100 мигрантa+10% =? Френски ученици пресмятат бежанци

Странна задача се появи в учебник по математика в страната
16 сеп 2017 12:21, Красимир Ангелов
41
100 мигрантa+10% =? Френски ученици пресмятат бежанци
Снимка: Reuters

Задача във френски учебник по математика, с условие да се определи "колко мигранти са пристигнали на един остров за осем седмици", привлече голямо внимание в социалните мрежи, предаде Франс прес.

"Бягащи от война мигранти пристигат на остров в Средиземно море. Първата седмица пристигат 100. След това всяка седмица броят на новопристигналите нараства с 10 процента", гласи условието на задачата за последна година в гимназията. Накрая учениците трябва да определят броя на мигрантите, които ще пристигнат на острова за осем седмици.

Задачата е публикувана в учебник на издателство "Натан" и е илюстрирана със снимка на мигранти на надуваема лодка. Тя беше публикувана в социалните мрежи вчера. Издателството потвърди, че задачата е автентична.

Реакциите в Туитър са многобройни. "Да се използват мигрантите в условия на задачи в учебник е възмутително", пише в пост, посветен на темата. Друг гласи: "Как е възможно издателството да допусне такова нещо?"

"Натан" реагира часове по-късно с комюнике, в което се извинява и поема ангажимент в следващи издания да не се включват подобни текстове, добавя АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И като не го напишат, ще скрият ли истината, че хората бягат от войните.Нали в учебника не е пишело кой е подпалил въпросните войни
33
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В урока за експоненциална прогресия ще се дава за пример "ако Айше е на 11 години, а Хасан на 12, колко общо Айшенца и Хасанчета ще бъдат като станат пълнолетни"
32
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първата седмица пристигат 100. След това всяка седмица броят на новопристигналите нараства с 10 процентавъпрос: след колко време французите ще станат малцинство
31
0
 
47
 
! Отговори
ко? не преди 6 години
Един ...... имал 20 деца. Неговите деца имали по 20 деца. Техните деца пак по 20. Въпрос. Като стане на 60 години колко осигуровки и данъци е платил дадения ***?
30
0
 
48
 
! Отговори
Европейка преди 6 години
Дали са я,за да пресметнат след колко години ще закрият бялата си християнска държава.
29
0
 
54
 
! Отговори
Браво! преди 6 години
Много хубава задачка! :) Да се научат да разсъждават и да мислят.Като им казват "сега 100, после само още 1000", да си парвят сметката, че ден по ден, месец по месец се трупат все повече.Остава и децата от изнасилванията им да бъдат включени в задачката.
28
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А цените на храна за кучета са все още високи! Нова задачка: Колко мигранта със средна маса 50кг, от които 20% белтъчни структури, трябва да се използват за получаване на 1 тон качествени животински консерви?
27
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
защо? кое й е нередното на задачата? ежедневие...
26
0
 
79
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ау, какви реакции в социалните мрежи във Франция! Как било възможно, колко било възмутително? А не е ли възмутително европейските граници да не се охраняват и да се допуска безконтролно всеки да влиза както му кефне? Не е ли възмутително, че тези хора изнасилват и организират терористични атаки, но все още продължават да бъдат допускани в Европа?
25
2
 
68
 
! Отговори
Проф.Меркел преди 6 години
Четирима мароканци имат членове по 15 см., а нигериецът с тях 20см. Петимата изнасилват финландка на италиански плаж. В задачата се пита колко километра член е поела финландката като се има предвид че мароканците са повторили, а нигериецът е потретил?
24
0
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпросът е: -Колко майймуняка ще останат в Африка за тестване на нови вируси и ваксини? Втори въпрос: - Колко от тях трябва да са канибали, за да подържат крехкото равновесие?
23
0
 
61
 
! Отговори
Паскал преди 6 години
Отговорът е 8 млн. Щото скакалците и въшките се роят главоломно навсякъде, дори и на надуваеми лодки. Така например на лодката в Магреба се качват 120 шебека, а при спирането на средиземноморския остров вече са 280. Тук се ползват формулите за геометрична прогресия.
22
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Реакциите в Туитър са многобройни. "Да се използват мигрантите в условия на задачи в учебник е възмутително", пише в пост, посветен на темата. Друг гласи: "Как е възможно издателството да допусне такова нещо?"Много демократично няма що . Сега какво ще забраняват и горят книги, които не им харесват ли?
21
0
 
43
 
! Отговори
Верен отговор преди 6 години
До Задача за БГПрекалено много, за съжаление.
20
0
 
48
 
! Отговори
cxbfffd преди 6 години
В нашия учебник има друг вариант: от към черно-белия учебник, там мигрантите са описани като ***, заради цветната гама в учебника. Задачата е актуална за времето в което живеем, няма да смятат кервани с камили я.
19
1
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не излезем ли от ЕС и нас ще напълнят с неегрии и араби, и в комбинация с толко много роми в България ще го закъсаме много здраво! Нашите деца и внуци няма да могат да живеят на тази територия, както се случва в момента в Лондон с англичаните!
18
0
 
59
 
! Отговори
Лекар преди 6 години
Държавните граници освен всичко друго са и санитарна бариера.Идва ми в повече на стари години да уча тропическа медицина и при алергични пациенти с еозинофилия да им се изолират африкански червеи.Остави всичко друго, а и изследванията са скъпи и червеите не са два или три без да броим едноклетъчните *** като маларйни плазмодии, лайшмании и сие.А и новобогаташите се завират в какви ли не географски дупки на Планетата, после *** ги лекувай.
17
0
 
63
 
! Отговори
Задача за БГ преди 6 години
Един *** имал 20 деца. Неговите деца имали по 20 деца. Техните деца пак по 20. Въпрос. Като стане на 60 години колко правнука има дадения ***?
16
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глей ква скъпа лодка са им дали да си плават.Трябва да им спрат социалните помощи.Ее то па се подрискаха от подаръци.Тая лодка струва колкото никак не лош мерцедес втора ръка.
15
0
 
79
 
! Отговори
@ преди 6 години
Ахмед резнал 3 глави , Мехмед 4 , а Абдула се взривил . Колко девици ги очакват на небето ?