В Турция ще учат за джихада като за "любов към родината"

От учебниците по биология отпада Дарвин, бил много сложен
Обновена: 18 сеп 2017 06:28 | 17 сеп 2017 22:53, Анисия Иванова
133
В Турция ще учат за джихада като за "любов към родината"
Архив: Reuters

Учениците в Турция се връщат утре в училищата и ще са последното поколение, което ще изучава теорията на еволюцията в часовете по биология, предаде Асошиейтед прес. От следващата есен нито еволюцията, нито нейният теоретик Чарлз Дарвин ще бъдат изучавани, а в часовете по религиозно обучение ще се преподава за джихада като за "любов към родината".

Турските власти обявиха промени на над 170 теми в програмите за обучение, включително теорията за еволюцията в часовете по биология в средните училища.

Опозиционните партии и съюзи протестираха срещу промените и ги критикуваха като преобразуване на образованието в съответствие с консервативната и ислямски ориентираната официална линия на управляващите. Те настояха Турция да осигури научно, светско образование за учениците.

Министърът на образованието Исмет Йълмаз заяви, че темите в новата програма са опростени с оглед на "хармонизирането им с развитието на учениците" и че теорията за еволюцията, за която неговото министерство смята, че е прекалено сложна за средното училище, ще се преподава в университета.

Други оспорвани промени включват уроци за джихада в часовете по религиозно обучение като за "любов към родината", както и отделянето на по-малко внимание на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк, уважаван от светските турци. Посочва се, че Ататюрк е отделил държавата от религията, но партията на президента Реджеп Тайип Ердоган оспори това стриктно разделение и въведе по-религиозен подход.

Учениците в Турция ще учат и за организациите, против които се бори страната - Кюрдската работническа партия /ПКК/, Ислямска държава и организацията на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен /ФЕТО/. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
6
 
! Отговори
Бау преди 6 години
До 22Принципно си прав, но ... никъде не е доказано, че бог (които и да е модел) е създал хората. Да кажем, че и двете са теории. Това, което се случва в момента е, че някои е избрал коя теория е вярна и се учи само тя. Сериозно ли смяташ това за правилно ? Не е ли по-логично да се учат всички възможности и човек сам да си избира в какво да вярва? Върви напред Турция, но до кога? Следващото поколение е на път да е много религиозно и то насилствено. Това не е прогрес..
14
5
 
9
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
Анисия Иванова...Турция си върви напред...вие на къде вървите?Писала ми е глупости... Г-жа Иванова в България останаха ли ученици въобще да учат за маймуните!? :-)
13
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Правилно нека не учат сложни неща нека не се затормозяват.Никой не иска умни талибани нали така?"За това ли идвате и ще продължавате да идвате да се лекувате в Турция!?А и теотиите са мнения... твърдения, които не са доказани...Не се маха... Преди се учеше в 9 клас сега в университета!И кво като има часове по религиозна култура! Както винаги провокативни новини...от мухата правят слон! Турция си върви напред...
12
6
 
10
 
! Отговори
Бау преди 6 години
До 18Как да няма от какво да се притеснявам като са ни съседи ? Искаш държава ислямисти с промити мозъци и диктатор начело за съседи ли ?
11
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно планират и векове напред,да си шлякат козичките.
10
5
 
19
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Бавно, но славно отиват към втора Северна Корея начело с Ердоган. Горките турци..
9
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро в турските съдилища ще се съди според корана,а имамите ще си ги внасят от саудитска арабия
8
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правилно нека не учат сложни неща нека не се затормозяват.Никой не иска умни талибани нали така?
7
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"хубава работа "ама циraнска (турска)
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Локимен. Турци са само първите 3-4 ***. Другите не са. Иначе к'во толкова. Те в тая държава не са произлезли така или иначе от еволюция, така, че са прави да я махнат от програмата.
5
2
 
24
 
! Отговори
Яcтpeб Османлията преди 6 години
Ние сме липсващото звено между човека и мЪймyнaта
4
8
 
27
 
! Отговори
Тъпанар преди 6 години
За съжаление, Турция тръгва назад... Какво ли се случва с готините хора там, които съм виждал, познавал и имаха мечти...
3
4
 
24
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
В далечна перспектива това е добре за нас. С това образование и с тези ислямистки политически практики Турция няма как да влезе в Европейския съюз. Кадърните хора ще започнат да бягат в цивилизовани държави, а останалите да си стоят в Анадола.
2
3
 
11
 
! Отговори
iSiktir преди 6 години
Тая новина е поне на два месеца... Още малко и полупроводниците ще открие родната журналистика.
1
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турски пробити ***