Галъп интернешънъл: 53% от българите вярват на Германия

У нас се възстановява и доверието към ЕС и НАТО, сочи проучване
21 сеп 2017 13:30, Анисия Иванова
79
Галъп интернешънъл: 53% от българите вярват на Германия
Снимка: "Галъп интернешънъл"

На Германия у нас се гледа като на основен външнополитически пример, доверието към страната е високо, а  критичната позиция по отношение на преговорите с Турция среща подкрепа.

Това са част от изводите на "Галъп интернешънъл", част от които агенцията публикува в навечерието на изборите в Германия на 24 септември. Агенцията е направила редовно месечно изследване в периода 7-14 септември 2017 г. сред 808 пълнолетни българи и телефонен сондаж на 31 август и 1 септември сред 802-ма души. То е възложено, финансирано и проведено от "Галъп интернешънъл“. 

Социологическата агенция редовно проверява най-общите симпатии, страхове и подозрения към някои ключови за България геополитически фактори. Това се налага заради все по-голямата важност на този тип проблеми и видимото им отражение върху българския дневен ред.

През септември доверието в Германия у нас решително надвишава недоверието. 53% отговарят с "да“ на въпроса "Имате ли доверие в Германия?", а 34% казват "не“. Такива са и обичайните в годините нива.

Съществен въпрос в немските избори стават отношенията с Турция. Българското обществено мнение проявява очаквана неохота към преговори с Турция. Тук влияние оказват и исторически наслоявания, както и събитията в Турция през последните години.

Отношението у нас към Германия се колебае в стойности, които често надвишават дори и доверието в Русия. В България, по традиция, отношението към Русия пък остава по-благосклонно в сравнение с отношението към САЩ. Във връзка с това по-сдържано остава и отношението към НАТО.

НАТО и Европейският съюз показват признаци на възстановяване на поразклатеното доверие сред българите и в последните месеци доверието в ЕС се връща на нива от около 60%, след като в изминалите, кризисни за съюза, месеци и години се колебаеше на нива от 50%. Заедно с това и имиджът на НАТО укрепва със стабилизиране на доверието около 35%. Тепърва обаче трябва да се наблюдава дали тези тенденции са устойчиви.

--------------------------------------------------------------------------------------

Показаните данни са част от редовните месечни изследвания на "Галъп интернешънъл" и от телефонен сондаж.

Изследването за месец септември е проведено в период: 7-14 септември 2017 г. сред 808 пълнолетни българи. Телефонният сондаж е част от независимaта изследователска програма на агенцията. Сондажът е проведен сред 802 души, между 31 август и 1 септември в цялата страна.

Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни изследвания на "Галъп интернешънъл" в България от 1992 г. насам. Възложено, финансирано и проведено от "Галъп интернешънъл".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
17
 
19
 
! Отговори
BG-Гражданин преди 6 години
Повечето от половината българи вярват в Германия и ЕС, останалите вярват в САЩ, Канада, цивилизования свят и НАТО. Има и една малка част които вярват в раССия, но те не са българи, а *** ...... !!!
50
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малък ми се вижда този процент.Българите обичат Германия.
49
15
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да се учудя, ако в официалната стъкмистика на Скалъп Интернешънъл не е участвал нито един българин.
48
14
 
12
 
! Отговори
Spiritus Rector преди 6 години
Какво означава доверие? Ирационално предположение. С други думи халюцинация.
47
10
 
9
 
! Отговори
бг преди 6 години
До 666Грешен извод. Потивопоставянето на Америка винаги е завършвало с поражение -както за Германия така и за нас. И през Първата и прев ВСВ
46
17
 
19
 
! Отговори
666 преди 6 години
Връзките ни с Германия винаги са завършвали с национална катастрофа за България - и през 1. св. война и през втората. Заради войната на Германия с СССР, в България беше наложен съветски социализъм, който върна икономиката ни 50 г. назад.Ще видим този път как ще се развият нещата, но прекалената близост с Германия не е добра идея.
45
5
 
8
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Край 29 Германия има най голямата армия в Европа.
44
7
 
15
 
! Отговори
Питам преди 6 години
До от България 46 За кво ти е този социализъм бе ? Не се ли насити за 45г., или си от младежкото БСП и не знаеш каква мизерия беше.
43
17
 
8
 
! Отговори
от България преди 6 години
Бих повярвал на Германия само когато разтури капиталистичческата си система и еволюира към социализъм, та и ние да последваме.
42
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До недоволенДори и през соца стоикообмена ни беше най-голям с тях!
41
1
 
11
 
! Отговори
недоволен преди 6 години
До разуменможеше нещо повече да направи за нас вместо за талибаните! Чувстваме се такива!Нашата бойна дружба ни докара дотам, да мизерстваме! Не помислиха за съюзниците си
40
7
 
11
 
! Отговори
разумен преди 6 години
До КрайГермания си е победена като нас страна и може би това ни свързва най-тясно!Съдбата ни е еднаква! Не намерихме това, което търсихме заради световния ЦИОНИЗЪМ и той е наш общ враг, което здраво ни свързва завинаги и навеки!!!!
39
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германия си е 1.
38
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ей, ***, я се хвани под ръка с няколко арабски прелести и ни покажи как можеш да си обратен, демократ, евроатлантик и либерал, както само ти си можеш!
37
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво е направила Германия за нас, освен да вземе отгледаните ни интелигентни деца и да ги замени с екземпляри от пустините от феодализма..и сега ни гледа сеира!
36
2
 
19
 
! Отговори
Тъпак преди 6 години
На никого не вярвам. Ние сме на кръстопът и всеки си гледа интетеса що се отнася до нас. Лошото е, че ние не си гледаме своя, даже и когато сме били малко по-силни. Все си избираме по някой поробител и все не улучваме свестен. А трябва нашите политици да са хитри и да се възползват от всяко положение в което ни поставят силнте на деня. Тези, които са управлявали преди 1000 години са били хитри, сегашните не са.
35
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германия е държавата, създала и разпространила комунизма. Никога не забравяйте това. После борбата с него и беше предтекст да се опита *** завладее света. Германците раждат свръхамбициозни и неразумни лидери, чиято демократичност се приближава до тази на египетските фараони и робовладелците. Когато изпаднат в криза вземат крайни и неразумни решения, знаейки, че някой трябва да плаща сметката. Когато това не са те не им пука за последствията.
34
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да съм луд за да вярвам на Германия. Не стига, че мат специална продукция за източна Европа, ами и показаха подкрепата си за членството ни в Шенген. Германия и Австрия исторически са ни нанесли много повече вреда от комунизма, който е с немски произход и основната вина за разпространението му е немска. Пак повтарям, трябва да съм много наивен за да се доверявам на германец...
33
2
 
21
 
! Отговори
недоразумение преди 6 години
До u4enЗа Бисмарк съм слушал, че ни е наричал прусаците на Балканите и шопите - шваби!Но за руско-турската война Бисмарк заявява, че България не струва дори живота на един германски гренадир! Кое е вярното? Английската кралица Виктория пък е заявила, че не си струва честта е достойнството на стара Англия за нашата свобода.
32
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
галъп ли беше личната агенция на бсп или се бъркам