Да се лее бира, вюрстчета да има: Откриха 184-ия Октоберфест

Кметът на Мюнхен Дитер Райтер отвори първото буре с два удара
16 сеп 2017 17:32,
48

Снимка: Reuters

Прочутият бирен фест в Мюнхен Октоберфест започна днес в баварската столица Мюнхен за 184-ти път.

По традиция точно на обед кметът на баварската столица Дитер Райтер заби канелката на първото буре със специален чук и думите "О'цапфт ис" (от немски - приблизително "отворено е"), давайки начало на празненствата. Премиерът на Бавария Хорст Зеехофер традиционно получи първата халба бира.

Забележително е, че Райтер отвори бурето със само два удара на чука.

Броят на ударите всяка година е тема за оживени обсъждания на Октоберфест. Най-добрият резултат е на бившия кмет Кристиан Уде, който години наред успяваше да се справи със задачата със също два удара, най-лошият - на Томас Вимер, който през далечната 1950 г. има нужда от цели 19 удара.

Часове преди откриването пред главния вход на фестивала се изви дълга опашка, пише БТА. Сгрявайки се с кафе и други топли напитки, най-преданите почитатели на бирата още през нощта се появиха в района Терезиенвийзе, където са павилионите на пивоварните. Мнозина от тях, включително чужденци, дойдоха в баварски носии - жените в пъстри рокли с престилки (дирндл), мъжете - в кожени панталони (ледерхозен).

Тази година Октоберфест минава при засилени мерки за сигурност - на Терезиенвийзе е забранено да се внасят големи сакове и раници, контролът на входовете е засилен. Редът се осигурява от около 650 полицаи или с 200 повече от миналата година. Допълнителните мерки за сигурност се отразиха и на цените, включително на бирата, отбелязва ТАСС.

Празникът се чества от 1810 година, когато е организиран за първи път по случай баварска кралска сватба. Той се счита за най-големия фестивал на бирата в света и е бил отменян едва 22 пъти заради войни, холера или хиперинфлацията от 20-те години на миналия век.

Октоберфест е и значителен източник на доходи, като всяка година гостите харчат над 1 млрд. евро за бира, закуски и сувенири, хотели и таксита. Броят на посетителите обикновено надминава 6 милиона души, като рекордът е поставен през 1985 г. - 7,1 милиона, допълва ДПА.

Заради лошото време и страха от терористични атаки миналата година те бяха само 5,6 милиона. Въпреки това те са изпили 6,6 милиона литра бира, изяли са 367 000 печени пилета, 116 вола и 58 телета, наред с 28 тона печени бадеми.

Октоберфест осигурява работа за около 8000 постоянни служители и 5000 нещатни сътрудници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес са изборите, не забраняват алкохола, разчитат на мъдростта на хората!
34
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 6 години
ne vidqh germanzi na snimkite
33
0
 
1
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
До АнонименКат не искате руснаци на ви араби!
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 44Байрише моторен верке -БМВ. Заводите са в Мюнхен. Ако русйата *** произвеждаше автомобил наполовина добър колкото БМВ всички простотии написани от русофилите можеха да бъдат оправдани.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Бавария правеха БМВ нали?
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А гости от " мирната " религия ще има ли?
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВСЕКИ Е ЖУРНАЛИСТ !!За Борянчето, дето ги пише "вюрстчета", сигурно няма разлика между единствено и множествено число: wurst - würste. Както и, че в единствено число: wurst е наденица, а в множествено - würste са колбаси, събирателно.Ама, на! Журналисти, филолози, преводачи, ползват чуждици ... Жалка работа.
28
0
 
10
 
! Отговори
ВСЕКИ Е ЖУРНАЛИСТ !! преди 6 години
Вурстчета или вюрстчета ? Някой прави ли разлика ?
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей-й чак на СНИМКА 11 да видиш ИСТИНСКИ НЕМЦИ !Пият за здравето на баба Меркел! Егати гнусотията !!
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На нито една снимка не видзях вюрстове. Само на една има пилешки бутчета и на друга - брецел.Май наистина са забранили вече свинското.
25
0
 
0
 
! Отговори
НАДЕНИЧКИТЕ ДЕ преди 6 години
И НАШИТЕ ВЮРСТЧЕТА СА СЪС СВИНСКО НАТУРАЛНО, БЕЗ ФИБРИ И НИШЕСТЕ.
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
6 ЕВРО ХАЛБАТА, ОТДЕЛНО ВЮРСТОВЕТЕ. ПОВЕЧЕТО Я КАРАТ БЕЗ ВЮРСТОВЕ, ДЪНЯТ САМО БИРА. ХАЛБИТЕ СА ЕДНОЛИТРОВИ ОБИКНОВЕНО. ПРЕД ТОАЛЕТНИТЕ ИМА ОГРОМНИ ОПАШКИ, НО НИКОЙ НЕ ПИКАЕ ИЗВЪН ТЯХ.А ФРАЗАТА НА КМЕТА НЕ Е .ОТ НЕМСКИ, А ОТ БАВАРСКИ. ИМА ДОСТА ГОЛЯМА РАЗЛИКА МЕЖДУ ДВАТА ЕЗИКА, ДОЛУ ГОРЕ КАТО МЕЖДУ БЪЛГАРСКИ И СРЪБСКИ.
23
5
 
4
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 6 години
Поредната руска пропагандна т.ъпня тиражирана от руските ***, че немците забранили свинските вурсчета направо "кърти миФки".
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В задачата се пита кои ще броят труповете? Баба меркел ли ще ги събира?
21
1
 
3
 
! Отговори
varg преди 6 години
Е туи е фест не това,което се очаква на Аспарухово след седмица.
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изненадан съм,че *** пият бира.Снимка 11.Немците толкова много обичаха свински вурстчета,а ето сега само пилешко и телешко заради козарите и камиларите.На нас обаче никой не може да ни спре свинските пържоли,кебапчетата и шкембе чорбата.Ние изтрезняваме с бира за разлика от тях дето се напиват с бира.Скожро немците ще празнуват и курбан байрам и ще ходят в Мека на поклонение.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борянче, това "вюрстчетата" не са ли нещо като наденичките? Да? Ами защо тогава ни объркваш - ние на село бирата си я пием с наденички, откъде "вюрстчета"?
18
6
 
5
 
! Отговори
А бе преди 6 години
А свинското май вече го забраниха?После сигурно и алкохолната бира...Да не обидят новите господари на Германия-халифатците!
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да очакваме новини за атентати значи :)
16
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Празника на кваса и самогона си върви 365 дена в колхозния свинарник.