Пхенян има средствата да достигне Гуам – ракетата летя 3700 км

Западен печат: Натискът върху КНДР не води до решение на кризата
15 сеп 2017 09:42, Елка Василева
212
Пхенян има средствата да достигне Гуам – ракетата летя 3700 км
Снимка: архив, Reuters

Водеща тема за чуждите издания е поредното ракетно изпитание, извършено през изминалата нощ от Северна Корея. Ракетата прелетя на 3700 километра и достигна максимална височина от 770 километра. Това е най-дългият полет на севернокорейска ракета досега, отбелязват медиите.

Според първите оценки на южнокорейската армия и на американското тихоокеанско командване ракетата е била със среден обсег. Това е отговорът, който Пхенян даде на новите санкции, наложени му от Съвета за сигурност на ООН в понеделник, пише в. "Монд".

В отговор на санкциите Пхенян вчера заплаши, че ще потопи Япония, ще "изпепели" САЩ и призова за разпускане на Съвета за сигурност, който нарече "инструмент на дявола", обединение според него на корумпирани страни, изпълняващи заповедите на САЩ.

Още по темата

Ден след тези словесни заплахи Пхенян пристъпи към действие, подчертава френският вестник. Американското тихоокеанско командване съобщи, че ракетата не е застрашила Гуам, но той се намира на 3400 километра от Пхенян, а ракетата прелетя 3700 километра. Това показва, че севернокорейският режим вече разполага със средства да достигне Гуам.

Според южнокорейската армия Пхенян освен това се е опитал да усъвършенства етапа на завръщане в атмосферата на ракетите, необходим за създаването на междуконтинентални ракети с ядрен заряд. Новото ракетно изпитание, извършено малко след налагането на нови санкции на Пхенян, показва, че натискът върху Северна Корея не води до решение на кризата, отбелязва "Монд".

Ако някой се пита дали новите санкции на ООН могат да спрат ракетните и ядрените опити на Северна Корея, отговорът вече е ясен - не могат, пише и италианският в. "Кориере дела сера".

Той припомня, че Пхенян извърши един ядрен опит и пет ракетни изпитания само за последните три седмици. Според базирания в Сеул руски анализатор Андрей Ленков севернокорейците са решени да се сдобият с междуконтитентална балистична ракета с ядрена бойна глава, която да може да порази САЩ. Санкциите няма да спрат Пхенян и той ще продължи с плановете си, без да приема диалог. Чак когато постигне намерението си и го докаже на света, Северна Корея може да реши да седне на масата за преговори, смята анализаторът.

"Кориере дела сера" отбелязва, че новото ракетно изпитание бе извършено малко след като Белият дом обяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп ще посети Япония, Южна Корея и Китай през ноември.

Нова провокация на Северна Корея, този път - още по-добре режисирана. Ракетата бе изстреляна от района на Пхенян и на международното летище, точно когато самолет на севернокорейската национална компания (Koryo Air) излиташе за Пекин, пише италианският в. "Република".

Севернокорейската криза се задълбочава, обобщава в. "Ню Йорк таймс". Ракетното изпитание изглежда даде отговор на въпроса как севернокорейският лидер ще възприеме новите санкции на Съвета за сигурност на ООН, дали като на заплаха за управлението си, или като причина да продължи ядрената и ракетната си програми.

Новото изпитание, както изглежда, придвижи Северна Корея една стъпка по-близо до това да покаже на света, че може да постави ядрена бойна глава на ракета, която да прелети хиляди километри. Това е петнадесетият ракетен тест на Пхенян за тази година и първият, след като Северна Корея изпита най-мощната си ядрена бомба досега, допълва в. "Ню Йорк таймс".

След изстрелването на поредната ракета Вашингтон очаква действия от страна на Русия и Китай - най-големите петролни доставчици на севернокорейския режим и страните, които са в най-добра позиция да упражнят натиск върху Пхенян. Експерти по китайските въпроси обаче не очакват някакви радикални стъпки от страна на Китай, пише британският в. "Гардиън".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ на колене.
135
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво ни залъгва тази босфорскакокошка, монд, кориере дела ***,нйт - слуги припяващи на единтиран.
134
4
 
14
 
! Отговори
Добре е да се чете преди 6 години
Някой завършен *** с "промит" мозък е написал по-долу, че Ким има запаси от гориво за 2 дни и армията му била въоръжена с ръждясала техника. Препоръчвам му ако има завършен 4-ти клас да прочете някои статии (дори на американски автори) в нета относно числеността, потенциала и въоръжението на армията на КНДР. Може да прегледа и някои клипчета от годишните паради на военна техника на КНДР и да си направи изводите ... ако може.
133
2
 
