Мигрантите в Германия настояват: Квоти за нас в партиите!

За кого ще гласуват турците и руснаците в страната?
14 сеп 2017 20:19, Елка Василева
26
Мигрантите в Германия настояват: Квоти за нас в партиите!
Снимка: архив, Reuters

С наближаването на 24 септември германските политически партии "хвърлят в боя" последните си резерви. На този ден предстоят изборите за парламента на Германия - Бундестага.

Основният въпрос за всички германски политици е коя тема от предизборната борба ще е най-актуална за гласоподавателя и в крайна сметка ще определи избора му в полза на една или друга политическа сила.

Това най-вероятно ще е темата за мигрантите. Да не забравяме, че в днешна Германия към 20 на сто от населението вече са с мигрантско потекло, пише Олег Никифоров, "Независимая газета".

Проблемът се обсъжда нашироко и в политическите партии, и в сдруженията на самите мигранти, особено сред най-организираните - германските турци.

От гледище на турската общност, която има и правен статут като "Турска общност в Германия" (ТОГ), страната трябва на законодателно ниво да въведе квоти за мигранти във всички политически партии.

Така мигрантите ще могат да влияят върху политиката и изработването на закони. Защото днес делът на депутатите с мигрантско минало в Бундестага не надхвърля 3 до 5 на сто.

Според анкети, осъществени от ТОГ, против идеята са единствено християндемократите, либералите и деснопопулистката Алтернатива за Германия (АзГ). Ясно е, че на предстоящите избори тези партии най-вероятно няма да получат гласовете на турския електорат.

Другояче ще гласува навярно втората по големина общност, обединила т. нар. руски германци, а всъщност всички емигрирали от бившите съветски републики. По данни на тайните служби във ФРГ почти всички те гледат руска телевизия и се влияят от руската пропаганда. АзГ дейно се бори за гласовете им и организира за тях предизборни програми на руски, включвайки в тях рускоезични активисти.

Главна тема на тези митинги са критиките срещу миграционната политика на управляващите днес в Берлин партии ХДС/ХСС и ГСДП. Напоследък в тези критики се включват и функционери на партия Левите, последователно настояваща за отмяна на антируските санкции и - единствена сред партиите в Германия - за свикване на нова конференция по сигурността в Европа с участието на Русия.

Тези дни например германският в. "Билд" помести изявление на Сара Вагенкнехт, оглавяваща групата на Левите в Бундестага, че миграционната криза, предизвикана от политиката на управляващата коалиция, изостря социалните проблеми в Германия.

Парламентаристката нарежда на първо място сред тях недостига на евтини жилища и на работни места за нискоквалифициран персонал. Тя се страхува, че работната сила в зле платените сектори от икономиката скоро ще бъде изтласкана от прииждащата в Германия още по-евтина неквалифицирана работна ръка от Близкия изток. По думите й "политиците лъжат", уверявайки, че ще се справят с проблемите, връхлетели страната покрай бежанците.

Нещо повече, наскоро германската осведомителна агенция n-tv съобщи, че по данни на германските тайни служби групировката "Ислямска държава" е откраднала 11 000 сирийски паспорта и снабдява с тях свои емисари, които изпраща в Германия.

Разположението на политическите сили в момента показва, че в бъдещия Бундестаг освен ХДС/ХСС и ГСДП ще влязат още четири партии: Зелените, Левите, либералите и десните популисти, всяка от които ще събере горе-долу по 8-9 процента от гласовете.

Доколкото се очаква християндемократите заедно със "сестринската" си партия - баварския ХСС, да получат относително мнозинство, тяхна ще бъде и задачата да си подберат коалиционен партньор. Защото Ангела Меркел, която явно ще седне за четвърти път в канцлерското кресло, и този път няма да мине без коалиция.

При това положение решаващо ще бъде коя партия и с какъв резултат ще завоюва третото място. Лидерът на Съюз 90/Зелени Джем Йоздемир отбеляза в интервю за берлинския в. "Тагесшпигел", че Зелените при никакви условия няма да склонят на коалиция с днешните либерали. Според него Свободната демократическа партия (СвДП) не гледа достатъчно сериозно на борбата с климатичните промени - а това сега е топ темата в кампанията на германските "еколози" - и за разлика от Зелените избягва да упреква германската автомобилна промишленост заради вредните емисии. По думите му водачът на либералите Кристиан Линднер по-скоро ще увеличи разрешените квоти карбонов диоксид, отколкото да действа по-строго спрямо нарушителите.

Едва ли обаче Зелените или либералите ще сполучат да съберат двайсетина процента от гласовете, за да представляват самостоятелен интерес за ХДС/ХСС. А Меркел вече заяви, че няма да преговаря нито с Левите, нито с Алтернатива за Германия, тъй че за нея остава като единствен възможен вариант ГСДП.

