Пхенян има средствата да достигне Гуам – ракетата летя 3700 км

Западен печат: Натискът върху КНДР не води до решение на кризата
15 сеп 2017 09:42, Елка Василева
212
Пхенян има средствата да достигне Гуам – ракетата летя 3700 км
Снимка: архив, Reuters

Водеща тема за чуждите издания е поредното ракетно изпитание, извършено през изминалата нощ от Северна Корея. Ракетата прелетя на 3700 километра и достигна максимална височина от 770 километра. Това е най-дългият полет на севернокорейска ракета досега, отбелязват медиите.

Според първите оценки на южнокорейската армия и на американското тихоокеанско командване ракетата е била със среден обсег. Това е отговорът, който Пхенян даде на новите санкции, наложени му от Съвета за сигурност на ООН в понеделник, пише в. "Монд".

В отговор на санкциите Пхенян вчера заплаши, че ще потопи Япония, ще "изпепели" САЩ и призова за разпускане на Съвета за сигурност, който нарече "инструмент на дявола", обединение според него на корумпирани страни, изпълняващи заповедите на САЩ.

Още по темата

Ден след тези словесни заплахи Пхенян пристъпи към действие, подчертава френският вестник. Американското тихоокеанско командване съобщи, че ракетата не е застрашила Гуам, но той се намира на 3400 километра от Пхенян, а ракетата прелетя 3700 километра. Това показва, че севернокорейският режим вече разполага със средства да достигне Гуам.

Според южнокорейската армия Пхенян освен това се е опитал да усъвършенства етапа на завръщане в атмосферата на ракетите, необходим за създаването на междуконтинентални ракети с ядрен заряд. Новото ракетно изпитание, извършено малко след налагането на нови санкции на Пхенян, показва, че натискът върху Северна Корея не води до решение на кризата, отбелязва "Монд".

Ако някой се пита дали новите санкции на ООН могат да спрат ракетните и ядрените опити на Северна Корея, отговорът вече е ясен - не могат, пише и италианският в. "Кориере дела сера".

Той припомня, че Пхенян извърши един ядрен опит и пет ракетни изпитания само за последните три седмици. Според базирания в Сеул руски анализатор Андрей Ленков севернокорейците са решени да се сдобият с междуконтитентална балистична ракета с ядрена бойна глава, която да може да порази САЩ. Санкциите няма да спрат Пхенян и той ще продължи с плановете си, без да приема диалог. Чак когато постигне намерението си и го докаже на света, Северна Корея може да реши да седне на масата за преговори, смята анализаторът.

"Кориере дела сера" отбелязва, че новото ракетно изпитание бе извършено малко след като Белият дом обяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп ще посети Япония, Южна Корея и Китай през ноември.

Нова провокация на Северна Корея, този път - още по-добре режисирана. Ракетата бе изстреляна от района на Пхенян и на международното летище, точно когато самолет на севернокорейската национална компания (Koryo Air) излиташе за Пекин, пише италианският в. "Република".

Севернокорейската криза се задълбочава, обобщава в. "Ню Йорк таймс". Ракетното изпитание изглежда даде отговор на въпроса как севернокорейският лидер ще възприеме новите санкции на Съвета за сигурност на ООН, дали като на заплаха за управлението си, или като причина да продължи ядрената и ракетната си програми.

Новото изпитание, както изглежда, придвижи Северна Корея една стъпка по-близо до това да покаже на света, че може да постави ядрена бойна глава на ракета, която да прелети хиляди километри. Това е петнадесетият ракетен тест на Пхенян за тази година и първият, след като Северна Корея изпита най-мощната си ядрена бомба досега, допълва в. "Ню Йорк таймс".

След изстрелването на поредната ракета Вашингтон очаква действия от страна на Русия и Китай - най-големите петролни доставчици на севернокорейския режим и страните, които са в най-добра позиция да упражнят натиск върху Пхенян. Експерти по китайските въпроси обаче не очакват някакви радикални стъпки от страна на Китай, пише британският в. "Гардиън".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Северна Корея дори не е държава в общоприетия смисъл .Наследствена диктатура скъсала връзки със света в която населението се държи изолирано ,затъпяло ,славословещо и обожествило до степен на пълно малоумие -някакво пародийно човече ,баща му и дядо му .Човечето си играе с ракетки все едно това са играчки / за него са / без да го е грижа ,че милиони корейци живеят в нещо като концлагери ,ядат трева и живеят в мизерия -за сметка на върхушката от верни подмазвачи и лакеи .
95
8
 
12
 
! Отговори
Въпрос на избор преди 6 години
Американците направиха Южна Корея нормална държава.Руснаците направиха Северна Корея силна държава.Историята ще покаже кое е по-важно ...
94
4
 
14
 
! Отговори
До "Я помислете преди 6 години
При теб явно мозъкът не е само "промит", ами е напълно "отнесен". От кого научи, бе неразумний, че САЩ, Франция и т.н. ядрени сили няма да използват ядрено оръжие? От пропагандата ли? Че те го използват непрестанно за да рекетират останалия свят, да обсебват ресурсите му, да богатеят за сметка на онези които не могат да им се противопоставят. Че си безумен е ясно, но се надявам да не си и сляп.
93
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американците направиха Южна Корея нормална държава.А руснаците направиха Северна Корея концлагер.
92
1
 
