ЕС тръби: Нов канал за мигранти през Черно море

572 нелегални имигранти са хванати в България и Румъния
20 сеп 2017 23:00, Екип на Dnes.bg
25
ЕС тръби: Нов канал за мигранти през Черно море
Снимка: архив Reuters

Европейската служба за гранична и брегова охрана предупреди, че трафикантите на хора се опитват да възобновят канала за трафик на мигранти през Черно море.

"Макар че е все още рано да се говори за канал, последните инциденти със залавяне на дървени лодки с мигранти, показват, че е възможно трафикантите да се опитват да възобновят маршрута", съобщиха от граничната агенция.

От началото на 2017-а български и румънски граничари са заловили 572-ма мигранти. Най-много от тях са сирийци, следвани от иракчани, афганци и пакистанци. Това е най-високата бройка за последните 4 г, като миналата година само един нелегален имигрант е заловен в Черно море.

Висока активност по същия маршрут за последен път е регистрирана през 2014 г, когато са задържани 433 души. В пика на миграционната криза, когато основният поток преминаваше по суша, са заловени 68 души.

В момента пътят от Либия към Италия остава най-натовареният миграционен път, макар че през последния месец има спад от 60%, след като италианските власти ограничиха възможностите частни съдове да участват в спасяванията и установиха контакт с либийските власти. През август по този маршрут са пристигнали 4500 души. От началото на годината през Италия са влезли 99 800 нелегални имигранти – основно от Нигерия и Гвинея. Това е с 13% по-малко от миналата година.

Засилва се натискът през западния средиземноморски път – към Испания. 2400 души са пристигнали през август, двойно повече отпреди година. Тук на лодките към Европа се качват основно мароканци, гамбийци и пришълци от Бряг на слоновата кост.

Увеличават се и незаконните пресичания от Турция към Гърция. 4200 души са дошли през август, 25% ръст само за месец. От началото на годината заловените са 21 100. Въпреки това бройката е 90% по-ниска в сравнение с времената преди сключването на сделката за спиране на миграцията между ЕС и Турция.

Европейската брегова охрана съобщи, че за първите 8 месеца на годината по основните миграционни маршрути незаконно в ЕС са влезли 142 700 души. Това е две трети по-малко от 2016-а.

Идната седмица Еврокомисията ще предложи на европейските членки да вземат няколко хиляди бежанци направо от лагерите, за да ги спаси от рисковете, свързани с пресичането на големи морски пространства. Очаква се да бъде удължено разрешението, дадено на Германия, Австрия и три скандинавски държави да правят проверки по вътрешните шенгенски граници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
13
 
! Отговори
потоп преди 6 години
ПОТАПЯЙТЕ СЪДОВЕТЕ ЗАЕДНО С ТРАФИКАНТИТЕ И ТЕ САМИ ЩЕ СЕ ОТКАЖАТ, ЕДНИТЕ И ДРУГИТЕ.
11
1
 
11
 
! Отговори
абе..... преди 6 години
.....имало полза от беднотията ни : никой не иска да остава в България , слава Богу.
10
5
 
39
 
! Отговори
АЗОГ преди 6 години
ЕС е бита карта крахът ще бъде пречинен именно от тая заразза в лодките .Просто социалната система няма да издържи с оглед застаряващото население на Европа ,а тея не идват да работят тук и неграмотността е над 90% сред тях.
9
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"ЕС тръби: Нов канал за мигранти през Черно море"---А, не са ли "ЕС маркучи"? И те стават за канал. :)Много сте смешни, авторите, като се напъвате да списвате "оригинално", или когато натрапвате чуждици без нужда.
8
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важното е България да е извън Шенген
7
0
 
22
 
! Отговори
хюго бос до 1 преди 6 години
Дай Боже, чул те Господ! Дано поне шриродата е на наша страна, че с тези продажни политици...
6
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тия съвсем изветряхаИдната седмица Еврокомисията ще предложи на европейските членки да вземат няколко хиляди бежанци направо от лагерите, за да ги спаси от рисковете, свързани с пресичането на големи морски пространства.
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС тръби на САЩ, а ние тръбим на ЕС нещо ново?
4
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Време е да пръснем по маршрута малко позабравени и неоткрити до момента мини от Втората световна.
3
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На ЕС лидерите може да им е все тая, обаче време да покажем, че на нас не ни е.
2
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европейската брегова охрана - вместо да броите колко незаконни влизат, ги спирайте бе! Ка*ути! Какви са тия Нигерии и Гвинеи, Гамбии, нали само бягащите от на Фащ войните идваха тук? Африканците бягат към Европа защото държавите им са кофи за бо'*** благодарение на тях самите. С*т си по улиците и в реките, осакатяват си телата, изнасилват всичко дето мърда и се колят за добро утро. Да си седят в техните си тини, тия най-много ги ненавиждам.
1
0
 
40
 
! Отговори
1246у преди 6 години
докато е топло... след това като завее и зафучи ще има други новини. черно море си е страшно през зимата.