Почина мъжът, предотвратил ядрена война СССР-САЩ

Станислав Петров: Аз не съм герой, просто вършех работата си!
20 сеп 2017 08:30, Петя Славова
33

6434 гледания   |  Още видео

Почина мъжът, спасил света от ядрена война. През 1983 година Станислав Петров, бивш офицер в Съветския съюз взима тежко решение, което предотвратява глобална катастрофа.

Руският герой почина през май 2017 година, но за неговата смърт бе съобщено едва сега, съобщава Bulgaria ON AIR.

В разгара на Студената война, когато светът тревожно очаква военните действия между Съветския съюз и Съединените щати да прераснат в ядрени, на правилното място в правилния момент се оказва Станислав Петров, дежурен в команден пункт, недалеч от Москва.

Изведнъж сирените започват да вият – отчетена е ракета, изстреляна от Съединените щати, летяща към съветска територия.

В случай на американско ракетно изстрелване, времето за реакция е само 30 минути. В ситуация като тази, протоколът е ясен – Петров трябва незабавно да се обади в съветското командване и да съобщи за атаката.

Офицерът обаче взима решение, което малко биха предприели – той съобщава за неизправност в техническата система. Въпреки че нарушава стриктните правила на Съветския съюз, Петров се застъпва за решението си. Оказва се обаче, че е прав – тревогата е фалшива, атака няма.

Тези ключови секунди и здравия разум на офицера предотвратяват катастрофално развитие на войната. За себе си той казва само едно: "Аз не съм герой, просто вършех работата си!"

 


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Само злобили има тук преди 1 година
Ако се казваше Супермен или Батман коментарите щяха да са по-благосклонни....
Мир на праха му!
23
7
 
13
 
! Отговори
Ангел преди 1 година
Пълни Глупости!!!Това във никакъв случай е нямало да прерастне във война.Най-малкото Руснаците първо ще се опитат да атакуват ракетата преди да е достигнала целта си.Щели са да я следят от други радари и още тогава са щели да уснановят че ракета няма!!!Вие кво си мислите ,че появата на една точка на радара ще доведе до незабавно ответно изстрелване на ядрени ракети ли ?!?! Това може само някой пълен Иди.от може да си го помисли!!!
22
6
 
4
 
! Отговори
Кротко преди 1 година
У Нас 1984 година вредриха нагло престъпни комплекси за следене на дежурните и армията тн ТКО и подобни>ОБлъчваха и записваха всичко и препредаваха информацията в щабове на НАТО и САЩ,.
ДОтогава по време на дежурство успявах да прочета поне по една хубава книга.
След като ги включиха всички заспивахме автоматично на дежурния стол минути след като заключвахме входната врата..Источваха енергията за оцеляване в дежурните стаи и щабове..Същите сега седят в дежурните стаи на общините..
21
2
 
3
 
! Отговори
do 21 преди 1 година
В случая обаче не Петров е опрял пистолета а някой преди него!
20
5
 
3
 
! Отговори
Рубльов преди 1 година
До Анонимен 13

Да благодарим, че дължим живота си на него - понеже не е дал зелена светлина на своите да ни изпепелят?!! Ако аз опра пистолет в челото ти и в последния момент размисля и не те застрелям, значи ли това, че съм ти спасил живота?!! Да очаквам ли, че ще ми благодариш и ще ме величаеш пред децата си, че съм герой и спасител?!!
19
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Православните в Украйна са руснаци! Ония от Лвов и Бесен сектор са католици и всякаква инквизиция!
18
8
 
8
 
! Отговори
Рубльов преди 1 година
До Доклад

Понеже един руснак, взел едно правилно решение, преди няколко десетилетия, предлагаш да приемем всички 145 милиона руснаци, за прекрасни и добри хора?!! Да ги прегърнем, да отворим домовете и сърцата си за тях и да ги чакаме да ни анексират, както православните славяни от Украйна! Прав си приятелю, докладите за сигурността на България би трябвало да се изготвят от мъдри и далновидни хора като теб! Незнам как още не са те лапнали за съветник по сигурността. Дерзай!
17
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И що са треперили тогава, щом ,,ръката'' ги пази? Знаеш ли защо? Защото главата /и твоята не сработва/. Факт! Колко време ти отне да търсиш с маркера какво е Периметър и сега да ме поучаваш? 28 минути, 51 секунди!
16
1
 
4
 
! Отговори
Доклад преди 1 година
Е, може ли тези хора да бъдат враг на когото и да е?! Хубава работа! Оправете си доклада, а който го е писал на хартиен носител - знае къде е мястото!
15
0
 
15
 
! Отговори
до 11 преди 1 година
Нали руснаците имаха тогава от времето на Брежнев системата ,,Мъртва ръка''
която отговаря на ядрено нападение без човешка намеса
-
Нямаш представа как действа система Периметър, известна още като Мъртва ръка. Тя се задейства след като отчете ядрени удари нанесени на съветска територия, не преди това - засича вибрации на земята, радиация и т.н. Не пиши ехидни коментари по теми, от които нямаш представа.
14
6
 
15
 
! Отговори
Акронимен преди 1 година
Някои руснаци са Истински Човеци! Ако бяха всички, не биха избили стотици хиляди, свои руски хора, в лагери и затвори!
13
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички руснаци са Истински Човеци! Иначе не биха дали 200 000 убити да освобождават поробени християни!
12
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истински Човек. Обикновен герой. А всички клявкаджии да благодарят, защото са живи благодарение на него.
11
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все пак руснаците започват да се измъкват от времето на пазене на тайната и макар и със закъснение отдават почит на загиналия офицер! Вземат пример от американците, които от едно нищо правят игрални и документални филми изпълнени с геройство за ВСВ, Виетнам, Ирак и къде ли не! Ако се съди по киното ще рече, че те са дали 100 милиона жертви да победят Хитлер.Свидетели сме как за 1-2 поразени иракски танка са способни на 2 -3 часа документален филмов героизъм.А руский пази тайната.
10
25
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха-ха-ха-ха! Нали руснаците имаха тогава от времето на Брежнев системата ,,Мъртва ръка'' която отговаря на ядрено нападение без човешка намеса, ако ще всички в СССР да са покойно пияни в тежка кома. След това я изоставиха и при Путин пак я възстановиха. Уж! Вижда се колко е сработила и тоя човечец със сигурност щеше да живее поне 105 години без този стрес!
9
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само 4 месеца ли ви бяха необходими, за да препишете от някъде? Умрял е през месец май. Оставете човека да си почива. Той когато е трябвало е направил каквото е сметнал за уместно.
8
13
 
8
 
! Отговори
u4en преди 1 година
Ееее. много преувеличено ! Създават си ГЕРОЙ ! Още от кубинската криза за такива случай има - ЧЕРВЕН ТЕЛЕФОН - между Белият дом и Кремъл !
7
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още едно доказателство за технологичната руска мизерия и великата, необятна руска душа! Нещо непонятно за обикновен copocoид!
6
31
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само пияните ботуши могат да изкарат тяхна грешка геройство, очевидно този човек не е бил типичен руснак т.е. останал е трезвен.

Жалко, че не е имало такъв човек, като стреляха по пътнически самолет.
5
33
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Винаги и навсякъде е имало предатели. Този съвсем не е първият.