9
 
! Отговори
Wlvrn преди 6 години
Честита 3-та световна война....
91
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хохохооо...Говедата получиха от Кимчо мощен шут в суратя си.Севернокорейската летяща играчка си прелетя необезпокоявана 3700 км пред смаяните им мучащи муцуни.Това пък доведе до ответния краварски резил,разсмял целия свят.Говеждите пуснаха от ЮК две прехвалени ракети прихващачи,едната от които се представи"блестящо",прелитайки умопомрачителните 250 км,преди да цопне в океана при рибите.Само с втората малко се поизложиха,че нещо не можа да прелети и собствената си дължина,ама нейсе...
90
3
 
18
 
! Отговори
Кофти истини преди 6 години
Светът е устроен така, че в момента едни държави притежаващи ядрено оръжие могат от позиция на силата да налагат на други държави, които не го притежават, модели и начини на живот които устройват първите. независимо дали вторите ги споделят. Въпросните втори държави на практика не са суверенни, а зависими. КНДР явно не желае да е от вторите и ако за България е нормален избор през годините след 1396 чий *** да лиже, то КНДР явно е направила по-достоен избор.
89
11
 
8
 
! Отговори
Я първо помислете... преди 6 години
Да сравняваш Англия и Франция със С. Корея е наистина голямо постижение на българския мозък. Защо Франция можела да има ядрено оръжие а С.Корея да няма???? Вика бай *** ....ами защото Франция никога няма да нападне с ядрено оръжие първа. Или викате да разоръжим Европа а да въоръжим С.Корея и Иран......Наистина сте уникални ***.....
88
9
 
14
 
! Отговори
Няма оправия преди 6 години
Като чета как мислите и осъзнавам ,че народът ни е доста ***. Хващайте самолетите за С.Корея и се спасявайте от лошия запад.
87
2
 
6
 
! Отговори
до анонимен преди 6 години
Съмнявам се изобщо САЩ да са искали нещо от Русия относно Ким.Надеждата за осмиряването му е само Китай, доколкото над 90% от търговията на С.Корея е именно с Китай. Ако китайците ги отрежат, Ким ще се озапти.САЩ трябва да имат политическата смелост да заставят Китай да избира между търговските си връзки със САЩ и С. Корея и тогава ще има развръзка по мирен път.В противен случай следва голямо дебнене, в момента в който Ким нападне територия на САЩ, няма да му се размине.
86
4
 
21
 
! Отговори
Странна логика преди 6 години
САЩ, Русия, Франция, Великобритания, Китай, Индия, Израел, Пакистан и други за които официално не се съобщава могат да имат ядрено оръжие, а КНДР не може и затова трябва да бъде санкционирана, заплашвана, изолирана и т.н. Нима изброените в началото държави са по-малка заплаха за мира и сигурността на планетата? В различни войни тези държави са избили близо милиард население - повечето цивилно. Колко хора е избил някой от Ким-овете досега?
85
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Какво да предлагат?"==============А какво предлагат на Русия? Да вземе мерки срещу Ким. Защо да го прави Русия? Как Пиндостан мотивира Русия да последва призива му? Със санкции срещу Русия. С арести на консулства, собственост на РФ и провеждане на обиски в тях? Какъв ще бъде логичният отговор на Русия? Няма да се изненадам, ако затвори пиндостанското консулство в Екатеринбург.
84
6
 
9
 
! Отговори
Повече от ясно преди 6 години
Никакви санкции и заплахи не могат да спрат Ким (както не са спирали дядо му и баща му) в решимостта му да има ядрено оръжие и балистични ракети, които могат да поразяват всяка точка на САЩ. Той е напълно наясно (и съвсем не е луд), че само грубата и безпардонна военна мощ може да му гарантира доживотна власт, а след достигане на поставените цели (да е значима и непренебрежима ядрена сила), цялата сегашна кохорта от смешници начело с Тръмп ще трябва да се съобразява с него.
83
3
 
3
 
! Отговори
До 83 преди 6 години
Тогава на Кимчо може да му хрумне да я насочи например към София.
82
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 82Колко от тези държави заплашват дръга открито с ядрена война?
81
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Очаквам да видя и чуя как ще *** като *** на Коледа Тръмп и Столтенберг след като Ким се сдобие с междуконтинентална балистична ракета способна да поразява с ядрен заряд континенталната част на САЩ. Всъщност горе-долу към Коледа се предполага, че Ким ще има вече МКБР с обсег до САЩ.
80
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те и едни други държави дават луди пари за оръжия и армия, ама ООН не им налага санкции на тях. Досега не съм видял накой да е наложил санкции, заради ядрените оръжия на САЩ, Русия, Франция, Великобритания и т. н.
79
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Боболуната е на повече от 300 000км...
78
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А САЩ имат средства да достигнат всяка точка на света. И?
77
6
 
1
 
! Отговори
Бобо преди 6 години
Височина от 770км ?Че тя почти до луната е стигнала....