Германия не вижда шанс България скоро да е в Шенген

Австрийски политици също отхвърлиха плана на Юнкер
Обновена: 14 сеп 2017 21:16 | 14 сеп 2017 20:27, Анисия Иванова
73
Германия не вижда шанс България скоро да е в Шенген
Снимка: БТА

Германия не иска нови страни да се присъединяват към Шенгенското пространство за свободно движение в близко бъдеще, заяви в Брюксел германският вътрешен министър Томас де Мезиер, реагирайки на предложение на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, предаде ДПА.

Според него няма шанс страни от Европейския съюз като България и Румъния бързо да се присъединят към Шенген.

Водещи австрийски политици от различни партии подкрепиха тази позиция и също отхвърлиха плана на Юнкер за разширяване на еврозоната.

Още по темата

Европейската комисия предложи България, Румъния и Хърватия да бъдат включени в Шенгенското пространство в реч на Юнкер, произнесени броени седмици преди парламентарните избори в Германия и Австрия.

Де Мезиер уточни, че споделя визията на Юнкер. "За да сме честни обаче, ще има дълъг път за изминаване", добави той.

В Австрия партийни лидери изразиха съмнение дали потенциалните нови страни членки на Шенгенското пространство ще могат да изпълнят изискванията в областите на икономиката и сигурността за влизане в Шенген и в еврозоната.
Юнкер предлага "инструмент за европрисъединяване", с който да се оказва техническа и финансова помощ на желаещите да влязат в еврозоната страни.

"Мисля, че концепцията не е добре обмислена", заяви канцлерът и лидер на Австрийската социалдемократическа партия Кристиан Керн и даде пример с дълговата криза в Гърция, която е член на еврозоната.

"Това не може да стане докато не са изпълнени критериите", заяви външният министър Себастиан Курц, който е лидер на десноцентристката Австрийска народна партия.

Лидерът на крайнодясната Австрийска партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе заяви, че Шенгенското пространство не трябва да се разширява докато външните граници на ЕС не са адекватно охранявани.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
40
 
12
 
! Отговори
Българин европеец преди 6 години
По добре да сме мулти-етническа държава на втора скорост в ЕС и да работим чистачи на запада за 1000 евро заплата отколкото да мизерстваме като руснаци за 86 евро средна заплата. Щом са ни сложили да сме мулти-етнически на втора скорост значи така трябва, такъв е животът, в Брюксел знаят най-добре какво е нужно за България и се опитват да ни помогнат, защото членството ни в ЕС е най-прекрасното нещо което някога се се е случвало на България.
16
6
 
12
 
! Отговори
дд преди 6 години
Дали ще мина границата без да спирам или ще спра за да подам личната си карта дори и 10 минути да загубя не е проблема.......стандарта на живот ми е важен.......редовно ходя за цигари до Чехия само две табели са границата, но в чешкото село веднага си личи, че е по-бедно, че не е Германия.....предпочитам да има граници, но нашата България да е добре Швейцария не е в ЕС има граничен контрол ама.....:)
15
16
 
10
 
! Отговори
Аса преди 6 години
*** са някои. При шенген си пътуваш без да спираш за Гърция и Румъния но си остава граничния контрол с Турция, Сърбия, Македония. Знаете ли колко ми беше кеф да мина от Италия в Словения по магистрала без да спирам и само една табела Словения. Живей достойно а не като втора ръка, това ни кара да сме изостанали.
14
5
 
46
 
! Отговори
Аса преди 6 години
Да. Всичко е ясно. Южен поток не, северен поток да. Живеем в германска диктатура. Погледнете им отношенията към съседна Турция. За Украйна без визов режим въведоха, а къде са правата на българите за право на майчин език? Това е и двоен аршин на ЕС.
13
1
 
39
 
! Отговори
111 преди 6 години
Абе що не ги пускаме тия мигранти да си минават на Запад, да си плащат транзита и по-живо, по-здраво да ги стоварваме на Запад да одат у Шенгеня?
12
4
 
36
 
! Отговори
ДонДон преди 6 години
И аз не виждам особен смисъл от Шенгенско членство в настояшия исторически момент.Граничим само с Гърция и Румъния от еврочленките. От юг мигранти, а от север Дунав. Каква ни е ползата от безконтролно придвижване. Само мигрантския натиск ще се повиши от към Гърция, а на румънската граница, паспортния контрол е най-малкото нещо, което пречи на движението. Докато Сърбия и Македония не влезнат в ЕС, файда йок от Шенген.
11
1
 
29
 
! Отговори
Българина преди 6 години
А българите не виждат шанс първо германия да не стане халифат и второ като стане първото ес да оцелее, ще оцелее източна и централна европа
10
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали пътуваме без виза, за къв *** ни е тва ?
9
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НИКОЙ НЕ ГО ВЪЛНУВА ТОЯ ПРОБЛЕМ!!!
8
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Овце, не ви ли писна да се влачите на втора скорост? Дайте малко газ, поне да изръмжите на европейците. Ужасно скучен народ.
7
1
 
41
 
! Отговори
Шенгун преди 6 години
А-а-а-а, защо така? Нали имахме само една тоалетна да измажем и сме в Шенген. Поне така каза Премиера в предния си мандат. "Голям суджук ***, голяма дума не казвай! "
6
1
 
25
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
До първия1.В конлагерите евреи работеха за държавата на немците.2.В "в този концентрационен лагер, наречен ЕС" българи работят за евреи банкери и т.нначалници на Бг политици.------------------------------------------------------------------------------------------------------Кое е правилно ?!
5
3
 
38
 
! Отговори
Ужас преди 6 години
Е как така нали Юнкер,ни обеща светло Евро бъдеще!?
4
5
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудесно, защото честно казано изобщо не искам да влизаме в Шенген. Така или иначе сме в ЕС, влизането в шенгенското пространство по никакъв начин няма да повлияе на свободното пътуване в ЕС. Шенген ще премахне граничният ни контрол, а както се досещате това не е никак добра идея за външна граница като България. Липсата на контрол по границите ни е последното нещо, което ни трябва и не разбирам защо правителствата ни се натискат да го получат.
3
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв шенген бе кой ще ви приеме в шенген да им подбивате пазара? Вас ви използват само за купувачи където им купувате второто качество продукти! Вас ви третират като 3-та ръка индивиди даже не ви считат за хора. 15 години живях в германия и нещата пределно са ми ясни. Много германски фирми искат да дойдат в БГ и да инвестират но държавата не им разрешава. В бг ще плащат ниски данъци а германия ще изгуби милиарди евро. Така че шенген през крив макарон. Вие сте ненужни мизерни индивиди!
2
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много добре. И българите не искат.
1
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И България не вижда шанс да стои в този концентрационен лагер, наречен ЕС. Където условията са малко по добри от тези в Освиенцим. Защото хората се палят сами, а не в газовите камери.