ЕС обяви КНДР за заплаха за международната общност

Пхенян да прекрати ядрената и ракетната си програма!
15 сеп 2017 18:00, Елка Василева
42
ЕС обяви КНДР  за заплаха за международната общност
Федерика Могерини. Снимка: архив, Reuters

Поредното ракетно изпитание на Северна Корея е заплаха за съседните страни, за региона и за цялата международна общност. Това се посочва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

По нейните думи Пхенян е нарушил международните си задължения.

Още по темата

Могерини заявява, че ЕС е съпричастен с Япония, Южна Корея и региона.

В позицията й се допълва, че Пхенян трябва да прекрати провокациите и ядрената си и ракетната си програма незабавно.

Могерини отбелязва, че наскоро приетите нови санкции от Съвета на сигурност на ООН показват единодушието в оценката на поведението на Северна Корея. Тя уточнява, че ЕС подготвя собствени санкции срещу Пхенян и ще ускори подготовката след снощното ракетно изпитание.

Върховният представител отчита, че досега международната общност е показала сдържаност и изразява надеждата това да продължи. Могерини очаква продължаването на натиска над Пхенян да открие пътя към политически диалог и премахването на севернокорейските атомни оръжия чрез мирни средства.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг написа в Тwitter, че поредният ракетен опит на Северна Корея е ново нарушение на резолюциите на ООН и заплаха за мира и сигурността по света. По неговите думи тези действия изискват световен отговор.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: Северна Кореяес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
20
 
9
 
! Отговори
Бож. преди 6 години
КНДР е заплаха за собствения си народ и го води към гибел,а на нас ни пука жилетката за това. Угоеното червено пънкарче нека духа супата: по-важно е ние Българите да сме добре!
5
7
 
20
 
! Отговори
анониммен преди 6 години
нато е заплаха за света да си изтегли воиските от различните точки по светаи да престанат с ученията ам бази да се закрият незабавно и да се спре продажбатана орьжие
4
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слугите на терористичнатадържава САЩ веднага почнахада правят изявления. Защо непротестирахте когато САЩорганизира преврат в Украйна.
3
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи не Кравария, която е схрускала за закуска 20-30 държави, а С.Корея, която не е нападнала никой е СУПЕР ЗАПЛАХАТА.Добре, записваме си за да знаем.
2
8
 
18
 
! Отговори
Българин преди 6 години
И да прекрати ядрените и ракетни опити, КНДР вече е ядрена сила, която може да порази целия регион. ЕС трябва да се съобразява с този факт и да седне на масата за преговори като има тези неща в предвид.
1
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие и другарите ви в Брюксел пък сте заплаха за европейските народи, както и на европейската цивилизация като цяло.