, Гърция няма С-300.Второ, НИЕ имаме С-300.Трето, за какво ти е С-400?
205
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, кръгъл ид и от, знаеш ли колко милиона руснаци загинаха през втората световна война------Боли лим акура, как мислиш?
204
1
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Ако ИГИЛ способства за унищожението на Фашиска ***, евала им праим. Мои ора са!
203
3
 
8
 
! Отговори
до 240 преди 6 години
Мой човек, напълно си се объркал.ИГИЛ ги създадоха САЩ и до ден днешен ги финансират, управляват и прикриват. (преди две седмици командоси на САЩ спасяваха с въртолети главатарите на ИД от Дейрззор).Обучението на главорезите от ИД се осъществява от Турция и Англия, а оръжието им се купува от Катар и СА.Преди два месеца хакери открадната личната документация и поща на Килъри Клинтън. Там има един план за световно господство на клана Клинтън. Всичко е описано вътре - Либия, Сирия и т.н. ...
202
0
 
5
 
! Отговори
упс... преди 6 години
Ами..., на първо място е личната сигурност и безопастност, и едва след това ангажиментите към съюзи или съюзници!Де да можеха и нашите политици, и власти да го разберат...Народната мъдрост гласи - "Орташката работа и кучетата не я ядат"
201
11
 
3
 
! Отговори
ХРИСТИЯНИН преди 6 години
турция и Русия играят задкулисно срещу България. НАТО незабавно трябва да махне турция. турция + Русия + Ислямска Държава си правят някакъв техен Евразийски талибански съюз.
200
6
 
5
 
! Отговори
До 224 преди 6 години
Абе, кръгъл ид и от, знаеш ли колко милиона руснаци загинаха през втората световна война, защитавайки родината си и целия свят?Ако не знаеш, прочети се енформирай.Ако знаеш, не се прави на луд уж, че не можеш да разбереш защо всяка година има парад и защо до ден днешен им отдават почести.
199
1
 
3
 
! Отговори
РУСНЯЦИ, преди 6 години
ВНИМАВАЙТЕ С ОБИДИТЕ КЪМ БЪЛГАРИТЕ! ЕФЕКТЪТ ОТ ПОСТОВЕТЕ ВИ СТАВА ОБРАТЕН И ЩЕ РЕФЛЕКТИРА ВЪРХУ КОПЕЙКИТЕ! СУТРИНТА АНДРЕЙ РАЙЧЕВ КАЗА, ЧЕ РУСИЯ Е СПРЯЛА НЕГАТИВНАТА КАМПАНИЯ С/У БГ, ТАКА ЧЕ СЕ СТЯГАЙТЕ ЗА УВО!
198
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КЪВ БЪЛГАРИН СИ ТИ БЕ? ДДАЖЕ КИРИЛИЦА НЕ ПОЛЗВАШ, *** РУСКО! аМАН ОТ ТОЯ ВАШ РУСКИ ВУЛГАРЕН ЕЗИК - ЗАДНИ ЧАСТИ, КРАВАРИ... ВИЕ НОРМАЛЕН РАЗГОВОР МОЖЕТЕ ЛИ ДА ВОДИТЕ, ИЛИ САМО МУЧИТЕ?
197
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
турция и русия мразят българия!
196
8
 
13
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Напред с братска Русия!
195
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аман от *** кумонисти и руски тролоре за 20лв ше дадът да им цепнат гъзъ.
194
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ганката много го е яд когато някои друг прави неща които и на него му се иска да прави, но няма капацитета да го стори. Например да отстоява националният си интерес. Ако пък този друг е Турция направо се пръска по шевовете.
193
2
 
3
 
! Отговори
мазепа преди 6 години
До AdolfoОсвен това спечели Крим и Донбас като загуби Украйна, спечелиха ВСВ като загубиха впоследствие Източна Европа............... *** играчите са в Кремъл
192
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Купуват качествена и евтина техника, с производство в страната. А нас ни карат да купуваме бракувана техника и да внасяме всички части. Членът на НАТО Турция купува и руски вертолети.