И тук обаче нещата засега не са много прости. От една страна, председателят на ГСДП Мартин Шулц огласи вече в предизборните битки условията на социалдемократите, за да се коалират с други партии. Сред тях виждаме отказ от вдигане на военните разходи на 2 процента от БВП, за което се бори Меркел. От друга страна обаче очакваният изборен провал на ГСДП може да принуди Шулц да подаде оставка като председател на партията. Тогава новият партиен лидер ще може лесно да се разбере с християндемократите по всички спорни въпроси.

Тези проблеми ще се решават най-вероятно на извънреден конгрес, когато ГСДП ще обсъди резултата от изборите на 24 септември и нова партийна стратегия в така създадените условия.

Русия естествено има интерес Германия да е стабилна, съответно запазването на управляващата днес коалиция ще е най-добър вариант за Москва.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
15
 
! Отговори
СС преди 6 години
Явно унищожаването на бялата раса ще започне от Германия, планът вече е в ход...за наше огромно съжаление. :(
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато не дадеш полагаемото нещо някому когато трябва, то той неминуемо си го взема с лихвите.
16
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ислямска държава Германия.
15
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мигрантите не са евреи. Германците само евреи не искат. Всички други са добре дошли.
14
0
 
27
 
! Отговори
шоп преди 6 години
До Додоне става въпрос само да гласуват, те искат и депутати в прламента да бъдат. И ние си имаме в нашия такива дето не знаят български
13
2
 
39
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Хахаха! Капака на гърнето е да дадат на обявените за "сирийски" "бежанци" ислямски ***, изнасилвачи и джихадисти правото да гласуват като германски граждани (сакън, няма да ги дискриминираме я!), и ще цъфнат швабите! Е, верно, държава няма да имат, но пък за сметка на това никой няма да ги помисли за "расисти"! Бог да я прости Германия!
12
1
 
11
 
! Отговори
Рок енд рол преди 6 години
"Меркел си подсигури електорат за още 20 години на власт."...Дали? Заглавието на статията говори друго.
11
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В момента един нелегален бежанец има повече права в Германия от един българин. Получава социално жилище безплатно, платени му са всички сметки и взема 400? джобни отгоре. Има право на безплатни немски курсове, може да прави професионално обучение веднага след влизането, безплатно. Освен това различни Нпо и църкви му помагат финансово, с дрехи, с мебели и техника за дома. Българина има забрана за соц.помощи -5 год, и всичките изброени екстри липсват.
10
2
 
19
 
! Отговори
Потребител преди 6 години
Да започнат да се раздават квоти в политиката според раса, вяра, произход и т.н. е стъпка към унищожаването на съответната страна.
9
2
 
13
 
! Отговори
Рок енд рол преди 6 години
Германско ДПС ще има ли скоро или ще нарушат правата и свободите на мигрантите?
8
1
 
23
 
! Отговори
Рок енд рол преди 6 години
Дано да съм лош пророк, но да не стане така, че в близкото бъдеще изнасилванията на германки от мигранти да не се прикриват, както сега, а да се пускат по телевизиите им с възпитателна цел.... Мисля, че съм ясен какво имам предвид.
7
0
 
33
 
! Отговори
Рок енд рол преди 6 години
Да не би да има изненадани? :)
6
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро канцлерът им ще се казва Мехмед или Мюмюн. И самите германци ще се молят за квоти.
5
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все към лошата Германия гледат ТОГ. Няма мераклии за анадолския рай...
4
4
 
50
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Почна се! Радвам се сега ще разберат как се прави конкурентна икономика и образовани хора в условията на не просто етнически, ИСЛЯМСКИ И МЮСЮЛМАНСКИ ПАРТИИ! ние това го пробвахме 500 г и после още 27, е не става... срещу заразата ислям само див патриотизъм е лечението.... Но германците са скопени от сащ и турция. Пожелавам им успех но не мисля че ще се справят, ха ха ха
3
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Меркел си подсигури електорат за още 20 години на власт. На Бойко ще му трябват ли един-два милиона гласа, за да управлява сам, без разни коалиционни партньори?
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия естествено има интерес Германия да е стабилна, съответно запазването на управляващата днес коалиция ще е най-добър вариант за Москва. ...И санкциите да продължат....хахаха
1
1
 
44
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Биля закъсняха! След има няма 50 години бионемците...и неверниците ще са малцинство в Германия - поканиха ги...без да помислят - гастарбайтерите ще управляват...Германия...и Европа - ГАРАНТИРАНО!