Турция се отдалечава от НАТО със сделката за руските С-400

Руски печат: Турците получават ракетни системи за над $2 млрд.
13 сеп 2017 09:27, Елка Василева
304
Турция се отдалечава от НАТО със сделката за руските С-400
Снимка: архив, Reuters

Руската Федерална служба за военнотехническо сътрудничество заяви, че Москва е готова да достави на Анкара ракетни системи С-400 и продажбата им отговаря на руските геополитически интереси, пише "Газета".

Подписаният с Турция договор за продажба на руски зенитно-ракетни комплекси С-400 е събитие, което се случва на пазара веднъж на 10-20 години, изтъква бизнес експертът Константин Макиенко пред "Ведомости". Покупката на някои видове оръжейни системи като модерни изтребители и далекобойни системи за ПРО има геополитическо значение, а в случая с Турция бележи продължаващото й раздалечаване от НАТО, обяснява той.

По данни на "Комерсант" се предвижда турците да получат 4 дивизиона С-400 на стойност над 2 милиарда долара. Още не са решени окончателно въпросите с кредита за покупката и трансфера на ракетни технологии в Турция; предстоят нови преговори.

При успешна сделка Турция ще стане третата страна в света след Русия и Китай, въоръжена със С-400, и първата членка на НАТО, сключила толкова голям договор с Русия.

Още по темата

Военнодипломатически източници признават, че договорът се дължи на "политически договорености на най-високо равнище между президентите Путин и Ердоган", без чието решение "би било невъзможно да се сключи в рекорден срок - по-малко от година".

САЩ и НАТО изразиха вчера недоволство от решението на Анкара и подчертаха колко важно е да се запази оперативната съвместимост в алианса. "Никой натовски съюзник в момента не борави със С-400", заяви говорител на пакта.

Докато бе министър на отбраната, турският вицепремиер Фикри Ъшък заяви, че ведомството му "е наясно, че не ще може да интегрира С-400 в системата за ПВО на НАТО". Но подчерта, че алиансът не е поставял подобно изискване, припомня изданието.

Турция разчита да произвежда С-400 на своя територия, и то при висока локализация на производството. Против това се обявяват руските тайни служби, според които е нецелесъобразно страна от НАТО да получи достъп до тези технологии, допълва "Комерсант".

По-рано Анкара заявяваше, че би желала да купи американска ПРО, но не е успяла да договори трансфера на технологии за производството им в Турция, пише "Взгляд". Според онлайн всекидневника обаче "Москва ще предаде на Анкара технологията за С-400".

Америка не се радва на турското решение за покупка на руски системи С-400, посочва в заглавие "Независимая газета".

Говорителят на Пентагона Джони Майкъл изтъкна, че Анкара е сред ключовите съюзници на Северноатлантическия алианс, пише "Комсомолская правда". САЩ имат нагласа за тясно партньорство с Турция в отбраната и смятат да ускорят доставките на системи за ПРО, съвместими с натовските стандарти, в тази страна, добави Майкъл.

След като Русия подписа договора с Турция, се образува "истинска опашка" за С-400, пише "Аргументи недели". Седмичникът цитира Владимир Кожин, помощник на руския президент Владимир Путин по въпросите на военнотехническото сътрудничество. Според него на опашката са застанали ред страни от Югоизточна Азия, Близкия изток и някои държави от Организацията на Договора за колективна сигурност.

С-400 "Триумф" е далекобойна зенитно-ракетна система, която може да изстрелва няколко вида ракети с различен обсег. Комплексът е предназначен за поразяване на всички модерни средства за нападение от въздуха и от космоса. Разработен е през първото десетилетие от 21-и век от руската компания "Алмаз" и е приет на въоръжение в Русия през 2007 г., припомня "Аргументи недели".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още по темата: наторусияТурцияС-400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
3
 
10
 
! Отговори
Чичо ви преди 6 години
Защо Русия да не даде технологията на С400 след като има вече С500 за тях С 400 са вече остарели.
190
4
 
18
 
! Отговори
Пример за ЕС държава преди 6 години
Защо Гърция може да има S-300, а ние не може да имаме S-400? Браво на ЕРДОГАН!
189
5
 
13
 
! Отговори
Далновиден преди 6 години
Турция НЕ СЕ отдалечава от НАТО и няма да излезе от пакта!Просто си слага тенекийка под г*за(подсигурява се),щото не се знае докъде ще стигнат САЩ в яростта си-може в един момент да бомбардират и съюзници!
188
4
 
20
 
! Отговори
Adolfo преди 6 години
хаха Путин е баси играча! Спечели Турция като предупреди Ердоган за преврата а ретардите отвъд океана спечелиха Бълхаристан и Монтинегро:)
187
3
 
