Над 4000 жилищни сгради в Хавана пострадали от "Ирма"

В някои райони на града все още няма ток и вода
14 сеп 2017 08:18, Елка Василева
1
Над 4000 жилищни сгради в Хавана пострадали от "Ирма"
Снимка: Reuters

Над 4000 жилищни сгради са пострадали в кубинската столица Хавана в резултат на урагана "Ирма", връхлетял острова през уикенда, съобщи кубинският вестник "Гранма", цитиран от ТАСС.

Според оповестените предварителни данни 157 жилищни сгради са напълно разрушени, а 986-частично. При останалите напълно или частично са разрушени покривите.

Най-силно от урагана са пострадали столичните райони Ведадо, Централна Хавана, Стара Хавана и Мирамар. В Стара и Централна Хавана има голям брой паянтови сгради и много от тях не са устояли на напора на стихията.

В събота крайбрежните райони на Хавана бяха залети от вълни с височина до 11 метра. Водата проникна на 500 м навътре в града. Залети бяха прочутият крайбрежен булевард "Малекон" и много улици недалече от брега. Пострадаха строящото се посолство на САЩ на "Малекон" и една от главните хавански болници "Ерманос Амейхерас".

В някои райони на Хавана все още няма ток и вода. Повалени от урагана дървета прекъснаха електропроводите на много места. Сериозни щети понесоха и някои топлоелектроцентрали.

Хората получават питейна вода от автоцистерни водоноски. От наводнените домове по улиците са изнесени мебели, матраци и битова техника за изсушаване. На някои кръстовища в кубинската столица не работят светофарите и движението се регулира ръчно от полицаи.

В ликвидирането на последствията участват не само работници от комуналните служби, но и бригади от военнослужещи и резервисти.

Ураганът "Ирма" премина практически по цялото северно крайбрежие на островната страна. По данни на властите загинали са 10 души и са нанесени сериозни щети на икономиката.
 

/БТА/

 


1
Още по темата: ХаванаИрма
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аман от бурите в САЩ, я пишете какъв ураган пълзи към Китай далеч по мощен от Ирма, ама не, само за САЩ се пиши, другите не са хора