15
 
! Отговори
Замислен преди 6 години
Не, че нещо, но все чета колко изостанала е северна Корея, колко са неграмотни и умирали от глад. Не съм бил там, не мога да твърдя нищо. Нооо, имат термоядрено оръжие. Ние даже едни тротилови бомбички не можем да произведем. Според уикипедия са в ТОП 10 на износителите на плодове в света. Колко ли да са гладни ?! Ние даже доматите внасяме от Македония. Та ... замислен съм.
132
8
 
16
 
! Отговори
Историк преди 6 години
Единствената страна в света, която изби половин милион мирни граждани с ядрено оръжие се нарича САЩ. За такова престъпление срещу човечеството няма давност и един ден ще има възмездие. Ако възмездието дойде от Ким, мога само да му пожелая успех. Няма по-голям терорист в съвременната история от правителството на САЩ - тук нямам предвид обикновените и напълно заблудени от пропагандата граждани на САЩ. Всяка престъпна и алчна империя един ден става исторически труп.
131
0
 
0
 
! Отговори
SS до Анонимен [#134 преди 6 години
до Анонимен [#134]за едни е проблем, но за други - решение...
130
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До SSТочно там е проблема на света.
129
2
 
4
 
! Отговори
SS преди 6 години
САЩ щели да чакат "действия от страна на Русия и Китай - да упражнят натиск върху Пхенян"/Ама доста ще почакат... :)
128
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудя се на акъла на тези които се радват че някой откачалник имал атомна бомба и е достатъчно луд за да я използва. Ами, нали това означава края на света бе тарала-нковци! Как не ви е срам да гворите тези глупости и да се радвате че ще бъде затрит живота на Земята, който може би е единствения в цялата вселена?
127
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 127Точно така. Цялата японска армия, наречена Квантунска, се сражаваше срещу Русия на китайска територия. Всъщност в самата Япония нямаше тяхна армия.
126
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът не е в обхвата, а в точността! Да не вземе вместо Гуам да нацели Хонг Конг или Камчатка!
125
5
 
8
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Ким скоро ще има ракета с далечен обсег на действие, която ще достига до Вашингтон.Гарантирано от Вова !
124
3
 
17
 
! Отговори
Неразбиращ преди 6 години
Явно Китай и Русия нямат проблем със С. Корея и не се зъбят на Ким за ядрените му и ракетни опити!? Нито имат проблем други държави от региона, като Филипини, Виетнам, Тайланд и т.н. "Проблем" имат говедарите на другия край на света, като подтикват подопечните им Ю. Корея и Япония да рИват, че и те "имат" проблем със С. Корея!?
123
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 111Ама си "мозък" бе... Официално японската армия капитулира заради съветската, която пленява най-голямата по численост армия в световната история - над 600 хил. японци в Китай през август 45 г.! Информацията не е руска, а има филм за това по англоезичния канал "Хистори"... А като толкова искаха говедарите да ударят японската армия що не бомбардираха с тези бомби позиции на японската армия, а върху главите на деца - що за д.бил си да оправдаваш това?
122
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КИМ ПРЕВЪРНА АВТОРИТЕТА НА САЩ В УПОТРЕБЕНА ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ.Не се способни да се справят сами с проблема, та молят Русия и китай да ги отърве от позора.
121
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Руснаците направиха Северна Корея силна държава."Кое му е силното на държавата, като има резерви нафта за танковете да се движат само 2 дни и войниците да ги изхранват само 12 дни? Ръждясала тахника имат, но ресурси за водене на война нямат.
120
2
 
9
 
! Отговори
do 123 преди 6 години
Хайде пак старата история, миротворните атомни бомби...военна причина за тези бомби няма, нито един американски висш военен не казва, че бомбите са били нужни, Япония е преговаряла по капитулацията, но има огромна политическа причина и то е да се покаже на Сталин каквооръжие притежават.
119
17
 
5
 
! Отговори
До 111 преди 6 години
А колко американци щяха да загинат, ако Япония не беше бомбардирана с ядрени бомби, за да може да капитулира! Колко още време щеше да продължи войната!!!Вие не бихте ли убили 10 000 души от вражеска страна (Япония напада САЩ, а не обратното - Пърл Харбър), за да спасите 1000 българи!
118
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много са ми смешни тук Трумпфопоклонниците, за които обаче на рижавия пуяк Трумпф хич не му дреме. Той дори не им дава визи да отидат и на екскурзия в Родината му и в близките 100 години това няма изгледи да се промени.
117
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ким окастри рижавата шишарка. И му се смее сега.