1
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До ПитамНе правят Паради? В САЩ за победата на местния Баскетболен отбор в местната лига правят ПарадДа по някаква причина в САЩ не се правят военни паради но в чуждите страни САЩ военните си Маршируват като стой та гледай. Последния такъв Парад беше в Киев.Великобритания Прави нещо като паради за всяка годишнина на Кралицата(или ако е коронован Краля)
186
7
 
3
 
! Отговори
Питам преди 6 години
До Боби 219 Ама и до година ли руснаците ще правят парад.? Как не им омръзна бе?И Англия и САЩ са победители във ВСВ, ама не правят паради , а си работят за по добър живот , а не за по добра смърт. Що така бе Боби?
185
3
 
7
 
! Отговори
Съвет преди 6 години
До славянин 210 *** ти що се косиш за външния дълг на САЩ ? Кво те е еня.Да не би ти да си им дал парите , та се притесняваш че няма да ти ги върнат?Грижовен човек , ей!Хи , хи,и...
184
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 220по споразумение с Израел С-300 и С-400 защитават само 60 км зона айко Лактакия/ТаурусТомахавките влитат на територията на Сирия още 100км по-на юг над Ливанската граница, следват южната граница между Йордания и Сирия и чак тогава завиват към летището като го атакуват от към изток. По пътя от 59 остават 23 или поне толкова дупки са изброили Сирийците
183
2
 
13
 
! Отговори
Adam преди 6 години
терористичната организация нато под диктатурата на ФАЩ скоро ще се разпадне:)
182
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това ли са от ония, дето над тях хвъркат томахавки :))))))))))
181
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До бай х 217С-500 не са готови виж по-малкия, по-евтин може да се каже междинен клас С-350 може да го представят на парада.
180
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сащ организираха преврата и все още пазят Гюлен за нов опит. Сащ снабдява кюрдите с оръжие, кюрдите искат част от Турция. Логично е Турция да потърси подкрепа от по-предвидимия партньор Русия за намаляване на застрашаващите държавноста действия на Сащ.
179
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НА ТОЗИ ДУРО СА МУ ОБЪРКАНИ МОЗЪЧНИТЕ КОМУНИКАЦИИ.НЕМСКИТЕ ПОДВОДНИЦИ РЯДКО СА ПРОПУСКАЛИ АМЕРИКАНСКИ КОРАБИ ПО ПЪТЯ КЪМ МУРМАНСК И АРХАНГЕЛСК. ЦЕЛИ КОНВОИ СА СЕ КРОТНАЛИ НА ДЪНОТО НА ОКЕАНА И ДО ДНЕС СА СИ ТАМ.
178
9
 
2
 
! Отговори
Рускофил преди 6 години
Вижте сега на турчин вяра не може да се има и се надявам тавариш Путин да е разбрал това. Засега сме плътно зад турците щом и Русия е зад тях. Каквото каже матушката това ще е. Ние го приемаме безусловно, като джихадист правата вяра.
177
13
 
6
 
! Отговори
Гевреков преди 6 години
После ще пуцат с руските ракети по руски самалети.
176
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 212Да Анонимни Бомбардировките над Германия са много важни, Но ако погледнеш статистиката по години колко оръжие - независимо че за разлика от Американското и СССР оръжие е много по-комплексно, не толкова ремонтопригодно и в края на войната страдащо от липсата на елементарни комплектуващи Германия успява всяка година да произведе повече оръжие от предходната и това важи и за 1945 когато реално германия разполага само с територията на Германия, Полша и Чехословакия
175
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боби спри да се излагаш. Гледай от отново ВСВ в цвят . Има я ден по ден. Русия , не е в състояние да отговори на Райха. Флота на Германия е разположен в Атлантическия океан, не в Черно море. САЩ засипват Германия със бомби с цел тотално унищожение на инфраструктура и заводи. Както са ксзва ли Германците - "по добре руснак в леглото , от колкото американец в небето."
174
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До дуро 202попрочети историянека ти помогна потърси в тубето "7 САМЫХ ВПЕЧАТЛЯЮЩИХ ПАРОВОЗОВ В МИРЕ. ОГНЕДЫШАЩИЕ МОНСТРЫ."Ще видиш че Въпросните локомотиви са произвеждани в по-вече от 11000 бройки като 5 СССР завода и над 20 чуждестранни са ги правили.
173
14
 
7
 
! Отговори
СУПЕРХУЙ преди 6 години
Преди уважавах Русия, но щом почнаха търговия с талибанска турция, да си е.....
172
6
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
До славянинболният човек на босфора сложи началото на края си, както ингилизите на "велико"британия. голямата част от авиацията на кьопеците е гешенк от ус оф А, по една или друга причина. не виждам как руснаците ще им дадат су-57 гешенк като им изтече ресурса на помохамеданчените "орли". опа, че то су-57 даже още не се произвежда...