Унгария силно ограничава достъпа на бежанци

Върховният комисар на ООН за бежанците изрази тревога
13 сеп 2017 09:18, Елка Василева
20
Унгария силно ограничава достъпа на бежанци
Снимка: архив, Reuters

Унгария съвсем очевидно се стреми да ограничи достъпа на бежанци до закрила на нейната територия, заяви върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди, който посети вчера транзитна зона за кандидати за убежище на унгарско-сръбската граница.

Гранди изрази особено силна тревога, че Унгария държи бежанците в затворени центрове до границата, докато очакват решения на молбите и на обжалванията им, предаде Асошиейтед прес.

Той каза, че е твърде малък броят на бежанците, на които се разрешава да подадат молби за убежище - по петима всеки ден в двете транзитни зони, както и че твърде малко от тези молби получават положителен отговор. Освен това Гранди отбеляза, че не се правят инвестиции за интеграция на малцината допуснати в Унгария бежанци.

"Главното ми впечатление е, че тук има съвсем ясно намерение силно да се ограничава броят на хората, допускани в Унгария да потърсят закрила", каза Гранди, след като разгледа транзитната зона за бежанци до граничния пункт Рожке. В нея условията са приемливи, но задържането им буди тревога, особено когато те са на възраст между 14 и 17 години.

Унгария издигна огради по южните си граници през 2015 г., за да спре потока от мигранти и бежанци. Премиерът Виктор Орбан неведнъж е заявявал, че мигрантите и бежанците са предимно мюсюлмани и това е заплаха за европейската култура.

Гранди каза, че разбира "сложната ситуация на Унгария" от политическа и географска гледна точка като страна между Балканите, Австрия и Германия и страните, привличащи основния поток от бежанци. Той обаче е на мнение, че закрилата на бежанците и сигурността на държавата не са несъвместими.

Върховният комисар за бежанците се срещна в Будапеща с унгарския министър на външните работи Петер Сиярто и с вътрешния Шандор Пинтер, добавя АП.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
7
 
! Отговори
Lan преди 6 години
И на снимката ще има едно сладко детенце и една възрастна жена, като вече всички сме наясно каква е основната група "бежанци"!
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До viva : Какво да кажа освен това е моя реплика. Такъв си е орбан унгарец и държи за Унгария, При нас , е ние винаги държим нечии, и се чудим защо ....
10
0
 
16
 
! Отговори
време е преди 6 години
"Бежанците" да бегат обратно откъдето са изпълзяли.Да си оправят държавите и да си живеят по техните правила.Никой не е длъжен да ги изхранва и отглежда като домашни любимци.Нямат място в християнска Европа.ЕС е на европейските народи,ислямските нашественици да си вървят в техния ареал и да си правят съюзи.
9
0
 
28
 
! Отговори
Веско преди 6 години
Сигурно съм пропуснал, ама някой може да ми напомни. Кой и защо е решил, че бежанците трябва да се интегрират? Те нали си имат държава някъде и като свърши войната ще трябва да си я оправят. Ако някой е много способен и трудолюбив му са дава възможност да работи и сам ще се интегрира ако иска. Едва ли ще го върне и Орбан.
8
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като сравнявам наш Бай *** от Банкя с Орбан, несравнимо е. Наш *** на какъв *** се правеше само като дойде Макарона, с Ципрас, с Меркелица, само и само да го харесват, готов на всичко за да е на власт. А България, българите, кучета ги яли. Колкото и да се подмазва се знае, най-простия и корумпуран но и най-слугуващия. Толкова години се крепи във властта, напълни ни с камилари-ислямисти, най-бедни и болни, с най-голема миграция, само лъжи и лъжи, колко правел за бъдещето ни.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Просто унгарците харесват песента "That's the way I like it". А Филипо като италианец да разясни малко повече за операциите Mare nostrum, Triton и Sophia. За последните 9г в Унгария са регистрирани с молби за убежище 282015 мигранти, на пето място след Германия, Франция,Швеция и Италия.
6
22
 
5
 
! Отговори
Ромски лидер преди 6 години
А пък българите днес ругаят по едно българско семейство, което имало три деца и изпитва леки затруднения да им купи необходимите неща за училище. И българите, които по принцип са силно разединени, този път са се обединили и дружно пръскат злоба и кал срещу това българско семейство, което има три деца. После да не се чудите защо българите сте на изчезване. С тая злоба и проклетия, какво друго очаквате? Природата си знае работата и чисти вредните елементи. Вика му се естествен подбор.
5
0
 
43
 
! Отговори
Dinosaurus преди 6 години
В качеството си на върховен комисар на ООН, Ф. Гранди защо не ходи да дърпа ушите на Оман, Катар, ОАЕ и другите супербогати арабски емирства? Не знам да са приели и един "братски" бежанец-едноверец и "правоверен" у тях. Виж, да ги устройват в нашите християнски държави, са много ентусиазирани и загрижени! С пари за джамии и духовници се грижат за душите им; телата ние трябва да ги храним... Дали хората са им важни, или "правата вяра", заразата, която разпространяват? И ООН намирисва яко!
4
0
 
35
 
! Отговори
Лицемери преди 6 години
Да ги приберат тези,които им разрушиха държавите и все още грабят от ресурсите им.Всички знаем кои са.
3
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A България силно си отваря бузите на задните части за усилване потока от "бежанци"!!!Ама унгарците си имат Орбан,защото унгарският нарор е възпитал орбановци,а българите си имат Тиква,защото българският народ е на ниво отглеждане и възпитаване на тикви!
2
0
 
63
 
! Отговори
viva преди 6 години
Орбан е велик държавник.
1
0
 
45
 
! Отговори
Даа, преди 6 години
Орбан сигурно е такъв инат щото не са го галели трима папи по тимберицата!