Гид за млади наркомани: В Испания учат как се смърка кока

Общината в испанския град Билбао пусна брошури със съвети
Обновена: 14 сеп 2017 20:42 | 14 сеп 2017 20:39, Венцислава Вельова
9
Гид за млади наркомани: В Испания учат как се смърка кока
Снимка: Flickr

Общината в испанския град Билбао пусна брошури с указания как се смърка кокаин. Подготвените от местната администрация инструкции как правилно да се употребява наркотикът предизвикаха остри критики.

От Здравната служба в града обясниха, че брошурите са предназначени за наркозависими и имат за цел да намалят рисковете, свързани с употребата на дрога. Полемиката около екстравагантната общинска иницатива продължава.

"Стрий добре линията си" и "ако наркотикът не е добре стрит, може да увредиш носните си кухини", пише на картички с размера на дебитна карта, които се раздават на потенциалните потребители в информационните центрове на общината за наркотиците и сексуалното здраве.

Консерватори от Народната партия излязоха с комюнике, в което заявяват, че е пълна глупост да се раздава нещо като "комплект" за употреба с толкова лек и фриволен надпис. Според тях, има опасност инициативата да внуши, че употребата на дрога е нещо нормално.

Говорител на службата по здравеопазване в баския град обясни за АФП, че материалите са били раздавани в Билбао по време на празниците на града от 19 до 27 август, когато служителите научели, че някой използва кокаин. Говорителят уточнява, че брошурите не са давани на всеки, който посещава центровете за сексуално здраве. Решението за раздаване на такива материали било взето след консултации с експерти по наркотиците и сексуалното здраве, пише "Дарик".

Раздадени са били по-малко от 100 такива комплекта, уточнява говорителят на Здравната служба в Билбао. Съветникът по въпросите на здравеопазването в град Билбао Йоланда Диес заяви пред местната медия Europa press, че брошурите са предназначени за наркозависими и имат за цел да намалят рисковете, свързани с употребата на дрога.

"Това е материал, като много други, които даваме в информационните центрове. Ако след прочитането на тази брошура решите отново да вземете кокаин или каквато и да е друга субстанция, ние не споделяме това ваше решение и ще ви посъветваме да не го правите. Брошурата се дава, за да се намалят, ако можем така да се изразим, нараняванията от тези субстанции", коментира той.

Различни испански региони, включително Мадрид и Каталуния, създадоха програми за наркозависимите, включващи доставка на нови игли. Целта е да се намали рискът от заразяване с вируса на СПИН. 

През 2015 г. 9,1 на сто от испанците на възраст между 15 и 64 години признават, че са използвали кокаин най-малко веднъж през живота си. Това е вторият най-висок показател в ЕС след британските региони Англия и Уелс.


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
3
 
! Отговори
Сп€€нс преди 1 година
За който не е запознат с историята е не знае , що албанците са трафиканти по рождение , да спомена , че по време на империята се е шмъркало яко, предимно местно пройзводство и най-качествен е бил мат'ряла доставен от Албанските планини. След отделянето на Балканите са турили граници и емфието е трябвало да се пренася контрабадно. И т.н.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Почти всички богаташи употребяват кокаин.Бедните-амфетамини или там както се наричат.Китайските баровци навремето са били на хашиш.В Бг по селата всяка вечер се омагьосват с 60,70 градусова шльокавица сварена от прокиснали компоти и ненужни плодове.Пробвал съм я ефектът е 10 часов -главоболието тежко.В Русия варят водка от хляб или захар мешат със спирт и вода.В САЩ им пускат филмчета как да си готвят пико вкъщи по дискавъри имаше цяла поредица.Арабите са на опиум и хероин-нали там го правят.
6
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евроатлантически ценности ....
5
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тези спаньоли въобще не им се учудвам. Живях в Испания от 2000 до 2005 г. може ли да си представите следният парадокс. На улицата имаше един просяк не беше испанец минаха хора от социалните служби и му дадоха 2 000 евро. Направо паднах. Безотчетни пари ги раздаваха ей така като че ли са вестници. Няма разписка няма подпис няма печат. После изпаднаха в криза и разбраха че еврото не расте по дърветата.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съществено е и дали начинът и методите на информиране на хората в случая са добри.
3
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напротив трябва грешно да ги инструктират, и без това рано или късно ще са в тежест на обществото. Да се самоизтребват по-бързо и толкова.... да им плаща после цялото общество тамазлъците с повишени здравни вноски, с бебета с увреждания, с катастрофи, с разбити семейства.... Даже най-добре да правят прожекции в училищата с реални случаи на трупясали се - какви хора са можели да са и какви са станали..няма "пробване", има поробване..лесно пускане по нандолнището от глезанковците
2
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Според тях, има опасност инициативата да внуши, че употребата на дрога е нещо нормално."

Ами то си е нещо нормално, хората от древността насам употребяват наркотици и никой, и нищо не може да те спре ако си решил да го направиш. Целта на листовките е поне да те образова за да не се трупясаш или да си причиниш моментална щета от липса на опит. Това е начин да намалиш щетите, които така или иначе си нанасяш. Казвам го като човек, който от време на време обича да разпуска по-така.
1
1
 
7
 
! Отговори
смърфиета преди 1 година
Enhorabuena!