Мей дава едва ?20 млрд. за развода с Европа?

Офертата ще бъде предложена в речта на британския премиер за Brexit
20 сеп 2017 11:30, Бойчо Попов
16
Мей дава едва ?20 млрд. за развода с Европа?
снимка: Ройтерс

Канцлерът на Германия Ангела Меркел е научила от британското правителство, че тази седмица Тереза Мей ще предложи да плати на Европейския съюз (ЕС) 20 млрд. евро, съобщава Financial Times.

Ако това се случи, ще е първият опит на Лондон да уреди финансовите си сметки за „развода“ с ЕС.

Съветникът на Мей по въпросите на ЕС Оли Робинс се е свързал с лидерите на няколко европейски държави, за да ги увери, че в речта си за Brexit, която ще изнесе в петък във Флоренция, британският премиер ще посочи и финансова оферта.

Екипът на Тереза Мей се надява, че една такава оферта ще сложи край на застоя в преговорите за Brexit с Брюксел и ще позволи да се премине към следващата фаза на преговорите – за бъдещите търговски отношения между Великобритания и ЕС.

Британските власти уверяват освен това, че няма да се наложи останалите държави членки на ЕС да правят по-големи вноски в бюджета на ЕС или да получават по-малко средства след 2020 г., когато приключва сегашният бюджетен период на блока.

Днес се очаква Тереза Мей да представи ключови моменти от речта си пред кабинета ѝ и британски официални лица посочват пред изданието, че биха били изненадани, ако детайли вече са споделени с други столици в Европа. От кабинета на германския канцлер засега отказват коментар.

Новините от Лондон излизат в момент, в който външният министър Борис Джонсън публикува предложение през почивните дни, според което Великобритания не трябва да прави никакви плащания на Брюксел, за да има достъп до единния пазар на ЕС след преходния период. Явно уверенията от кабинета на Мей имат за цел да демонстрират на европейските столици, че тя няма да поеме по пътя, предлаган от Джонсън, допълва изданието.
 
ЕС твърди, че Великобритания има задължения към ЕС в размер на до 100 млрд. евро. Като се изключат парите, получавани от страната, нетната сума се изчислява на около 60 млрд. евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: тереза мейОли Робинс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
5
 
! Отговори
42 преди 6 години
Браво! Само така. Великобритания може да си позволи да бъде независима. Ние да му мислим с нашите разкрачени дупедавци евроатланти и еврохомота, които ни вкараха в деветия кръг на ада.
13
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А-а-а, не! Аз на нейно място веднага давам 200, в брой, в кашони. И бягам тутакси - далече, по-далече от този разпаднал се вече съюз. Поредния разпаднал се вече съюз. Всяко нещо си има край, нали? Само луканката е с два края.
12
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германците платиха за 20000 жилища, повечето в Украйна (Полтавска и Харковска области) и в гр. Рославл в Русия.Строиха ги разни фирби, в т.число и български, но плащаха германците, не са давали парите директно на СССР.
11
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДА ГИ ВЗЕМАТ ТЕЗИ 20 МИЛИАРДА И ДА БЯГАТ, ЩОТО ТЯ МОЖЕ ДА СИ ТРЪГНЕ БЕЗ ДА ПЛАТИ НИЩО.
10
2
 
0
 
! Отговори
Илиян до 9 преди 6 години
Имаш много здраве ти. Потърси в нета филма : "тайна западная група войск" и ще ти се изясни. Поне се надявам.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаш много здраве Илиянчо. Германия плати, а Главболгарстрой построи жилища в Русия и Украйна. И не милиарди, а милиони. Мога да ти кажа и други неща, но се съмнявам в ползата. Със здраве.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Редакторът знае ли значението на думата "оферта"? Едва ли, след като на практика е написал "Предложението ще бъде предложено".
7
4
 
4
 
! Отговори
Илиян преди 6 години
Чичо е почти прав. Срещу солидна сума Западната група съветски войски се изтегли от Източна германия. Русия пойска няколко милиарда долара за да си изтегли войските по-рано. То изтеглянето беше нейзбежно. Руснаците аргументираха забавянето с това, че няма жилища за офицерите и казарми за войската. немците платиха бая дебела сума. И тя типично по руски влезе в джоба ба някой. Офицерите бяха настанени в палатки и бараки.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** т'ва капаро, нали? За да започнем да си говорим, става дума за пари все пак. Признаваме, че дължим пари, демек, а е тука за начало едни 20 млрд., във ваша валута.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аре сбогом любима..
4
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чичо, нещо ти отслабва паметта...На времето Великият Съветски съюз с танкове получи половин Германия, а за времето за което ти говориш - предателя Грбачов, продаде кръвта на героите.
3
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Чичо,Кви тъпотии говориш? ФРГ беше независима Германия, която просто си върна окупираната територия, възползвайки се от загубата на студената война от агресора СССР.
2
0
 
4
 
! Отговори
Чичо преди 6 години
На времето за почти същата сума ФРГ си напазарува от Великия Съветски съюз източната част на Германия
1
2
 
5
 
! Отговори
българина преди 6 години
То при напускане обезщетение трябва да искат за вредите... Както и всеки друг