Светът няма визия за справяне с тероризма

Няма всеобщо прието определение за тероризъм
18 сеп 2017 15:09, Екип на Bloomberg
21
Светът няма визия за справяне с тероризма
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

 В световен мащаб няма визия за справяне с тероризма, защото съвременното цивилизовано общество изглежда не иска да влезе в корените на този проблем. Това коментира експертът по сигурността Минчо Спасов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

„Няма всеобщо прието юридически оформено определение за тероризъм, всяка държава определя тероризма по свой начин“.

По думите му тероризмът има две компоненти – създаване на страх в обществото и цел на този страх.

„Ние минаваме по допирателната на втората част от тероризма, наблюдавайки само актовете на насилие, борбата срещу тези актове /технологичната борба/, но не и причините, които създават терористичните актове“.

Според Спасов истинската борба срещу тероризма не минава през купуване на по-съвременни подслушвателни устройства, танкове, ракети и самолети.

„Истинската борба срещу тероризма трябва да започне в училищата. Истинската борба е възпитанието на хората, които трябва да четат повече Екзюпери, Толстой и Махатма Ганди, а не "Винету" например“.

Експертът посочи, че методите, които могат да използват терористите, са безкрайно много и добави, че практически /дори теоретически/ е невъзможно да се предвиди какво точно ще направят.

„Ако гледаме гората, а не отделните дървета, причината за тероризма е някакъв вид насилие, извършено от някого някъде. А това поражда контраудар от пострадалите от това насилие“.

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Мунчо Неспасов преди 6 години
Нищо, затова пък има тероризъм.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дааа, светът си няма идея, как да се оправи с тероризма. Добре че, се изтъпанчи Минчо Спасов - експерт значи- та да каже на света как стоят нещата, разбираш ли ....
16
0
 
1
 
! Отговори
Арести за терористи преди 6 години
Терористи на власт продават тежко терористични холограмни оръжия чрез нагъл полицейски рекет.Милиони автомобили са с налепени тежко терористични холограмни оръжия на предни стъкла и с отрязъци в купетата.няма неувреден водач на МПС.Новите отрязъци са тежко терористични и причиняват сатанински увреждания както тия у БОрисов на снимки от последните месеци
15
0
 
0
 
! Отговори
аман от терористи преди 6 години
У нас нагли престъпници монтираха терористични и педофилски камери в училищата детските градини и ясли.Всички деца са вече повредени трудно лечимо подава охраната на децата..От народа с а ограбени стотици хиляди милиони живи евра за покупка на нагло вредната техника.Терористите на чело със Цветанов и други още са на свобода
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С тероризма може да се справят само за седмица. Първото което ще направят в цяла европа е да екстрадират всички мюсюлмани от страните в които се е родил джихадизма. Това е най лесният и безопасен начин да се отърве европа от терористите. Но по всичко изглежда че на някои не им се иска европа да е спокойно място защото ще им истинат топлите кресла. Така като е под напън положението имат предтекст да си правят каквото им е кеф в името на уж сигурноста на европа! За какви ли ни имат меките китки?
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То хубаво сте отгледали гора, ама много майймуун се довлече.
12
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Тема за рзмисъл.Аз съм фен на айдио книгите, поради простат причина, че мога да продължа с книгата си, одкато съм на пътя, във фитнеса, че дори, понякога и на работа.
11
0
 
8
 
! Отговори
Тема за размисъл преди 6 години
До: 1 "Винету" съвсем не е лоша и безполезна. Всъщност малко са книгите които бих нарекъл "лоши".Проблем е че първите прочетени книги от наш'те отрочета са често малко преди матурата и то по принуда. По модерните даже "четат" аудио книги, ама аре сега претенции, абе и аудио да четат - пак е по-добре от картоон нетуорк и после марвел.Та, в къщи нямаме време да се занимаваме с децата, а учителите са тотално демотивирани и к'во става? Чудим се после що били такива или онакива!А държавата 'ко?
10
1
 
8
 
! Отговори
Любка К. преди 6 години
Я кажи ти г-н Минчо, има ли стратегия за справяне с училищните директори? Че познаваме всички барабар с теб, един недоучил и нагъл такъв от Ямбол. Ти го сложи там... а той пък ти китоса яхтата а сега всички ние му сърбаме попарата! Ама ти си в София,далеко, а ние на кучето хвърлени...защо така? Иначе тук за стратегии говориш, ама първо виж какви си ги правил и тогава.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Омръзнало ми е от експертиСпоред този господин терроризмът е контраудар на извършено насилие. Тоест, ние самите сме виновни и отговорни за терроризма.Ами дайте де съперем пари и да му купим една свещенна книга на една всеизвестна религия, та да се пообразова - там всичко е написано и предвидено.Террорът е само средство за постигане на предвидена от 1400 години цел - светът да премоне под тази религия.Другото е политически коректно преливане от пусто в праздно
8
0
 
5
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Не бъркайте българските Мухамед, Али, Ахмед с Арабските такива или Пакистанските...Сатанински строфи е забранена книга в арабския свят иначе е приказка... за Европа е просто книга, за другите е трън
7
0
 
11
 
! Отговори
Тема за размисъл! преди 6 години
В 1912г. в романа "Стас и ***" Хенрик Сенкевич е написал:...Кажи мипопита Стаскакво е това лоша постъпка? Ако някой открадне на Кали краваотвърна той, като си помисли малко,това е лоша постъпка!Прекрасно!извика Стас.А добра? Този път отговорът дойде без много мислене: Добра, ако Кали открадне крава на някого. Стас беше твърде млад, за да забележи, че подобни възгледи за доброто и злото се провъзгласяват и в Европаи то не само от политиците, но и от цели народи....
6
1
 
7
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Визия има но светът не я приема, тогава щ бъде колен и убиван.! Япониа Русия и Китай имат успешна визия дори Мианмар има мноого по добра визия. Визия нямат само халифатските държави и западналия свят, без централна и източна европа. Те визия имат но не им дават да действат
5
0
 
11
 
! Отговори
Ян Бибиян преди 6 години
Мустафа, Хасан, Мохамед и прочее хора със звучни имена, им е през късите карабини за Толстой, Гьоте, Вивалди, Дарвин, Коперник и който и да е било. Те си знаят само Сатанинските строфи. Аман от експерти.
4
4
 
6
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Едно 12г-15г дете, трябва да чете Ницше, Ганди и Толстой, а не Винету и острова на съкровищата... така ли?Едва ли
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе избии ги вискичте "терористични" държави, па да видим от де ше дойде тоз тероризъм ...
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истинската борба срещу тероризма трябва да започне в училищата. Истинската борба е възпитанието на хората, които трябва да четат повече Екзюпери, Толстой и Махатма Ганди, а не "Винету" например.Питай Суджуков да видим .
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Истинската борба е възпитанието на хората, които трябва да четат повече Екзюпери, Толстой и Махатма Ганди, а не "Винету" например.