Българите били гостоприемни? Едва 50-ти в света сме!

Най-лесно било да се влезе в Мозамбик, Мавритания, Мадагаскар...
14 сеп 2017 11:11, Мария Захариева
61
Българите били гостоприемни? Едва 50-ти в света сме!
Снимка: flickr

България зае 50-то място в класация на Passport Index за най-гостоприемните държави в света. За съставянето на рейтинга компанията е използвала данни от общо 198 държави. Критерий при подредбата е визовата политика на страните, като челните места са за държавите, които допускат на територията си чужденци без визи или друг тип разрешителни за престой, цитира "Фокус".

Най-гостоприемните страни в света са Коморските острови (Коморски съюз), Кот д'Ивоар, Гвинея-Бисау, Мадагаскар, Малдиви, Мавритания, Микронезия, Мозамбик, Самоа, Сейшели, Източен Комор, Тоголезка република (бивша Того), Тувалу и Уганда. Те са готови да приемат без визи граждани на всички държави по света.

Афганистан, Северна Корея, Сомалия, Сирия и Туркменистан нямат нито едно сключено споразумение за безвизов режим, което им отрежда последно място в списъка за гостоприемство. На предпоследно място е Ангола, която допуска без визи само посетители от Намибия. Следват Бутан, Екваториална Гвинея, Еритрея, Ирак и Либия. Пътуването без визи в тях е възможно само за граждани на три страни.

Според Passport Index Сърбия е най-негостоприемната държава на Балканския полуостров. Тя може да бъде посещавана безвизово от гражданите на 78 държави, което й отрежда 61-во място в списъка от 198-те страни. Втората най-негостоприемна държава на Балканите е Босна и Херцеговина, достъпът до която е безпроблемен за гражданите на 82 страни. Тя е класирана на 59-то място. Трета по негостоприемност се нарежда Македония (58-мо място), която няма специален режим на допускане на граждани на 84 държави. Следва Албания с 87 държави, за чиито граждани не се изискват визи за влизане в страната. Тя е поставена под номер 54.

Показателите за Гърция, Хърватия и Словения съвпадат с тези за България - и четирите страни пропускат без визи гражданите на 93 държави, заемайки 50-то място в рейтинга.

Първенец по гостоприемство в региона е Турция, която може да бъде посетена без визи от гражданите на 162 държави.


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
1
 
! Отговори
OT SURBIQ преди 1 година
BULGARITE SA MNOGO MIL I GOSTOPRIEMEN NAROD - VOLIM VAS
55
0
 
1
 
! Отговори
Ганьо преди 1 година
Епа едно време хортуваха, че сме и най-ентауагентните и аз още им вервам.
54
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това за кочината Бг е мит наи марзеливия наи долнопробния народ е българския
53
1
 
3
 
! Отговори
Европейка преди 1 година
Най-гостоприемна е баба Меркел, пусна 3 млн .навлеци без документи.След нея са африкански и островни държави,които малко хора са чували,а искат да изкарат някой долар от туризъм.Защо не прати гостите си в тези гостоприемни държави,вместо да ни ги нахлузва на нас? Аз не искам хора без документи в държавата си .Гостоприемство и малоумие са различни неща.
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ние сме измислили "Моят дом е моята крепост".
51
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
в нашия вход в люлин никои няма да ти подаде вода или филия хляб
аз сьм си правила експерименти на тази тема резултатите са плачевни
50
2
 
0
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 1 година
Комунизмът и русофилията произвеждат само вцепенени роби-егоисти.
49
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите били гостоприемни? Едва 50-ти в света сме!
-------
Така нареченото "българско гостоприемство" си има име и се нарича - Интересчийство!!!!!!
48
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гостоприемни бяхме когато вратите не се заключваха или ключът беше под изтривалката пред входната врата. Когато децата играеха навън до късно вечер и ходеха сами на училище. Отдавна забравени времена...
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гостоприемни бяха прадедите ни и дядовците. До някъде и майките и бащите ни въпреки че по тяхно време вече беше започнал краят на гостоприемните. След 1989 година гостоприемството вече беше в края си а след 89 година гостоприемството напълно свърши. А свърши поради финансови причини. Народа започна да изпуска краищата а някои въобще и до ден днешен неможе да ги вържат и хладилниците им хванаха паужина. Всичко това се случи благодарение на свободата и демоникрацията която сами си вкарахте отзад!
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха, Того били гостоприемни. Нападнаха ме на 100м от полицейския участък 4-5 черни. Стана голямо меле. Изкараха и ножове.Погледна ли към дървената маска на стената, все за това си спомням.
45
2
 
8
 
! Отговори
Do 681 преди 1 година
А не бе, аз ще плащам асансьор, а ти ще го ползваш, откъде-накъде?
44
7
 
10
 
! Отговори
681 преди 1 година
Ха, ха! Българите гостоприемни? Вече във всяка кооперация асансьорите са с чип за ползване - върхът на гостоприемстото им!
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

това да те приютят съвсем непознат в дома си беше докъм 1970та, а днес - при последния случай из новините - старец приюти закъсали "туристи", на сутринта му ошушкали и зимнината, но поне го оставили цял и жив.
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Глупости

тоест, ходиш на гости за изгода (от предния ти коментар) най-много до два часа с бутилка вино и някакъв аспартам за децата там, или не си българин, ами само си на гости в България и се ядосваш, че не даваме по-лесно визи като в Мавритания?
41
0
 
2
 
! Отговори
До 41 преди 1 година
А не й ли взехте поне сапуна от банята или някоя от кърпите за спомен?
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
унгария, таман след промените. пътуваме с кола 4 човека. замръкваме в някакво село, нещо объркахме пътя. към 22:00 вече сериозно тъмно. звъним в къща дето светят прозорците да питаме за хотел. жена отваря и на развален немски разговаряме. обясняваме се 2-3 мин за какво иде реч. жената рече - ами имаме свободна стая, ще спите в нас. няма наблизо хотел. покани ни абсолютно непознати, направи вечеря набързо, на сутринта и закуска беше направил. само да питам, това у нас кога ще стане?
39
3
 
3
 
! Отговори
Злобно расистче преди 1 година
Бе за к'во са ми притрябвали някакви гости от на майка си... Не съм се засилил да ходя у тях, не искам и те да ми идват. Приятели посрещам само, други не ми трябва. Ай сиктир. Да си седят дОма.
38
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бг-тата са си злобни расистчета та знае ли се
37
3
 
2
 
! Отговори
до Берлин преди 1 година
"българите" като теб със сигурност