Почина мъжът, предотвратил ядрена война СССР-САЩ

Станислав Петров: Аз не съм герой, просто вършех работата си!
20 сеп 2017 08:30, Петя Славова
33

Почина мъжът, спасил света от ядрена война. През 1983 година Станислав Петров, бивш офицер в Съветския съюз взима тежко решение, което предотвратява глобална катастрофа.

Руският герой почина през май 2017 година, но за неговата смърт бе съобщено едва сега, съобщава Bulgaria ON AIR.

В разгара на Студената война, когато светът тревожно очаква военните действия между Съветския съюз и Съединените щати да прераснат в ядрени, на правилното място в правилния момент се оказва Станислав Петров, дежурен в команден пункт, недалеч от Москва.

Изведнъж сирените започват да вият – отчетена е ракета, изстреляна от Съединените щати, летяща към съветска територия.

В случай на американско ракетно изстрелване, времето за реакция е само 30 минути. В ситуация като тази, протоколът е ясен – Петров трябва незабавно да се обади в съветското командване и да съобщи за атаката.

Офицерът обаче взима решение, което малко биха предприели – той съобщава за неизправност в техническата система. Въпреки че нарушава стриктните правила на Съветския съюз, Петров се застъпва за решението си. Оказва се обаче, че е прав – тревогата е фалшива, атака няма.

Тези ключови секунди и здравия разум на офицера предотвратяват катастрофално развитие на войната. За себе си той казва само едно: "Аз не съм герой, просто вършех работата си!"

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари