Анализатор: Европа трябва да търгува с Китай!

Махир Хумбатов: Това е сътрудничество, не състезание
21 сеп 2017 15:30, Анисия Иванова
5

Ако 10 влака тръгнат от Китай към Европа, и всичките са пълни догоре, то по обратния път само 5 или 6 влака ще бъдат изпълнени, връщайки се към Китай. Така че Европа би трябвало да има интерес в търговията с Китай и други азиатски страни.

Това каза Махир Хумбатов от Центъра за стратегически изследвания при президента на Азербайджан във връзка с инициативата "Един пояс, един път" в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Гостът бе у нас по покана на Дипломатическия институт при МвнР.

"Китай вижда достъпа до по-развитите европейските страни като почти невъзможен без достъпа до страните от Черноморския регион. Това е по-скоро политически и мениджърски подход", разясни гостът.

По думите му не става дума само за транспорт на продукти от Китай към европейските страни, но и за създаване на специални икономически зони, технопаркове, индустриални зони, инициативи, свързани с търговията - сглобяване, репакетиране и други дейности, свързани с производството, които могат да бъдат извършени на път към Европа.

"Има слухове, че инициативата е нещо подобно на плана "Маршал". Има някои прилики, но има и разлики", смята икономистът.

Хумбатов обясни, че Китай подхожда към тази инициатива, насочвайки се към развитието на съседните си страни, както и на тези, които са членове на Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции.

"Също така от културна гледна точка може да сравним Китай преди 10-15 години и сега. В момента Китай се стреми към много по-отворен стил на дипломация", добави той.

По думите му в никакъв случай не може да се каже, че Русия е изолирана от тази инициатива, защото като цяло тя има много по-мащабни инициативи. "Тук става въпрос за сътрудничество, не за състезание", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Където стъпи китайски бизнес стъпва и гигантска корупция, изнудване, закриване и фалиране на местни производства, дъмпинг. За кржбите на технологии да не говорим. Само лобист на китайска хранилка може да насърчава търговия с китайските разбойници.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Азерски льольо.
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами то вече , ако стоката не е китайска е менте!
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еми то Европа си търгува с Китай, малко ли китайски стоки купуваме!
1
0
 
1
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Това някаква обмяна на идеи по линия на другаря Калин Митрев ли е